ANNONSE

REISE

Verdensarv og vill natur

Tekst: Kicki Lind


Publisert: 27.09.2014

LAGO DI GARDA: Malcesine er en av de mange vakre småstedene som ligger på rekke og rad rundt ­Gardasjøen, som er Italias største innsjø. (FOTO: Kicki Lind) 


Vandring i fjellene ved Gardasjøen og en operaforestilling på Veronas romerske amfi­teater. Det blir en fin miks av det søte liv i Italia.

Man får litt steinsmak i baken, men det gjør ikke noe. De nedslitte trappetrinnene i stein – som utgjør tribunen i den velbevarte romerske arenaen i Verona – er 2000 år gamle. 2000 år!

Fantasien farer av sted, og forsøker å favne alle menneskene som har sittet akkurat her og blitt forskrekket eller forundret over gladiatorkamper, tyrefektninger, dueller og konserter.

I romertiden var det plass til 30.000 tilskuere. Nåtidens operaforestillinger under en varm sommer­himmel lokker ikke riktig like mange, men til gengjeld folk fra hele verden. Hver kveld.

En fest for alle

Kvinner i lange, bølgende ­kjoler og herrer i dress tar plass på fremste rad, nede på arenaens gulv med orkesteret og scenen rett foran seg. Tribunen fylles av en brokete samling av par, barne­familier, grupper av venner og noen motvillige tenåringer. Ved orkestergraven klirrer champagne­glassene samtidig som tribuneselgerne med salgsbod på magen roper «Birra! Cola! Vino!».

Programheftets 134 sider an­tyder at kvelden blir lang – nærmere bestemt fem timer inkludert tre pauser.

Teaterteppet består av store ­faner som bæres vekk fra scenen idet det begynner å skumre. Men før det skjer, tenner publikum ­tusenvis av levende lys som holdes opp. Lenge før Carmen har tatt sin første tone er det en ­magisk stemning i det gamle amfiteatret. Lysene tennes for å hedre de menneskene som en gang i tiden ble drept her, og fantasien får ny næring.

Kjærlighetsbyen

Verona har en historisk sjarm som hundretusenvis av turister ikke har klart å ta fra den gamle, UNESCO-vernede byen ved elva Adige. Brosteinsgatene fører tankene til Lady og Landstrykerens Italia. Det er nok ingen tilfeldighet at så mange filmer med kjærlighetstema er spilt inn akkurat her.

Det føles derfor naturlig at byens nest mest kjente severdighet – etter den romerske arenaen – har gjort kjærlighetsdikt til virkelighet.

Shakespeares «Romeo og ­Julie» utspilles som kjent i Verona, og naturligvis kan man oppsøke «Julies hus» med tilhørende balkong. Huset fra 1200-tallet har neppe vært bosted for en adels­familie, langt mindre en oppdiktet en. Og balkongen skal ha kommet til på 1930-tallet.

Men slike uvedkommende ­detaljer bryr ikke sanne romantikere seg om. I hvert fall ikke om man skal dømme ut fra hordene av turister som hvert år valfarter til «Julies balkong». I suvenir­butikken på den andre siden av gata kan man «tilfeldigvis» kjøpe alt fra rødblinkende kjøleskapsmagneter til hjerteformede putevar. Kjærlighet – ekte eller ikke – gjøres det stor butikk av i Verona.

Hvilepuls ved Gardasjøen

En times bussreise nordvestover fra Verona råder stillheten. Lago di Garda er Italias største innsjø, og bitte litt større enn vår egen Mjøsa. Tilbudet av aktiviteter – som seiling, surfing, klatring, kano­padling, sykling og vandring i områdene rundt innsjøen – er uten tvil stort.

Men bortsett fra turistgruppene på dagsutflukt til middelalder­steder som Limone og Malcesine, er atmosfæren behagelig ­rolig. Man drar ikke hit for å finne ­bråkete ­barer og diskoteker. Den som søker kveldsunderholdning, må nøye seg med en og annen kammerkorkonsert under ­stjernene.

Langsmed sjøen er det milevis med strandpromenader der man i makelig takt etter bare et par dager møtes med gjenkjennende latter fra fruktselgere og surfe­instruktører.

Men det forblir en gåte hvem som virkelig bor i de urgamle steinhusene nede ved vannet. Mange av husene har blitt omgjort til hyggelige restauranter med lokalprodusert olivenolje på bordene, og viner som Bardolino og Valpolicella fra de omkring­liggende vingårdene på menyen.

Opp og ned fjellsiden

Taubanen fra idylliske ­Malcesine fører oss opp til fjellmassivet Monte Baldo, som har flere topper i totusenmetersklassen. Her finnes mange fine løyper for både korte og lange turer. Taubanens toppstasjon er i seg selv et populært mål – med italiensk is som én av belønningene for turen opp til 1750 meters høyde.

En liten spasertur unna er pano­ramaet like vilt som folke­tomt. Gardasjøen glitrer himmel­blå nesten to kilometer nedenfor – med snøkledde topper som ­Adamello og Marmolada i bakgrunnen. Noen steder er stien smal. Den går forbi dype raviner, nedenfor en grusete skråning der man holder seg i sikkerhetstau og gjennom en blomstrende seter der et nysgjerrig esel kikker ut fra sin skyggefulle hule.

En gjeng med syklister har fått skyss med en lastebil opp til ­Rifugio Graziani, et fjellveikryss med hotell, spisested og utsikt. Velfylte lunsjtallerkener flyr mellom bordene idet de hjulbårne suser i kapp nedover fjellsiden. Vi vandrere tar det imidlertid langt roligere.

Det kjennes absolutt ikke feil å avslutte dagen med et kveldsbad i Gardasjøen, etterfulgt av et glass med områdets røde drikke – og en skål til solen som synker ned bak et fjell i vest.

Reisefakta

• Geografi: Verona er en ­gammel kulturby i regionen Veneto i Nord-Italia. Byen ligger tre mil øst for Garda­sjøens sørlige bredder. Innsjøen, som ligger om lag halvveis mellom Milano og Venezia, er ca. 52 km lang og 17 km på det bredeste.

• Reise dit: Fly til Milano, Venezia eller Verona. Fra Milano og Venezia går det både tog og buss til Verona. Fra Verona går det lokalbusser til ulike steder ved Gardasjøen.

• Bo: Mange hoteller og ­pensjonater i ulike pris­klasser. I Verona er Albergo Trento et trivelig og sentralt beliggende lavprishotell, cirka 300 kr per person og natt inkludert frokost 
(www.albergotrento.it). Rett sør for Malcesine ved Gardasjøen ligger leilighetshotellet Lido, pris fra cirka 250 kr per person og natt 
(www.lidomalcesine.com).

• Mat og drikke: Vindistriktet Valpolicella ligger øst for Gardasjøen og tiltrekker seg mange vinelskere. ­Markeder med ulike mat­varer ­arrangeres i små byer som Bardolino, Riva del Garda og Sirmione.

• Prisnivå: En del billigere enn i Norge. En pizza og en øl koster om lag 10 euro (cirka 83 kroner).

• Aktiviteter: Gardasjøen er et «aktivitets-mekka», uansett om du vil ordne ting på egen hånd eller bruke guide. Vandring, sykling, ­ridning, padling, wind­surfing, seiling, klatring og juving er noe av det man kan gjøre her.

• Billetter: Prisene på billetter til operaen og andre fore­stillinger i Verona ligger ­mellom 200 og 2000 ­kroner per billett. 
(www.classictic.com)

• Klima: Vinterstid er det ­ganske kaldt i Nord-Italia, med mange skisteder i fjellene. Om man ønsker å reise utenom den kalde sesongen, er det best fra april til oktober. Husk at badetemperaturen i Gardasjøen ikke er særlig høy før i juni ettersom innsjøen fylles med smeltevann fra fjellene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no