ANNONSE

HUS & HAGE

Vinduenes vakre slør

Tekst: Guri Haram/ifi.no 

Foto: Guri Haram/ifi.no, 
Chera Westman/ifi.no, produsentenePublisert: 13.09.2014

En lift inne i selve vinduskarmen kan være en fin effekt i store vinduer. I små vinduer er det best med liften over selve vinduet for ikke å ta for mye dagslys. Da henger man liften fra ­nesten oppe ved taket, og ned til rett under vinduslisten for å skape en illusjon om at vinduet er større. Her fra Borge-kolleksjonen Holland Park. Foto: Borge


De er et blikkfang! Rent estetisk kan de myke opp eller forsterke vinduets arkitektur. Gardiner er samlingsnavnet på et stort utvalg tekstilinnredninger. Her er hva du bør du vite om valg av gardiner og oppheng.

Skal du ha lift eller sidegardiner? Eller kanskje ingen ­gardiner i det hele tatt? Ifølge Inger Almøy, interiør­konsulent med ­gardiner og solavskjerming som spesialfelt, må alltid helheten tas med i betraktningen ved valg av interiør­løsninger.

For å ha gardiner som vil ­henge pent og ta seg godt ut i lang tid, finnes ingen snarveier.

Gardin eller ikke gardin

– Ta hensyn til stemningen du vil skape, og til proporsjonene. Det er mye måling med gardiner. Hva er veltilpasset boligen? Har du en gammel klassisk leilighet på Frogner i Oslo, kan du ikke ha samme oppheng som en ny leilighet på Tjuvholmen. Jeg sier bestandig at gardiner er en del av møblementet, sier hun.

Gardiner kan også brukes som et visuelt grep. Hvis vinduet er lite i forhold til rommet, kan ­ekstra stoff utenfor vinduets flate øke romfølelsen.

Noen steder passer imidlertid ikke gardiner, som i moderne blokker med glass fra tak til gulv.

– Når alle veggene nesten bare er glass må man trekke for hele tiden. Da er det bedre med en teknisk løsning som persienner, plisségardiner, eller rullgardiner sammen med dekorgardin, sier Almøy.

Velger det enkle

– Det er fortsatt mange som velger enkelt og minimalistisk. Selv om det bugner i trendbildet, er ikke forbruker helt der. Det er også mange som velger ferdigkjøpt. Det går mye i grått, beige, hvitt og lin, sier interiør­konsulenten.

Hun mener at bruk av gardiner der det passer, gir en koselig atmos­fære. Det gjør rommet hyggeligere og sørger for lyddemping, slik som tekstiler for øvrig.

Åse Jerrhag fra tekstil­leverandøren Green Apple, ­mener at forskjellig gardin­oppheng gir ulikt uttrykk.

– Maljer gir et strammere uttrykk, mens gardiner med ferdig­sydde hipper gir myke og staselige gardiner og er veldig vakkert, sier hun.

Heng dem pent

– Men hvordan henge gardinene pent?

– Gardinene bør henge høyt, og gjerne gå helt i gulvet, mener produktansvarlig i Borge, Birgit Torkildsby.

Hun minner om at det er personlig stil som gjelder. Ved å benytte flere gardintyper sammen, får man dessuten dybde.

– Som ved å bruke side­gardiner sammen med undergardiner «stores» og eller liftgardin. Skal du ha både sidegardiner sammen med stores kan du bruke ­doble gardinstenger, eller to sett med skinner. Et annet grep er å tilpasse gardinstoffet til hjemmets ­øvrige stil. Det kan være et ­stripet tapet som går ton-i-ton med gardinene. Det finnes flere kolleksjoner hvor en kan mikse og matche, sier hun.

Skal man ha gardiner en stund, som man ofte har, bør man tenke på hva man kan leve med i lengden, mener Almøy.

– Da er det gjerne mye ensfarget, og noe lett pynt på endestykket. Det fås endestykker i alt fra glass til LED-belysning. Men tenk at du skal ha det i mer enn to år, råder interiørkonsulenten.

Bør dampes

Interiørkonsulent Almøy påpeker at gardinene må ha nok stoff. Og de må dampes med en ­steamer og legges i pene folder etter at de er hengt opp.

– Bruk nok tekstil så du ikke får to slips på hver side av vinduet. Med damp­maskinen vasker, stryker du og rengjør gardinene. Sett en tråd på gardinene, så de får satt seg litt. Det er viktig, ellers blir det ikke pent, sier hun.

Hvis det er lin så blir de strukket litt mens du holder på, men da kan du glatte dem ut med steameren.

– Hvis gardinen henger korrekt med riktig symåte og nok med stoff, da henger de perfekt! Da trenger du ikke jukse til med tie-back, sier hun.

Stang inn

Vanlige gardinskinner, er som oftest ­montert i taket. Hvis ikke er opphenget ofte en stålstang. Den er gjerne i svart, ­antrasitt eller som vanlig aluminium. Messing og mormorstang i tre er «ut» ifølge Almøy.

– Ved et normalt vindu er det pent når stangen står 10-15 cm over karmen. Ofte kan det være fint med en stang i kontrast med veggen. I dag er mange vegger hvite, og da er det ikke pent med hvit stang, sier Almøy.

Det går også å sy på et bånd øverst på hippen som matcher stangen. Bruker du stang har du valg mellom maljer, hemper eller ringer; eventuelt dekorringer.

Enkelte velger «kanal»; å tre den øverste falden i gardinen innpå og over stangen.

– Det gjør jeg aldri. Det henger igjen fra 1800-tallet, fra før man fikk de rette ­metodene, understreker hun.

Ved gardinskinne bruker du en glider, med enten «wave» eller «hipp».

– Gardiner henger bedre på en glider. Skinner kommer også i runde former som likner på stang. Det er bare å orientere seg rundt etter de mange mulighetene, opp­fordrer hun.

Knekk gardinkoden


Hva kan du om gardiner? Les deg opp fra A-Å. Kopier gjerne denne og ta den med deg på ­gardinjakt!


Blackout: Tekstil har som oftest en laminert bakside. Den kan brukes både som lift og rullgardin, eller som dekorative gardiner.


Dimout: Fôrtekstil som ofte har en sort tråd innvevd, noe som gjør at tekstilet får en mørkleggende effekt. Veldig mange dimout-tekstiler har flammehemmende egenskaper.


Endestykke: Ytterste deler av gardinstangen. Er ofte et eget dekorativt element.


Fald: Innebøyd eller påsydd kant på tekstil.


Fingerkroker: Gardiner med rynker har et foldebånd sydd bak på gardinen. I dette båndet trer du i fingerkroker. 2-fingerkrok gir en rynke og 4-fingerkrok gir tre rynker. Størrelsen på rynkene bestemmer du når du trer i fingerkroken. For større rynker hopper du over én eller flere hemper. Snu den siste fingerkroken opp ned for ekstra effekt.


Gardin med påsydde glidere: En enkel og ukomplisert måte å få et pent gardinoppheng. Sy på båndet med påsydde glidere på gardinens overkant. Deretter trer du glideren i gardin­skinnen.


Gardin med påsydd ring: Benytt en sterkere sytråd og synål. I falden i overkant sys ringene direkte på stoffet, og siden tres ringene på gardinstangen. Stort sett skal ringene ha samme form og farge som stangen. Det finnes firkantet ringer og stenger, men skal du trekke for hver dag er det best med runde for å unngå bråk eller riper i stangen. Ringer kan også klemmes på eller festes med magnet.


Gardinstang: Vanlige mål er 19 – 20 mm. Men det finnes også større for eksempel 65 mm. Finnes i alle størrelser, fra wire og opp til 65 mm.


Glider: Den delen som settes i skinnen for å feste gardin­krokene i.


Hipp: Maskinsydde folder øverst på gardinen. Det er vanlig med tre legg, men også fire legg. Leggene i tekstilet gjør at man slipper rynkebånd og får kontroll på rynkene. Ved hipp benyttes nålkrok sydd med justerbar påsyingskrok (spesialmaskin).


Kanal: Gardinen er via falden tredd direkte på stangen. I dag er dette ikke en anbefalt løsning.


Maljer: Gardin med maljer har fastklemte ringer øverst på gardinen. Du trer enkelt gardinstangen gjennom maljene og gardinen får et pent fall.


Possement: Border, snorer og dusker som er påfestet ­gardiner og tie-back som pynt.


Rynkehode: Avstanden fra tøyområder der krokene er festet, og til toppen av gardinen.


Rynkebånd: Rynkebånd med enkel eller dobbel rynkebåndskrok er et påsydd bånd som med din hjelp skaper små, tette rynker. Du former rynkene ved å dra i snorene. Velger du et bredere rynkebånd blir rynkene mer fremtredende.


Stores: Florlette gardiner som henger bak de vanlige side­gardinene.


Tie-back: Bånd som samler gardinene til én side, ofte i en løkke men også ved hjelp av magnet. De festes gjerne til ­kroker i veggen. Designmessig kan den være prikken over i-en. Tie-back finnes i mange materialer, blant annet skinn.


Wave: Et system for glider, der gardinene bues, selv når de er trukket for. Det gir et minimalistisk uttrykk.


Vasketips!

Bor du i by/trafikkert område bør du vaske/rense gardinene hvert tredje år, men bor du andre steder med ­renere luft holder det med hvert femte eller sjette år.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no