ANNONSE

KULTUR

Hemmelighetskremmerier

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 25.10.2014

KATTETYV: «Jeg stjeler naboens katt, og ler av at de leter etter ham!» (FOTO: Norske Hemmeligheter) 


Hver dag drypper små og store illustrerte betroelser ut på bloggen Norske Hemmeligheter. Hva er din hemmelighet?

– Dette er de første hemmelig­hetene vi fikk, mens vi ennå hadde en plan om å samle alt i permer. Det er 3 kilo med hemmeligheter, sier illustratør ­Cathrine Louise Finstad.

Hun blar gjennom arkene med betroelser som begynte å strømme inn til kunstprosjektet ­Norske Hemmeligheter i 2009. Fem år og over 50.000 hemmeligheter senere har Finstad og prosjektmakker Elise Sofie Østby for lengst innsett at digital hemmelighets­arkivering er veien å gå.

Hemmelig kunst

Vi møter Finstad på kafeen der hun ofte sitter med skisseblokka og tegner. Hver dag poster illustra­tørene tre små kunstverk på bloggen Norske Hemmeligheter – dermed får tre personer billedgjort sine betroelser.

Norske Hemmeligheter er inspirert av prosjektet PostSecret, som ble startet av den amerikanske kunstneren Frank Warren i 2005. Warrens prosjekt går ut på at folk, helt anonymt, sender ham postkort dekorert med hemmeligheter de aldri før har fortalt noen. Warren skanner kortene og legger ut et lite utvalg på postsecret.com.

«I take a page from each hotel I stay at», bekjenner en inn­sender med et kort som er ­tapetsert med bibelsider. «I have never felt more alive then when I was ­fighting for my life in ­hospital», forteller en annen. Og så har vi Stabucks-­arbeideren som ­avslører at han eller hun serverer koffein­fri kaffe til ­frekke kunder.

– Vi syntes PostSecret var veldig spennende og fikk lyst til å lage noe tilsvarende i Norge. Men vi ville gjerne gjøre det litt mer lavterskel. Løsningen ble inn­sending av tekster over nettet, sier Finstad.

Alle som bærer på en hemmelighet, kan sende den inn anonymt via prosjektets nettside. Hver dag fylles illustratørenes e-postkasse med rundt 30 nye ­betroelser. Norske Hemmeligheter har allerede resultert i bok, utstillinger og gatekunst.

Det vi skjuler

Finstad og Østby legger ingen føringer for hva hemmelighetene skal inneholde. Det er derfor et stort spenn i hva som kommer inn. Noe betroelser er såre og triste, og andre er bare litt ­morsomme eller rare.

– Hemmelighetene handler om alt fra å stjele naboens avis til å gå med selvmordstanker. Blant de store temaene er kjærlighet, relasjoner og vanskelige ting som ensomhet. Fellesnevneren er at det er noe folk vil skjule, at de har en følelse de ikke vil at andre skal vite at de har, sier Finstad.

«Mamma skal alltid kom­mentere utseendet mitt. Men hun ser aldri meg ...». «Jeg har et ­perfekt forhold, ingen ting å klage over, men det kan man jo ikke si høyt ...». Dette er blant de ­nyeste bidragene, som kanskje snart blir til illustrasjoner de også.

– Hva som blir en hemmelighet, er veldig individuelt. Det kommer an på hvem du er og hvor du kommer fra, hvor din intim­grense går, fortsetter ­Finstad.

Mindre tabu

Men hva er målet med å illu­strere hemmeligheter fra det norske folkedypet?

Kunstnerne håper prosjektet kan bidra til at vanskelige ting blir litt lettere å snakke om.

– Vi ønsker at det skal være mer åpenhet rundt skambelagte temaer. Så når vi hører at folk for eksempel har diskutert Norske Hemmeligheter med kollegaer ved kaffeautomaten, er vi veldig fornøyde. Det viser at ­prosjektet faktisk gir en anledning til å snakket om annet enn vær og vind, sier Finstad.

Selv om ikke alle hemmelighetene blir til illustrasjoner, tar kunstnerne vare på alt de får. Kanskje kan materialet, som ­stadig vokser, være et interessant utgangspunkt for forskning – om hva vi er opptatt av og skjuler?

Illustratørene synes det er spennende å se hvordan bidragene endrer seg gjennom året. Om sommeren dreier mange hemmelig­heter seg om drømmeferier, ferieøkonomi og bikini­kropp. Når det går mot jul, er familie­relasjoner og nyttårs­forsetter blant temaene som gjerne kommer opp, forteller Finstad.

– Vi ser også hvordan det har dukket opp nye typer hemmeligheter. Flere skriver om sosiale medier, om profilbilder, «likes» og Snapchat. For fem år siden hadde vi ikke Snapchat en gang, sier Finstad.

Fakta om ­Norske ­Hemmeligheter

• Et prosjekt der norske hemmeligheter illustreres på bloggen Norske Hemmeligheter.

• Prosjektet ble startet i 2009 og drives av illustratørene ­Cathrine Louise Finstad og Elise Sofie Østby.

• Nysgjerrig? Sjekk norskehemmeligheter.no eller «Norske ­Hemmeligheter» på Facebook.

• Fram til 30. september vises utstillingen «Norske ­Hemmeligheter» på Deichmanske bibliotek, Majorstuen filial i Oslo.

• Norske Hemmeligheter er inspirert av amerikanske Frank ­Warrens PostSecret.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no