ANNONSE

SPORT & FRITID

Gjør ­reisen til en ­maraton

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 11.10.2014

NEW YORK: Mange nordmenn drømmer om å fullføre New York Marathon. Dessverre er det ikke bare formen det står på – skal du komme på deltakerlisten må du enten ha en god porsjon flaks eller betale dyrt. (Foto: Sylvain Grandadam / NTB scanpix) 


Rundt om i verden finnes en rekke spektakulære maratoner verdt å oppleve – enten det er som deltaker eller tilskuer.

Har du lyst til å gjøre unna den ­kinesiske mur i maratonfart? Løpe nedover fjellet Mount ­Everest framfor å bestige det, springe over is og snø på Nordpolen eller oppleve en av Europas storbyer sammen med tusenvis av andre løpere? Stadig flere legger turen til et av verdens mangfoldige maratonløp.

– Det har helt klart vært en økning i antall nordmenn som deltar på maratonløp i utlandet. Vi er midt inne i en stor løpebølge, og nordmenn har penger nok til å reise til løp i andre land, sier Kjell Vigestad. Han var i mange år leder for Norsk organisasjon for kondisjonsidrett (Kondis), og skriver fremdeles reportasjer fra maratonløp i inn- og utland for Kondis.no.

Ifølge Kondis.nos statistikker deltok 2349 nordmenn på maraton­løp i utlandet i fjor, fordelt på 114 ulike løp.

– Sannsynligvis er det enda flere – det er vanskelig å få full­stendig oversikt over alle nordmenn i alle løp. I tillegg kommer alle de som løper kortere eller ­lengre ­distanser, som halv­maraton eller ultraløp, sier Vigestad.

Gatelangs i New York

Som maratonreisemål står New York i en særstilling, både hos nordmenn og mange andre.

– For folk flest er New York favoritten. Mange løper sin aller første maraton der. Og for en god del blir det også den siste – ­deltakelsen handler mer om et ønske om å fullføre New York Marathon enn om en interesse for maratondistansen generelt, sier Vigestad.

Årsaken til at så mange ønsker å løpe akkurat her, mener han er klar.

– Det er en fantastisk stemning hele veien. Løper du maraton i Norge og bruker en god del timer, kan det fort bli ensomt mot slutten. I New York er du ­garantert folkefest selv om du bruker lang tid, sier han.

Vigestad tipser om London, Stockholm og Sevilla som andre maratonløp hvor han har opplevd at stemningen har vært god.

– Boston er også en klassiker, det var her det første maraton­løpet ble arrangert, sier ­Vigestad. Ifølge ham har det vært en stor vekst i antall maratonløp på verdens­basis de senere årene.

– Blant annet har steder med mye turisme sett potensialet i å tilby en maraton. Disse løpene er gjerne arrangert av et reise­selskap, forteller han.

Kostbar deltakelse

Har du lyst til å delta i en av verdens maratoner, er det dessverre ikke bare formen som kan ­begrense deg.

– Kjente maratoner som ­Berlin, London, Paris og New York blir fort utsolgt. Og Boston Marathon er kun åpen for dem som klarer kvalifikasjonskravet, sier Vigestad.

– Vil du delta i New York ­Marathon, har du i praksis ofte bare én mulighet for å komme med, og det er å betale et reise­selskap dyrt for en plass. ­Alternativet er å kvalifisere seg, eller være blant de heldige som vinner en plass gjennom loddtrekning, forteller han.

Et av de norske selskapene som har skodd seg på nordmenns iver etter deltakelse i New York, er Sport & Helseferie.

– Vi har kontrakt med New York Marathon om et gitt antall lisenser, som vi tilbyr våre kunder som en del av en pakketur, sier daglig leder ­Gerhard Kraft. Selskapet har ikke bare New York på reisemenyen. Kraft har blant annet arrangert turer til ­Honolulu og Budapest ­Marathon, og i november går ­turen til Havana Marathon.

– Dette er turer for folk som vil noe mer enn å ligge på stranda. Samtidig som man får god tid til sightseeing – turen til ­Havanna inkluderer også en to ukers rundreise på Cuba, forteller han.

Eksotisk i Norge

Storbyene New York, Berlin og Stockholm er de som trekker flest norske deltakere. Men nordmenn deltar også i en rekke ­særere maratonvarianter, tilpasset alt fra livsnytere til løpere som søker ekstreme.

– Den såkalte vinmaratonen i Bordeaux, Marathon du Medoc, har hatt en del norske del­takere. Her serveres det vin og god mat på drikkestasjonene, sier ­Vigestad.

Her hjemme har vi også klart å komme opp med noen maraton­varianter som trekker mange utlendinger.

– I Midnight Sun Marathon i Tromsø er det langt fler utlendinger enn nordmenn som løper helmaratondistansen. Og mange av dem kommer langveisfra, blant annet kommer det en god del fra Asia, forteller han. Også Spitsbergen ­Marathon har en stor andel utenlandske del­takere.

Har du for lengst innsett at du aldri vil klare alle de 42.195 maraton­meterne, finnes det gode alternativer for deg som vil løpe i ferien. Blant annet tilbyr mange storbyer såkalt sightjogging – med distanser og fart som er overkommelig for de fleste.

Minneverdige maratoner

Dette er maratonløpene du ifølge bladet Runner's World bør gjennom­føre i løpet av livet:

Europa

• Paris Marathon: I april kan du hvert år løpe gjennom Paris' vårlige gater, og samtidig se en rekke av byens største severdigheter. 

• Berlin Marathon: Berlin er foruten New York løpende nordmenns favorittdestinasjon, og maratonen gir deg mulighet til å se både tidligere Øst- og Vest-Berlin. Løpet arrangeres i september, så timingen er god for dem som vil bruke sommeren til å komme i form. 

• North Pole Marathon: Verdens nordligste maraton går selvfølgelig på Nordpolen. Løpet blir garantert en tøff, men minneverdig opplevelse. Temperaturen ligger gjerne mellom -25 og -40 grader, og deler av løpet må ofte gjennomføres på truger. Arrangeres i april. 

• Athens Marathon: Navnet maraton kommer fra en gresk legende som forteller hvordan soldaten Pheidippides løp fra byen Marathon i Hellas til Athen for å forkynne at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved Marathon. Hvert år i november har du mulighet til å løpe i soldatens fotspor. 

• Marathon du Medoc: Maratonløpere som har fått nok av energidrikk og bananer, vil garantert sette pris på denne maratonen i Bordeaux. Her tilbys både vin og god mat underveis. Arrangeres i september. 

• Swiss Alpine Running Festival: Vil du prøve deg på noe ­annet enn norske fjell, kan en maraton i de sveitsiske alpene by på ­spektakulær utsikt og mange både opp- og nedoverbakker. ­Arrangeres i juli. 

USA

• Chicago Marathon: Har stadig økt i popularitet, mye på grunn av at den flate traseen på brede veier gir gode muligheter for å sette både personlige og andre rekorder. Samtidig får du sett byen og sjøen den ligger ved. 

• Boston Marathon: Selv om begrepet maraton stammer fra Hellas, finner du det eldste maratonløpet i Boston, som har blitt arrangert helt siden 1897. 

• New York City Marathon: Nordmenns favoritt. Kanskje ikke så rart – ved å løpe gjennom en rekke bydeler får du oppleve New Yorks store mangfold, og ikke minst kan du få god drahjelp av mange titusener publikummere. 

Latin-Amerika

• Inca Trail Marathon: Dette løpet i Peru er ikke egentlig en ­offisielt maraton, men mange fristes likevel av muligheten til å løpe maraton­distansen i både jungel og bratte fjell, med målgang med utsikt over Machu Picchu. Arrangeres flere ganger årlig. 

• Reggae Marathon, Jamaica: Et mer ferievennlig maratonreisemål enn en tropisk øy skal man lete lenge etter. Reggae Marathon byr både på utsikt over hvite sandstrender og god musikk underveis. Arrangeres i desember. 

Asia

• Great Wall Marathon, Kina: En annerledes maraton som både går oppe på selve muren og gjennom fine deler av den kinesiske landsbygda. Vær imidlertid forberedt på en tøff tur – det tar på å løpe maraton i trapper. Arrangeres i mai. 

• Everest Marathon, Nepal: Verdens høyestliggende maraton starter på 5148 m.o.h., nær Everest Base Camp. På tross av at mål ligger nesten 2000 meter lavere, er det en tøff tur i ulendt terreng og med flere motbakker. Arrangeres neste gang i november 2015. 

Afrika

• Two Oceans Marathon, Sør-Afrika: Arrangøren kaller det selv «verdens vakreste maraton». Utsikten over både Indiahavet og Atlanterhavet er i hvert fall upåklagelig. Arrangeres påskeaften. 

Antarktis

• Antarctic Ice Marathon: En gjennomsnittstemperatur på minus 
20 grader, mye vind og mange motbakker gjør dette til et løp for de spesielt interesserte. Arrangeres i desember.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no