ANNONSE

KULTUR

Kunstner i hvert hus

Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Publisert: 25.10.2014

SMYKKER: Kaja Gjedebo er smykkekunstner. Hun overtok et stort atelier etter forrige eier, som var bilde­hogger.


Hvor mye kreativitet er det plass til i ett borettslag? Svaret finner du i kunstnerboligene på Trolltun.

I 1959 ble det reist et noe uvanlig borettslag på Bøler i Oslo: en kunstnerkoloni. På rad og rekke ligger de fremdeles, kunstnerboligene som utgjør Trolltun borettslag. Malere, skulptører, kunsthåndverkere, grafikere og fotografer – du finner dem her.

I skyggen av en parasoll sitter smykkekunstner Kaja Gjedebo og familien med frokosten. Kunstnernabo Fredrik ­Raddum har også slått seg ned. Et par av barna har sovet i telt i hagen og løper fortsatt rundt i nattøyet.

– Nå får du klisjeene. Barn i pysjen og alt, smiler Raddum.

Men så er det en av disse røde fridagene som har det med å dukke opp tidlig på sommeren. Det var nok langt høyere bohemfaktor i kunstnerboligene på 1960-tallet, forteller Gjedebo og Raddum.

– Men vi kan fremdeles møte noen rare holdninger, formidlet gjennom utsagn som «De går litt rart kledd».

Takhøyde

Trolltun består av 32 boliger med atelier, som i utgangspunktet ble bygget for malere og bilde­hoggere. Fremdeles er de fleste beboerne aktive kunstnere, og mange jobber hjemme.

– Jeg har hatt to store sosiale opplevelser i mitt liv: Da jeg begynte på kunstskole, og da vi flyttet hit i 2009. Her var alle de andre kunstnerne også! sier ­Gjedebo, som er styreleder i boretts­slaget.

Boligene kan bare selges til aktive kunstnere, noe som setter sitt preg på både stemningen og interiøret. Gjedebo viser oss inn i hjemmeatelieret. Det er stort og har ekstra takhøyde, etter skulptøren som bodde der før.

– Det som er litt leit, er at barna ikke får noe barndomshjem å komme tilbake til. Selv om huset er vårt nå, tenker jeg at vi har lånt det, at det snart tilhører noen ­andre, sier Gjedebo.

For tiden kryr det av barn i borettslaget. Er det en ny generasjon kunstnere som vokser opp? I så fall kan de kanskje bo her som voksne også.

– Barna får iallfall et godt overblikk over kunstformene. De voksne finner på masse gøy for de små, sier Gjedebo.

Bedre plass

– Det var herlig å komme hit! Før bodde jeg på et loft på 18 kvadrat­meter. Der kunne jeg ikke lage store ting, sier bildehogger Solveyg W. Schafferer-Sigerus.

86-åringen har bodd i borettsslaget siden det sto ferdig, og både små og store skulpturer har tatt form i atelieret. Portretter, politisk kunst og skildringer av hverdagslivet på Bøler.

– Hver eneste skulptur ligger det en historie bak, sier ­Schafferer-Sigerus, og pakker fram en ny byste hun jobber med.

Mens noen har bodd på ­Trolltun i 55 år, har andre bare et par år bak seg i boretts­laget. Blant dem er maler Torunn Skjelland, som ikke ville bo noe annet sted enn Bøler da hun og familien flyttet fra Bergen.

– Likevel skjønte vi nok ikke hvor idyllisk det var, før vi faktisk flyttet inn, sier hun.

Men hvordan er det å ha arbeids­plassen i sitt eget hjem?

– Det er veldig praktisk. Og når man jobber alene, er det fint å vite at det er flere i nærheten. Man kan for eksempel be noen komme borte for å se. Men siden du er hjemme, kan det også være lett å begynne med husarbeid, ta lange lunsjer eller bruke tid i ­hagen, innrømmer hun.

Jobb og familie

Da Trolltun ble bygget, var ­tanken at jobb og familieliv skulle gå i ett – med åpen løsning ­mellom atelieret og bodelen. ­Maling, støv og utstyr i kombinasjon med lite plass gjorde at det fungerte dårlig i praksis. Flere kunstnere fikk endret planløsningen allerede før de flyttet inn.

Tekstilkunstner Anne Kari Amstein og mannen, maler Glenn Pedersen, har bodd i kunstnerboligene i 20 år. De to har byttet på å bruke hjemmet som arbeidsplass.

Nå er det Amstein som jobber hjemme, og på atelierveggen i andre etasje henger starten på et nytt kunstverk. Malings­flekkene på gulvet vitner om at det har blitt skapt kunst her før også.

Veggen mellom kjøkkenet og atelieret i første etasje, som opprinnelig var utstyrt med et vindu, er erstattet med vanlig vegg.

– Jeg synes det er godt å kunne stenge av og skille mellom arbeids­stedet og boligen, sier Amstein.

Fakta om Trolltun borettslag

• Trolltun borettslag, ofte kalt «kunstnerboligene», består av 32 atelierleiligheter.

• Boligene ble bygget i 1959 med støtte fra Oslo kommune og Husbanken. Borettslaget er tegnet av arkitekt Helge Thams og bygget av OBOS.

• Over 70 yrkesaktive malere og bildehoggere, og etter hvert også grafikere, arkitekter, illustratører, kunsthåndverkere, keramikere, tekstilkunstnere, smykkedesignere, fotografer og andre utøvende kunstnere, har bodd og jobbet på Trolltun.

• Er du nysgjerrig på hvordan kunstnerne bor? Hvert år ­arrangerer borettslaget «Jul i kunstnerboligene», og kunstnerboligene er også med på «Oslo Open» hver april. Da åpner mange av kunstnerne atelierene sine for publikum. 

• I dag er boligene forbeholdt medlemmer i Norske Billed­kunstnere, Norske Kunsthåndverkere og Forbundet Frie Fotografer, og boligene kan i prinsippet ikke arves. Kjøpere må også dokumentere at de har vært aktive innen sitt fagfelt flere av de siste ti årene. Gjenlevende ektefeller eller samboere kan imidlertid forsette å bo på Trolltun uten å oppfylle kravene.

(Kilde: trolltun.net)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no