ANNONSE

Leserbrev

Utvikling ­starter med barna

All utvikling starter med barna. Det er årets fredsprisvinnere et godt eksempel på.

I år går fredsprisen til 17 år ­gamle Malala Yousafzai og den godt voksne Kailash Satyarthi. Begge har jobbet for barns rettigheter, og begge har fortalt oss at barna er avgjørende for et lands framtid. Det er barna som skal bygge morgendagens samfunn, som skal kjempe seg ut av fattigdom og undertrykking, og som skal oppdra framtidige generasjoner. Derfor må verdenssamfunnet gjøre mer for å hjelpe barna fram.

Fredsprisen ble annonsert 10. oktober. Bare to uker senere, den 24. oktober, markerer vi FN-dagen. Da feirer vi en organisasjon som har gitt oss mange viktige verktøy for å bedre barns rettigheter. FNs tusenårsmål har løftet millioner ut av fattigdom, selv om mye arbeid fortsatt står igjen. FNs barnekonvensjon fyller 25 år i høst, og har bidratt til en økt oppmerksomhet om barns rettigheter over hele kloden. 160 millioner barn lever uten voksne omsorgspersoner, mens andre bor i institusjon, er drevet på flukt eller sliter med traumer etter langvarige krigshandlinger. Alt dette får konsekvenser, ikke bare for barna det gjelder, men for samfunnet de vokser opp i.

En barndom uten omsorg og trygghet får konsekvenser for utdanning, arbeidsmuligheter og helse. Disse konsekvensene kan vare et helt liv.

FN har nå startet arbeidet med å sette nye utviklingsmål, som skal vedtas på generalforsamlingen neste høst. Vårt budskap er at barna denne gangen må settes først. Vi må hjelpe de hjemløse barna og sørge for at flere familier blir i stand til å holde sammen. Vi må styrke barnas rettigheter og gi alle et godt utdanningstilbud. Og vi må ta vare på de barna som har vært vitne til vold, krig og ødeleggelser.

SOS-barnebyer er til stede i 134 land og territorier over hele verden. Vi jobber med barn og familiene deres hver eneste dag. Alle barn trenger en trygg familie og en stabil oppvekst. Og alle barn fortjener å bli hørt. Derfor er Malala og Kailash som har engasjert seg for barnas rettigheter gode forbilder. De har vist oss at barnas framtid er det viktigste av alt. Nå må vi vise at samfunnet er med dem og følger i deres spor.

Ragne Rødstøl, fylkesleder i SOS-barnebyer Rogaland


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no