ANNONSE

HUS & HAGE

Det gode liv i garderoben

Tekst: Anna-Klara Fresk Aspegren


Publisert: 13.09.2014

LUFTIG: Når det ikke er for tett i garderoben, kan du ta på deg det du vil – og ikke det bare som ligger ytterst i en stappfull skuff. 
(FOTO: Monika Lundholm)


Vintage er trend, også i garderoben: Stryk og brett, heng pent opp, og legg inn urter og duftende treslag mellom plaggene. Belønningen er klær som varer.

I gamle dager ­skulle det være stil over tekstil­oppbevaringen. En liten pose ­lavendel tronet gjerne på ­toppen av de omsorgsfullt rullede ­laknene i lintøy­skapet. En ­tørket kvist av abrodd eller sar, eller et lite glass med allehånde, var naturlige innslag i et velordnet garderobeskap. Alle duftene var ikke bare behagelige, men også nyttige, ettersom de holdt skadedyr borte.

Fine stoffer var statussymboler på linje med sølvtøy og porselen. Hjemmevevde og broderte ­tekstiler var derfor en rikdom man tok godt vare på, og over­leverte i god stand til neste 
generasjon.

Det svømmer over

Nå er tiden moden for å ta opp tråden fra gamle dager. Vi ­legger jo mye penger og energi i hjemme­innredning, og oppbevarings­systemer er viktig. Mange har skaffet seg skap med innebygd belysning, walk-in closets og smarte hyllesystemer. Men allikevel svømmer det over.

– Vi har for mye klær! Og kanskje for lite kunnskap om hvordan vi skal ta vare på dem, konstaterer interiørarkitekt og garderobeekspert Christina ­Resare.

– Før var det ingen masse­produksjon av klær, og det var dyrt å kjøpe god kvalitet. De få plaggene man hadde, ble mye mer verdsatt, og de ble tatt vare på slik at de varte lenger.

Tenk før du kjøper

Når det gjelder vintagemøbler, 
betaler vi gjerne ekstra for å få den rette bruksslitasjen, for eksem­pel en skinnoverflate som er vakkert eldet. Vi snakker om patina, sjarm og retro, og setter pris på ­møblenes historiske forankring.

Klærne bør få den samme oppmerksomheten. En gammel ullkåpe kan bli juvelen i vinter­garderoben. Et par velbrukte skinnpumps kan bli festen samtale­tema.

– Man kan følge et par enkle råd for å få orden på garderoben. Det mest effektive er å unngå unødvendige kjøp. Ikke hopp på tilbudene om «tre for prisen av to». Og ikke kjøp det billigste, som fører til kasting og nye kjøp. Det kjennes godt både å ha kontroll på klesmengden i skapet, og å være en ansvarlig konsument, sier Christina Resare.

Visst kan det være moro å ha mye klær, men det er vel så tilfredsstillende å finne plaggene sine når man trenger dem. Og det gjør man ikke når skuffene er stappfulle. Hvis det ikke er så fullt, er det dessuten lettere å 
bevare klærne pene og velstelte.

– Det skal kjennes inspirer­ende å åpne garderobeskapet, sier Christina Resare.

Naturens dufter i skapet

• Sedertre: Et treslag med en svak, naturlig duft som holder skadedyr unna. Får fornyet duft ved at man stryker et fint sandpapir mot trebiten.

• Lavendel: Har fått navnet sitt fra latinsk «lavare», som betyr «å vaske». De vakre lilla blomstene har blitt tørket og har spredd sin duft i bade- og vaskevann, duftposer og oljer i uminnelige tider. Har en lett avslappende virkning og desinfiser­ende egenskaper. 

• Abrodd: På fransk heter abrodd «garderobe», som betyr «beskyttelse for klær». Navnet avslører hva busken med fordel kan brukes til. Tørket åbrodd lukter friskt av sitron og holder møll borte.

• Sar: Urten brukes som ­krydder og medisinsk ingrediens, og mot skadedyr. Innendørs ­holder den møll unna ­klesskapet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no