ANNONSE

MOTOR

Tilhenger – slik kjører du lovlig

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 27.09.2014

PASS VEKTA: Har du førerkort klasse B, må ikke vekten på vogntoget overskride 3500 kilo. (FOTO: NAF)

Høsten er tilhengertid. Det skal ryddes i hagen, det skal kjøres ved, og båten skal på land. Men mange kjører ulovlig med tilhenger.

Hvor tung tilhenger du kan trekke, av­gjøres ikke bare av førerkortet ditt, men også av bilens vognkort. Mange kjører med for tunge tilhengere i forhold til hva bilen er godkjent for.

Ikke over 3,5 tonn

Med et vanlig førerkort klasse B er hovedregelen at totalvekten på bil og tilhenger ikke skal overstige 3500 kilo. I førerkortforskriften står det derimot at man ikke kan trekke tilhengere med en totalvekt på over 750 kilo om man har førerkort klasse B. Forskriften åpner likevel for et unntak. For om totalvekten på bil og tilhenger ikke overskrider 3500 kilo, kan man kjøre med en tyngre henger.

– Det enkleste er å legge sammen tillatt totalvekt på bil og henger, og sørge for at tallet ligger under 3500 kilo, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen hos NAF.

Ikke så fort

Det er ikke bare vekt du må ta stilling til når du kjører en bil med tilhenger, også fartsgrensene endres. Om du har en tilhenger med bremser, er den maksimale hastigheten du har lov til å holde 80 kilo­meter i timen. Det gjelder også på veier der fartsgrensen er skiltet høyere. Om tilhengeren ikke har brems, er den maksi­male hastigheten 60 kilometer i timen.

– Kan ta liv

– Nordmenn har nærmest vokst opp med tilhengere, men vi ser dessverre at det er mye ulovlig kjøring med tilhengere langs norske veier. Det er derfor viktig at man setter seg inn i lover og regler som omfatter kjøring med tilhenger, og at man sjekker tilhengerens bremser, lys, dekk og ­annet som krever vedlikehold. En til­henger som slenger ut, kan i verste fall ta liv, sier Engebretsen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no