ANNONSE

MOTOR

Du kan heve kjøpet

Tekst og foto: Jan Harry Svendsen


Publisert: 27.09.2014

TRIMMING: Dersom du oppdager at motoren i bilen din er trimmet kan du heve kjøpet.

Har du kjøpt en bruktbil som er trimmet? I så fall kan du heve kjøpet.

Såkalt chiptrimming er populært. Ved å omprogrammere ­bilens motorstyring kan man ­enkelt forandre parametere som vil gi motoren økt effekt. Resultatet er en sterkere og raskere bil.

Vesentlig mangel

En ny dom i Forbrukertvist­utvalget slår imidlertid fast at trimming er en vesentlig mangel som kan gi kjøper av bilen rett til å heve kjøpet.

– Å trimme bilen er ikke bare ulovlig. Trimming kan også være en alvorlig mangel, som betyr at du som kjøper vil kunne få ­pengene tilbake dersom du ikke er opplyst på forhånd om at bilen er trimmet, sier region­direktør Pia Kleppe Marken ved ­Forbrukerrådet i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Alvorlig

Forbrukertvistutvalget skriver i vedtaket at trimming er en så ­alvorlig feil at det i seg selv gir rett til å heve avtalen og få tilbake pengene. I vedtaket skriver de at trimming av motoren medfører raskere slitasje på viktige deler av motoren, og at det gir en økt ­risiko for feil på bilen. Samtidig kan trimming føre til at eieren får en overraskende bot, i tillegg til at garantier og forsikrings­dekning kan bortfalle.

– Det skal en del til for å heve et bilkjøp, men for utvalget var trimmingen grunn nok til at ­kjøperen fikk heve kjøpet, sier Regiondirektøren.

Solgt som den er

Det hjelper heller ikke at ­bilen er solgt som den er. Om en nærings­drivende selger noe til en privatperson er det forbruker­kjøpsloven som gjelder. Det betyr at du kan klage dersom varen er mye dårligere enn hva du kunne forvente ut i fra pris, alder eller andre ting du burde regne med.

– Vi ser at mange tar forbehold om at bilen er «solgt som den er», men det fritar ikke for reklamasjoner. Vårt råd til forbrukere som opplever at bilen har blitt trimmet er å klage, sier Marken.

Dersom du har kjøpt bilen av en privatperson kan du klage i to år, mens du har fem års klagerett dersom du har kjøpt bilen av en næringsdrivende.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no