ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør I Lokalavisen


Snowden inn og Jagland ut

 

I skrivende stund er det ikke kjent hvem Nobelkomiteen gir fredsprisen til i 2014. Når Lokalavisen kommer ut, er det kjent for alle. Komiteen har vært under sterk kritikk de senere årene, og det med rette. Gjennom hele historien 
har de kjempet en kamp med å forsvare sin såkalte uavhengighet. Og at det ikke er sammenheng mellom valg av fredsprisvinner og Norges politiske ledelse. 
Ikke lett å forsvare uavhengighet når absolutt alle medlemmene er utnevnt av Stortinget og skal avspeile den politiske tyngden de forskjellige partier har.

 

Hele komiteen bør byttes ut

Torbjørn Jagland hevder hardnakket at han er i stand til å skille sine mange ­roller. Jeg forstår ikke at han orker. Det er selvfølgelig prestisje å være Nobel­komiteens leder, men det kan ikke kombineres med å være leder for Europarådet. Et Europa som nå sammen med USA nærmer seg krig mot Russland i forbindelse med Ukraina konflikten. Og når vi i tillegg har fått Stoltenberg inn som leder av Nato, blir det bare tåpelig. Norge sin sterke økonomiske posisjon og anerkjennelse vil bidra til at sannsynligheten er stor for at norske politikere vil ha ledende roller i internasjonale organisasjoner. Derfor bør Stortinget straks vedta en helt ny praksis i forhold til hvem som skal sitte i komiteen. Vekk med norske politikere, og inn med nasjonal og internasjonal fagkompetanse. La oss være modige.

 

Hvem burde det være?

En av de yrkesgruppene som har fått flest fredspriser, er amerikanske presidenter og visepresidenter. Her på berget var det svært mange av oss som heia på Obama som ny president, men at han skulle få prisen omtrent før han hadde begynt sitt virke som president, er selvfølgelig bare latterlig. Det skjønner de fleste. Bortsett fra Jagland & Co. Det ble ikke bedre at EU fikk prisen i 2012 når Jagland er leder for Europarådet. Fredsprisen burde i år gått til Edward Snowden. Det ville vært kontroversielt at vi turde å snakke USA mitt imot, men det hadde vært et godt og riktig valg. Snowden har varslet om urett. Det helt spesielle er at de overgrep han har avslørt, har skjedd i et demokratisk land som vi på ingen måte vil sammen­ligne med autoritære regimer som Kina eller det tidligere Sovjet. Han har vist frem den amerikanske overvåkingsmedaljens bakside. Snowden ble av mange betraktet som en kriminell, som brøt sin taushetsplikt og sitt lands lover. I dag vurderer vi det annerledes. Edward Snowdens avsløringer har gitt støtet til den største opprydding noensinne i et avlyttingsregime som var kommet full­stendig ut av kontroll. Slik har han gjort sitt eget land og alle oss andre ­uvurderlige ­tjenester. Jeg tror at grunnlaget for en fredeligere verden er demokrati, åpenhet og respekt for folks rettigheter. Det er en tankegang som ligger til grunn for flere av Nobel-historiens viktigste tildelinger. Det vil også være budskapet som sendes ved at Edward Snowden får fredsprisen. Han er en amerikansk dissident som alene har tatt et tungt ansvar ved å stå opp mot et mektig system.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no