ANNONSE

REISE

Gran Canaria – ikke bare for solturister

Tekst og foto: Jennie Larsson


Publisert: 25.10.2014

FJELLHOTELL: Utsikten fra Sheraton Salobre er uforglemmelig.


Solstolene på Gran Canarias strender er selvsagt innbydende. Men hvorfor ikke kombinere andre deler av livet med det bedagelige strandlivet?

Gran Canaria, den tredje ­største av Kanariøyene, preges av fjell, hårnålssvinger og turveier som slingrer seg opp og ned og rundt. Denne kombinasjonen gjør at øya kan by på rikelig med opplevelser både for syklister og fotturister. Enten du er proff eller amatør i friluftslivet finner du utfordringer som passer.

Skapt til å gå

– Det er jo dette vi er skapt til. Å vandre opp og ned. Jo mer man går, desto bedre får man det!

Fjellguiden Björn Westin er full av entusiasme. Han ­driver fottur­virksomheten Rocky ­Adventures, og deler gjerne sine tanker om turgåingens vel­signelser – mens vi vandrer gjennom i natur­reservatet Pajonales. Her, blant fjelltopper og pinjeskoger, virker turiststrendenes solstoler og melon­selgernes skandinaviske fraser veldig langt unna. Noen trengsel av folk er det sjelden snakk om i naturreservatet.

– Her er det så stort at det aldri virker folksomt på stiene. ­Spesielt ikke på hverdager, lover Björn Westin.

De første stiene på Gran ­Canaria ble tråkket for 2800 år siden, og det er nå totalt 80 mil med turveier på øya. ­Likevel er det først i de senere år man virke­lig har forstått det store ­potensialet for fotturbasert ­turisme på Gran Canaria. Ved en del knute­punkter og turveier er det satt opp skilt, og man kan få tak i kart over en del områder. Likevel er det mye igjen å gjøre før til­retteleggingen er i mål, mener Björn Westin.

Sol og regn

Westin følger nøye med på ­været. Det veksler nemlig fort. Og de raske værforandringene gjør turen enda mer spennende. I løpet av en dagsutflukt kan man få med seg flere ulike vekstsoner og temperaturer.

Det er ikke bare det lokale ­været som byr på forskjeller. Klima­forskjellene mellom de ulike delene av øya er også påfallende store. Mens de sørlige områdene har opp mot 320 soldager per år, har en del byer i nord bare 80. Den nordøstlige siden er nesten alltid grønn, og skyene i nord gir en fuktighet som er gunstig for dyrking av mange slags ­vekster.

– Klimaet på Gran Canaria, som ligger 200 kilometer vest for Afrika, ved krepsens vendekrets, er sterkt preget av øyas høyde­forskjeller og vindforhold, forklarer Westin.

– Når passatvinder som ­oppstår i høytrykksområdene ved vendekretsen, suges opp med vindene ned mot ekvator, ­akselererer de og treffer Gran ­Canarias fjellsider. De stiger opp langs ­fjellene, som da kjøles ned. ­Dermed oppstår skyer.

På sykkel

For dem som utforsker Gran ­Canaria på sykkel, finnes det oversiktlige kart og ruter. Selv velger vi å sykle ut fra Mas ­Palomas, derfra er en fin rute – først vestover langs kysten, deretter innover på øya – tydelig skiltet. Kartet viser dessuten høydeforskjellene.

Landeveiene er smale og snor seg ikke sjelden som serpentiner mellom hav og fjell. Majoriteten av bilistene viser hensyn, men iblant kjennes det stressende å ha en turistbuss i ryggen som venter på et passende sted å kjøre forbi.

På kyststrekningen vestover fra Maspalomas er det få flate strekninger. Vi sykler oppover, nedover. I svinger. Altså er det lurt å ha en god landeveissykkel med mange gir. Eventuelt en elsykkel.

Strandaktivitet

Også langs den ørkenlignende stranden i Maspalomas går det fint å røre på seg. Langs kysten ser vi folk som spaserer, går stavgang, jogger og spurter – i alle aldrer og mer eller mindre påkledde.

Bading er en annen og opplagt form for bevegelse på Gran ­Canaria. Folk oppfordres til å være forsiktige og å respektere de røde flaggene og rådene fra badevaktene. Bølgene kan bli kraftige, og strømmene kan være sterke.

Har du etter hvert fått nok ­mosjon? Da finnes det alltid en solstol du kan synke ned i.

Reisefakta

• Reise dit: Alle de store charterselskapene har mengder av pakke­turer til Gran Canaria, fra rundt 3000 kroner per person og uke. Rutefly med ulike selskaper koster fra rundt en tusenlapp én vei. 

• Bo: For en uke eller to er ofte pakketur det mest prisgunstige. Men det finnes så klart andre alternativer. Sheraton Salobre Golf Resort & Spa – en mil fra kysten, oppe i fjellene – er rolig og luksuriøst. Her kan også ikke-golfere nyte spektakulære solnedganger fra bassenget eller balkongen. 
www.sheratonsalobre.com

• Gran Canaria rural, Natura Canaria og Grantural formidler overnatting i fjellene og på landsbygda: www.naturacanaria.com, www.grancanariarural.com og www.grantural.com

• Spise: Fisk, skalldyr, tapas. Restauranten La Farola i byen Arinaga er verdt en omvei. Avslutt middagen med sitronsorbé. 

• Sesong: Fra oktober til mai hvis du vil gå tur og sykle. Fra juni til september når døgntemperaturen 35 grader, da er det best å holde seg ved kysten. Vil man unngå mye turister, er mai den beste måneden.

• Turtips: San Mateo, midt på øya, er et knutepunkt for mange turveier. Rocky Adventures arrangerer guidede dagsutflukter og overnattingsturer på hele Gran Canaria. Været varierer, så ta med klær til ulike forhold.

• Sykling: De fleste sykkelutleierne, som Free Motion Bikes & tours, har dags- og ukeleie samt guidede turer. Priser fra rundt hundre kroner døgnet. Kan med fordel bestilles hjemmefra i forveien.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no