ANNONSE

MAT & DRIKKE

Havets ulv



Publisert: 27.09.2014

ULV I NYE KLÆR: Havets ulv, steinbiten, kler sin gylne, sursøte drakt.


Spenstige steinbitstrimler smaker ekstra godt i sursøt saus.

På latin heter steinbit «lupus», som betyr ulv. Fiskebeistet lever opp til navnet sitt – med sine kraftige, utstående tenner og spesiallagde knusekjeft gjør den vei i vellinga over store områder på havbunnen. Kråkeboller, krabber, blekksprut og snegler knuses og hives innpå med stor vellyst på fiskens ferd. Og det er nettopp denne kosten som gir steinbiten den fortreffelige smaken! At den ferske steinbitens kjøtt er fast, kritthvitt og nesten beinfritt, gjør ikke fisken mindre populær.

For å få en god steinbitopplevelse er det noen ting du bør tenke på allerede i butikken:

• Ikke kjøp steinbit som ikke er struttende blank, sylfersk og luktfri.

• Velg alltid de største filetene. Den tykkeste delen av fileten nærmest ­hodet er mye bedre en den tynne halen.

• Har fisken vært eller er frossen, så styr unna.

Sødme er generelt en smak man skal være veldig forsiktig med når det kommer til fisk. Men er det ett fiskeslag som kler sweet & sour-smaken, så er det nettopp steinbiten. Fast og tett struktur er alfa og omega for at sausen skal ligge utenpå fisken og ikke trekke ned i muskelfibrene.

Denne sweet & sour-sausen (som også er god til svin og kylling) lager du lekende lett på tre minutter, av velkjente ingredienser: Appelsinjuice i kombinasjon med verdens mest spiste saus, ketsjup, gir ­sødme og fruktighet. En skvett soya gir salt og farge. Hvitløk og sesamfrø bidrar med en pikant smak.

Dampende aromatisk jasminris er et deilig stivelsevalg til fisken. Risen kokes ikke bare med vann og salt, men også med lime, stjerneanis, sitrongress og chili. Server de grønnsakene du liker best til, men ikke kok dem for mye.

Sursøt steinbit

Ingredienser (4 personer)


Steinbitstrimler:

800 g steinbitstrimler (kjøp 1 kg)

4 ss solsikkeolje

salt


Appelsinsaus:

0,5 dl vann

1 dl appelsinjuice

2 ss soya

2 ss ketsjup

1 hvitløksfedd

1 ss maisenna

1 ss ristede sesamfrø svart/hvit


Ris med smak:

300 g jasminris

vann til koking (les på rispakken)

2 limeskiver

½ chili

1 sitrongress

2 stjerneanis

1 ts salt


Valgfritt grønt:

reddiker, asparges, gul­røtter, stangselleri, ­sukkererter

Framgangsmåte

Start med å koke risen. Den tåler å stå mens du gjør det andre. Skyll først risen i kaldt vann i minst fem minutter. Mål opp vann og ris etter mengdeangivelsen på pakken, rør inn saltet. Legg to skiver lime i kjelen. Del chilien i to på langs, fjern steinene og legg chilien i vannet sammen med stjerneanis og sitrongress. Kok opp risen godt og sett på lokk, skru ned varmen til nivå 3/9 og la risen trekke under lokk i 15 minutter. Ta av lokket og la risen dampe uten at du rører i den. Rett før servering plukker du ut lime, chili, stjerneanis og sitrongress. Det har gjort jobben sin med å tilsette god aroma og skal ikke spises.

Sweet & sour-saus: Lag denne før du steker fisken. Ha ingrediensene i en kjele, bland mens alt er kaldt, og kok opp under omrøring. Når sausen er kokt opp, er den ferdig. Er den litt tykk, kan du ha i litt av kraften som trekker ut av steinbiten etter steking. Er den litt tynn, har du i en knert til med maisenna. Smak til med mer soya hvis sausen ikke er salt nok.

Steinbitstrimler: Tørk av fisken med papir og skjær av det litt geléaktige laget som er der skinnet var. Det sitter nesten alltid på, og er verken pent eller godt. Bruk en lang, skarp kniv til dette. Del deretter opp fileten i strimler på minst 4 cm, som saltes og vendes i litt olje.

La en non stick-panne bli over gjennomsnittlig varm. Legg i strimlene og la dem ligge til de har fått en tydelig stekeskorpe på én side. I stekeskorpen sitter den gode smaken. Ikke stek fisken like mye under, for da blir den gjennomstekt og tørr. Legg strimlene over på en tallerken. De slipper som regel litt væske på tallerkenen, som du etter behov kan bruke i sausen. Strimlene glaseres med sweet & sour-sausen rett før servering.



Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no