ANNONSE

HANDEL & SERVICE

En strøm av musikk

Tekst: Sven Bilén, Jonas Ekelund og Geir Gråbein Nordby, Lyd & BildePublisert: 11.10.2014

LEIER MUSIKK: Mange føler ikke lenger behov for å «eie» musikken de hører på, i form av en CD eller en nedlastet fil. Det blir stadig flere streamingtjenester, men Spotify er fortsatt den dominerende. (FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP/NTB scanpix)


Tiden da det var bedre å eie enn å leie er definitivt over.

For prisen av én CD i måneden får du tilgang til et helt univers av musikk.

Ulovlig nedlasting gjorde at CD-platene rundt årtusenskiftet ble stadig mer uønsket. Den ulovlige nedlastingen skyldtes ikke primært at folk flest ikke ville betale for musikk. Det fantes bare ­ingen enkel måte å gjøre det på. De digitale nett­butikkene hadde et snevert utvalg og kompliserte betalingsløsninger.

Så kom Apple med iTunes og forvandlet den digitale verdenen, med nærmest alt man kunne tenke seg av musikk tilgjengelig i én og samme digitale nettbutikk. iTunes beviste at folk gjerne ville betalte for nedlastet musikk.

Fra iTunes til Spotify

Så kom Spotify med en helt ny løsning: Hva med å spille av den musikken man vil når man vil – uten å laste den ned i det hele tatt?

Det virket nesten uhørt, at man skulle betale for musikk man ikke eide. Var hjemmenettverket raskt nok? Hva hvis nettet ble ustabilt? Lydkvaliteten kunne da ikke være god nok?

Spotify gjorde alle fordommer til skamme. Tjenesten fungerte utmerket. De fleste nettverk var mer enn gode nok til å takle den lille båndbredden man trengte.

Etter Spotifys suksess har mange hengt seg på. Listen med strømmetjenester er nærmest endeløs. Musikkutvalget har blitt glimrende på flere av dem, og grunnprinsippene er like.

Spiller det likevel en rolle hvor du bruker pengene dine? Svaret får du her. Vi har testet Spotify og fem utfordrere: Wimp, Deezer, Sony Music Unlimited, Xbox Music og Beats Music.

(Testen kan i sin helhet leses på hjemme­siden til Lyd & Bilde http://www.lydogbilde.no/test/seks-strommetjenester)

Xbox Music

Terningkast: 3

Enheter: Datamaskiner, Xbox, iOS, Android, WP

Kvalitet: 192 kbps

Utvalg: 38 millioner sanger 

Pris: 99/mnd 

Teknisk bra for enkelte, men skorter på følelsen av en møteplass for musikkelskere. Om man allerede er viklet inn i Microsofts plattform med en Xbox i hverdags­rommet, en Windows 8 datamaskin på skrivebordet og en Windows-mobil i lommen, er Xbox Music veldig trivelig. Derimot er støtten for andre ­enheter og tilvirkere begrenset. Tilbudet av musikk og kvaliteten er ok, men inntil de har samme aksept og integrering som de ledende tjenestene, kommer Xbox ­Music fremdeles til å være en nisje­tjeneste for de allerede frelste.

Pluss:

Utmerket integrasjon om man bruker Windows 8 og Windows Phone. Mange sanger i biblioteket.

Minus:

Ingen offline-spilling på mobil, støttes ikke av andre produsenter.


Sony Music Unlimited

Terningkast: 4

Enheter: Datamaskiner, PS3/4, PS Vita, Android, iOS, Sony TV/Blu-ray

Kvalitet: 320 kbps AAC

Utvalg: 22 millioner sanger

Pris: 90 kr/mnd 

Bra om man har Sony-apparater, men tilbyr ingenting spesielt for øvrig. Bruker man sin Playstation som mediaspiller, og hjemmet er fullt av Sonys TV-apparater og hjemmekinoanlegg, er det fristende med Music Unlimited. Har man også ­Sonys håndholdte mobiler og spillkonsoller, blir det en selvfølge. Men har man ikke det, blir det mer komplisert. Det er ingen direkte feil på tjenesten, men den tilbyr heller ikke noe som ingen andre allerede har. Og den støttes ikke i apparater fra andre produsenter.

Pluss:

Utmerket om man har en Playstation og andre Sony-apparater i hjemmekinoen.

Minus:

Langsom på visse plattformer.


Spotify

Terningkast: 6

Enheter: Datamaskin, iOS, Android, WP

Kvalitet: 96-320 kbps

Utvalg: Over 20 millioner sanger

Pris: Gratis (Free) – 99 kr/mnd (Premium)

Spotify gir seg ikke med å være størst. Med sitt nye grensesnitt vil de også være best. Spotify har topp brukervennlighet kombinert med intuitive måter å oppdage ny musikk på. Redaksjonelt innhold er ikke fullt så dyptgående som Wimp sitt, men det begynner å nærme seg. Med Spotify er det mulig å spille av musikk lagret på harddisk og dessuten oppholdsfri avspilling. Lydkvaliteten er god, og «­Spotify Connect» forbedrer brukeropplevelsen med kompatible tredjeparts produkter.

Pluss:

Meget enkelt brukergrensesnitt, kombinert med mange redaksjonelle spillelister. Oppholdsfri avspilling og mulighet for å spille av lokalt lagret musikk. Glimrende utvalg.

Minus:

Fremdeles er det et stykke å gå til Wimps redaksjonelle innhold. Ikke norsk­språklig brukergrensesnitt, og vi håper på lossless-strømming snart. 


Deezer

Terningkast: 4

Enheter: Datamaskiner, iOS, Android, WP

Kvalitet: 320 kbps

Utvalg: 38 millioner sanger

Pris: Gratis (Free) – 99 kr/mnd (Premium)

Fransk strømmetjeneste med mye ­musikk og til og med en nordisk ­redaksjon. Deezer er et spennende og vel­fungerende alternativ til Spotify og Wimp. Takket være den store geografiske spredningen finnes det også et godt utvalg musikk utenom «mainstream». Det er en morsom tjeneste om man vil finne ny og interessant musikk man ikke visste man likte.

Pluss:

Fint utvalg av musikk. Velfungerende på både web og app. Her finnes masser av muligheter om man vil dele sin musikk, lage spillelister med andre og få musikktips. 

Minus:

Kan etter mange søk verken finne metadata eller info om kvalitet på sangen. Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no