ANNONSE

HUS & HAGE

Sånn vasker du lakkerte gulv riktig

Tekst: Guri Haram/Ifi.no

Foto: Produsentene


Publisert: 13.09.2014

Bruk lite vann når du vasker parkettgulvet.


Bruker du grønnsåpe på parkettgulvet ditt i dag, bør du lese videre! Overflaten til tregulvet avgjør hvordan du best vasker parketten.

Tre er et unikt og levende materiale, og det er derfor avgjørende for gulvets levetid at det gis riktig pleie og vedlikehold. Et lakkert gulv er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Likevel finnes det forholdsregler også for denne typen gulv.

Grønnsåpe til besvær

– Ikke benytt vaskemidler som er filmdannende, som for eksempel grønnsåpe. Det vil matte lakken, sier Katharina Sølvberg, 
markedskoordinator i Södra 
Interiör.

Siden grønnsåpe er basert på animalske fettsyrer, tørrer det ut og avfetter overflaten til tregulv. Dette fører til at treets egenskaper svekkes, og risikoen for sprekker øker og treet gulner.

– Såpe på lakkede overflater kan medføre at det danner seg en fet hinne, advarer hun.

Thor Ingar Røneid, maler-
mester og teknisk konsulent i Scanox sier at grønnsåpe kan brukes på ubehandlet treverk, der du ikke vil male eller lakkere.

– Da vil det fungere som en mild voksbehandling. Grønn-såpe kan da brukes så lenge du har gulvet, sier han.

Unngå riper

Skulle overflaten på ditt lakkerte gulv allerede være kraftig nedslitt, eller ha fått en fet hinne fra grønnsåpe, kan du få et «nytt gulv» gjennom å slipe det og 
gjøre en ny overflatebehandling.

Ellers kommer du langt ved å stoppe smuss ved ytterdøren med dørmatter. Jo mer skitt som ikke dras med inn, desto mindre rengjøring blir det på deg! Husk at grus sliper og skader gulvet. Du kan også bruke møbelknotter og matte som beskytter under rullende hjul for å minske 
risikoen for riper.

Forsiktig med vann

Ved daglig rengjøring av lakkerte gulv, behøves normalt kun tørre rengjøringsmetoder. Det vil si tørrmopping eller støvsuging.

Tre og vann er nemlig ingen god miks. Derfor bør du alltid tørke opp søl umiddelbart fra parkettgulvet ditt.

– Generelt skal det brukes lite vann på tregulv. Men ved grundigere rengjøring kan du bruke lunkent vann sammen med rengjøringsmiddelet. Ha alltid en sprayflaske til flekkfjerning, men ikke for generell vask, sier 
Sølvberg.

To bøtter

Noen kan tenke at det er dyrt å investere i et eget rengjøringsmiddel for tregulv. Da har Sølvberg i Södra Interör et godt råd.

– Bruk heller to bøtter under rengjøringen. I den ene kan du blande inn vaskemiddelet, og i den andre kan du ha helt rent vann. På den måten varer vannet med rengjøringsmiddel lenger. Da brukes kun vaskevannet til å vri opp kluten i, mens du skyller kluten i det rene vannet, tipser hun.

Det samme rengjørings-
middelet til vanlig rengjøring kan benyttes til flekkfjerning.

– Men er flekken for stri, fås det andre produkter. Ren-
gjøringsmidlene fås i byggevareforretninger, avslutter Sølvberg.

Rengjøringsmiddel

Flere leverandører har egnet rengjøringsmiddel til lakkerte gulv, noen av midlene går også til alle typer tregulv. Navn på merker er for eksempel «Tarkett Bioclean» fra Tarkett og «Osmo 8016» fra Södra Interiör, «WOCA lakksåpe» og «Woca Vinyl- og Lakksåpe» fra IBG.

Etter mange års bruk kan dessuten lakkoverflaten friskes opp med «Tarkett Lakkfresher».

For prosedyre, les emballasjen til det enkelte produkt.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no