ANNONSE

HUS & HAGE

Orkide-­himmelen

Tekst: Grethe Brandsø

Foto: Morten HolmPublisert: 27.09.2014

LUFTIG: – En del orkideer har luftrøtter, og disse vokser alle veier. Plantene vannes som vanlig, men de tar i tillegg opp fuktig­het direkte fra lufta, forteller­ ­Margrethe Geicke. 


Orkideer står i flor både lenge og jevnlig. Om du bare steller dem rett.

– Søramerikanerne liker regnvann best. Så da får de det, sier Margrethe Geicke omsorgsfullt.

Lokallagslederen i Norsk Orkide­forening senker røttene til en Cattleya-orkidé fra Costa Rica-traktene forsiktig ned i en bøtte nylig oppsamlet ruskevær. Den eviggrønne planten trekker godt til seg av fukt og næring fra regndietten, før matmor setter henne pent tilbake i rekken av likesinnede.

– Du vet, man blir jo litt hekta, sier Geicke, og kikker seg blidt rundt i den smekkfulle vinterhagen, mens hun innrømmer:

– Det er to tall jeg ikke vil tenke på her i verden. Det er hvor mye penger jeg har brukt på vinterhagen, og hvor mange orkideer jeg har!

Regelmessig syklus

Hos Margrethe Geicke strutter sikkert et hundretall orkideer. I naturen finnes det imidlertid drøyt 20.000 arter, samt over 100.000 kunstige krysninger – eller­ hybrider.

– Mange orkideer, både arter og krysninger, dyrkes dessuten som prydplanter. Orkidéslekter som Cattleya, Vanda og Phalaenopsis er populære stueplanter, sier Geicke, som selv holder en knapp på Vanda.

– Den er så vakker! Men Phalaenopsis er også flott. Og det er den du vanligvis finner i blomsterbutikken, påpeker hun.

Phalaenopsis er en sørøstasiatisk orkide­slekt som lever godt i norske stue­vinduer. Phalaenopsis trenger varme og lys – dog helst ikke direkte sol, og vann om lag en gang i uka. Får den såpass stell, vil den blomstre jevnlig.

– Orkideer har sin egen syklus. Noen blomstrer bare en gang i året, mens andre står i flor hvert halvår. Og for all del – ikke kast dem når de er blomstret av, sier Margrethe Geicke forferdet, og lover:

– De kommer igjen! Og når orkideene først blomstrer, står de gjerne i flor i én til to måneder av gangen.

Klipp og knopp

Når siste blomst omsider har gjort jobben sin, og planten står igjen med nakne grønne antenner, kan du klippe vekk den øverste delen av stengelen.

– Klipp omtrent der hvor den innerste blomsten satt. Da vil det vokse fram nye anlegg derfra, tipser Geicke.

– Og om stengelen visner, bør du klippe den ned til det siste tørre leddet. Skulle hele stengelen visne, kan du klippe den helt ned til bladfestet. Da vil en ny stengel vokse fram og skyte nye knopper.

Luftige røtter

De fleste orkidetyper har en krans med eviggrønne blader der stengler vokser opp, og røttene vokser ned – eller alle veier. Mange orkidéarter er nemlig epifytter – det vil si at de er festet til andre levende planter uten å ta næring fra dem. Orkideer får heller vann og næring­ gjennom hefterøtter og luft­røtter, og de bør derfor ikke stå i kompakt jord.

– Orkideer står best i grove barkbiter, og de bør pottes om cirka annenhvert år, tipser Britt Røvik hos Plantasjen Koteng­ Hagesenter.

– Og til dette bør du bruke egne barkblandinger spesielt egnet til orkideer, sier hun.

Orkideer kan med hell gjødsles forsiktig, men skal vi tro Røvik, bør du heller ikke bruke vanlig blomster­gjødsel.

– Vanlig gjødsel er for sterk for orkideer­. Du må i tilfelle tynne den godt ut – til om lag halv dose. Vil du imidlertid være sikker på å gi plantene rett blanding, kan du heller bruke egen orkidégjødsel.

Hvor ofte orkideene trenger gjødsel, er avhengig av gjødseltypen, så her må du følge bruksanvisningen. Dessuten bør du gjødsle orkideene når de er litt fuktige.

– Ikke gi dem gjødsel når røttene er tørre, gjødsle dem heller når røttene er litt grønne, tipser Røvik.

– Da blomstrer orkideene fint og lenge – igjen og igjen!

Orkidefakta

• Orkidefamilien er en av verdens største plante­familier. Familien består av om lag 880 slekter og rundt 22–25.000 arter. 

• Orkideer er flerårige urter, og de fleste artene vokser i tropiske strøk med høy temperatur og luftfuktighet.

• I Norge finnes det 22 orkidéslekter med 35 arter, blant annet slektene marihånd, nattfiol og skogfrue.

• Navnet orkide kommer av gresk «testikkel», etter formen på knollene i mange slekter.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no