ANNONSE

VITENSKAP

Verdens farligste vulkaner

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan


Publisert: 25.10.2014

USA: En varm kilde i Yellowstone National Park i Wyoming, USA. ­Yellowstone er en utslukket vulkan som hadde siste utbrudd for 
640 000 år siden. Magma fra under overflaten gir varme kilder og ­geysirer. FOTO: E&E Image Library / Heritage / TT / NTB Scanpix 


De farligste vulkanene i verden kan drepe tusenvis, kanskje millioner, av mennesker hvis de 
bryter ut.

Den aktuelle vulkanen Bárðarbunga på Island er kun én av en rekke vulkaner i verden med ­risiko for utbrudd.

Den danske vulkanologen og administrasjonssjef i Nordisk vulkanologisk institutt (NORDVULK) Rikke Pedersen har jobbet med vulkanforskning på ­Island i 14 år. Hun påpeker at de største vulkanutbruddene ikke nødvendigvis er de farligste.

– Vulkanene man umiddelbart vil si er farligst, er de der folk bor tett på. Det er ikke nød­vendigvis de største, eller farligste i utbrudds­stil, sier hun.

Spesielt finnes det en rekke vulkaner i Indonesia og ­Filippinene som gir grunn til bekymring, mener hun.

– Det er også fordi vanlige folk der vet så lite om det. Mange vet ikke at de bor på en aktiv ­vulkan. I Japan er det også flere aktive vulkaner, men der har de et bedre overvåkingsnett. På ­Island ligger all informasjon om vulkanaktivitet åpent tilgjengelig på nettet, sier hun.

Snillere og slemmere

Geolog og førsteamanuensis ved Naturhistorisk Museum Rune Selbekk understreker at det er vanskelig å lage en liste over verdens farligste vulkaner, men lar seg likevel utfordre til å gjøre et forsøk. Han deler vulkaner inn i to:

De snillere typene har rød, lettflytende lava og lavaens retning er mer forutsigbar. De tar sjelden livet av folk, men gir materielle skader.

Hos de farligere «hissig­proppene», samler gass og ­magma (smeltet stein, som kalles lava når det når overflaten) seg i vulkanen og eksploderer når trykket blir stort nok. Da kan vulkanen slynge aske 45 km opp i atmosfæren og sende skyer av varme gasser og aske i rasende hastighet ned vulkansiden.

1) Yellowstone Caldera, USA

Ifølge Rune Selbekk er den aller farligste vulkanen Yellowstone Caldera, i Yellowstone nasjonalpark i Wyoming, USA.

– Det er en mulig supervulkan som potensielt kan utrydde nærmest alt liv i deler av det vestlige USA. Ca 640.000 år er gått siden siste utbrudd. Mange regner den som å være på overtid, sier han.

2) Vesuv i Italia

Det berømte utbruddet til vulkanen Vesuv i Italia, i 79 e.Kr ­begravde byene Pompeii og ­Herculaneum. Forskere har kunnet ta gipsavstøpninger i aske­lagene av mennesker som forsøkte å flykte, og turister kan se ruiner av liv som var. Området er i dag tett befolket.

– Cirka 3 millioner mennesker bor ved vulkanen, hovedsakelig i Napoli. Vulkanen regnes i dag for å være på overtid, siden den ofte har utbrudd hvert 50. år, forteller Selbekk.

3) Popocatépetl i Mexico

De aktive vulkanene finnes først og fremst på grensene mellom kontinentalplatene som jordskorpen er delt opp i. Slike kontinentalplater møtes blant annet i Mexico, der vulkanen ­Popocatépetl, i nærheten av Mexico city, har hatt mer enn 20 utbrudd siden 1519.

– Ved siste utbrudd i 2000 ble over 40.000 mennesker evakuert, forteller Selbekk.

4) Sakurajima i Japan

Japan har også en del hissige ­vulkaner.

– Sakurajima er en stor og kompleks vulkan med ca. 700.000 innbyggere i nærheten. Den har ofte eksplosive utbrudd, sier Selbekk.

5) Galeras i Colombia

Også Colombia har sin andel aktive vulkaner. Galeras har hatt utbrudd hvert år siden 2000. ­Cirka 500.000 mennesker bor i byen Pasto i nærheten, og seks vitenskapsfolk og tre turister ble drept da de befant seg nede i ­krateret i 1993.

6) Merapi i Indonesia

Vulkanen er den mest aktive i landet, og har vært aktiv i over 10.000 år. I 2010 ble 353 personer drept etter et utbrudd.

7) Mt. Nyiragongo i Kongo

I Afrika har Mt. Nyiragongo i Kongo ­utbrudd med ujevne mellomrom.

– Utbruddet i 2002 ødela store deler av byen Goma. Selv om over 400.000 mennesker var evakuert, døde 147 personer i dette utbruddet. 120.000 ble hjemløse.

8) Nevado del Ruiz i Colombia

Vulkanen begravde byen Armero i smelte­vann fra en isbre, fullt av aske, i 1985 og drepte cirka 23.000 mennesker. Vulkanen har ingen fast syklus for utbrudd, og cirka 500.000 mennesker bor i faresonen.

9) Taal på Filippinene

Taal kan true 1,7 millioner mennesker.

– Man regner med at 5-6 000 men­nesker så langt har blitt drept av denne vulkanen. Den har hatt 33 kjente utbrudd siden 1572, forteller Selbekk.

10) Mauna Loa på Hawaii

Mauna Loa tilhører i utgangspunktet de snillere typene vulkaner.

– Normalt sett har denne vulkanen lavastrømmer som ikke er vanskelig å komme seg unna. Faremomentet her er eventuell kollaps av sidene på vulkanen, slik at den kan utløse tsunamier. Dette gjelder også vulkaner på Kanariøyene, sier Selbekk.

Flere farlige

Til slutt trekker Selbekk fram andre ­potensielt farlige vulkaner:

– Mt. Fuji i Tokyo, Krakatoa i Indonesia, Mt. Pelée på Martinique, Mt. Rainer i Seattle, Tambora i Indonesia, Pinaturbo på Filippinene er bare noen av dem som kan få farlige utbrudd.

Ifølge vulkanolog Rikke Pedersen er det ikke mulig å ha fullstendig oversikt over dagens farligste vulkaner. Selbekk er enig.

– Vi får bare vente og se, sier han.

Hva er en vulkan?

En vulkan er en åpning i jordskorpen hvor magma (bergartssmelter) og gass transporteres opp fra jordens indre. Begrepet omfatter også fjellet som dannes av de forskjellige avsetningene rundt åpningen.

(Kilde: Store norske leksikon)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no