ANNONSE

MOTOR

Ikke la deg friste

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 11.10.2014

ULOVLIG: Å sende og lese sms mens man kjører er ulovlig, likevel har over 30 prosent av oss lest enten sms eller e-post bak rattet. (Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix)


Bruken av mobiltelefon i bil er økende. En ny undersøkelse viser at over tretti prosent har lest SMS eller e-post bak rattet.

I 2013 ble 19.388 bilførere ilagt forenklet forlegg for å ha brukt mobiltelefon mens de kjørte bil, og ved utgangen av juli i år var det skrevet ut 7647 forelegg. Til sammenlikning ble det ilagt 19.951 forelegg for ulovlig mobil­bruk i bil i 2012.

– Antallet ilagte forenklede forelegg er svært stabilt om vi ser på statistikken, men jeg tror det mer gjenspeiler en stabil kontrollaktivitet, enn at bruken av mobiltelefoner i bil har gått tilbake, sier sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

SMS og e-post

En fersk undersøkelse, utført av Norsk Gallup for Volkswagen i august, viser at 31 prosent svarer at de har sjekket e-post eller SMS mens de kjører bil.

– Bilene blir stadig mer avanserte, med førerassistentsystemer og avansert teknologi. Likevel er det ikke mer enn ett blikk ned på telefonen som kan gjøre at du ikke får med deg skole­eleven som plutselig krysser veien, sier direktør for Volkswagen, Ulf Tore Hekneby.

– Store mørketall

I undersøkelsen sier 57 prosent at de har lagt merke til andre som har surfet på mobilen mens de har kjørt bil.

– Dette er skremmende tall, sier Hekneby.

Og han får støtte fra Karlsen.

– Min bekymring er at bruken av mobiltelefon i bil er økende. Jeg tror at mørketallene er store, sier han.

Mobil i bil

• Siden 2000 har det vært forbudt å snakke i håndholdt mobiltelefon i Norge.

• Dersom telefonen er fastmontert, eller kan fjernbetjenes, er det tillatt å snakke i telefon under kjøring.

• Det er ikke lov til å bruke tastene på telefonen under kjøring, men man kan svare og avslutte anrop. 

• Tekstmeldinger, skriving av e-post og surfing mens man kjører er forbudt.

• I perioden 2010 til 2013 ble det i snitt skrevet ut 20.031 forenklede forelegg for bruk av mobiltelefon mens man kjørte bil.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no