ANNONSE

Min mening

Regjeringen roter det til 
med 500 lappen

Min mening av Svein Kåre Edland, 

tidligere redaktør I Lokalavisen


Publisert: 25.10.2014

Hva er enklest som forbruker? Å dra til butikken i all slags vær og kjøpe en vare til kr 625, eller å sitte hjemme i godstolen og bestille den på nett til kr 500? ­Svaret er vel ganske enkelt for de fleste? I regjeringens forslag til statsbudsjett åpner de opp for at utenlandske nettbutikker skal favoriseres i form av at alle norske bedrifter og forbrukere kan få handle opp til kr 500 uten å betale moms på 25%. Men kun dersom det er en utenlandsk nettbutikk. Regjeringens forslag er lite gjennomtenkt, uklokt og vil skape store endringer i vårt handlemønster. Denne endringen vil få stor betydning for mange butikker, og konsekvensen på sikt vil bli mange tapte arbeidsplasser og nedlagte butikker.

Store protester

Forslaget har virkelig fått frem reaksjoner hos mange. For en gangs skyld er både LO og NHO helt enige. Store norske bedrifter som Komplett sier klart ifra at dersom dette vil bli innført vil de flytte til Sverige. G sport kjeden med mange butikker over hele Norge sier klart at dette blir døden. Forslagets virkning vill ikke skje over natten, men nettbruken og handel over nettet øker med rekordfart, og dette vil være bensin på bålet for mange virksomheter som allerede sliter.

For godt vant

Dette elendige forslaget viser med all tydelighet at regjeringen ikke alltid evner å se sammenhengen på ting. Vi er for godt vant til å ha høye inntekter, og det er jo egentlig ikke fordi vi er så veldig flinke. Men det skyldes olje flaksen vi har hatt. Norsk politikk har de siste årene vært preget av hvordan midler skal fordeles ut til folket. Selve verdiskapningen har stort sett vært preget av fine ord. Fra et forbrukersynspunkt er det jo bra dersom vi kan kjøpe en vare til en lavere pris, men det gir ingen verdiskapning i Norge. Tvert om bygger det ned handels­infrastrukturen i landet, og det er svært negativt for næringslivet med tapte arbeids­plasser som konsekvens. Erna Solberg har selv sagt at de ikke har regnet så mye på konsekvensene, og det forteller vel alt? Regjeringen burde heller se på en generell nedsettelse av moms, og dermed bidra til å redusere forskjellen i Norge sammenlignet med utlandet. Over tid er det ikke bærekraftig at våre kostnader er vesentlig høyere enn våre naboland. Nå går regjeringen motsatt vei, og gjør det enda mer lønnsomt å handle i utlandet. Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at dette ikke er veien å gå. Nå er det bare en ting å gjøre for ­regjeringen, og det er å si sorry, det var et dårlig forslag. ­Heldigvis er det lov å gjøre feil, det gjelder bare å snu i tide.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no