ANNONSE

HUS & HAGE

Vel bevart

Tekst: Grethe Brandsø


Publisert: 25.10.2014

DRIVHUS: På Vøienvolden gård i Oslo kan du kjøpe brukte bygningsartikler. Gamle vinduer er populært til bruk som drivbenk, eller for å bygge drivhus eller vinterhage. (FOTO: Vidar Ruud/NTB scanpix) 


Hvis du vil fornye huset tidsriktig, bør du åpne døra til gamle dager.

– De brukte helt andre materialer før i tida, sier Sven Erik Løchen hos GamleTrehus.com i Oslo.

– Disse gamle dørbladene er for eksempel laget av seintvoksende trær. Det ga hardere og langt mer holdbare treprodukter enn de masseproduserte dørene du får i dag. ­Dessuten er det skikkelig håndverk, sier han og stryker langs et velholdt dørblad fra ­midten av 1800-tallet.

Bygningsvernbutikken GamleTrehus.com kjøper og selger historiske bygningsdeler og holder tidsriktig til hos Fortidsminne­foreningen i Oslo og Akershus – på gamle Vøienvolden gård på Sagene. På låven lukter det en blanding av gammelt treverk, loft og linolje, og hit kommer skattejegere og huseiere i alle aldere. De fleste er på jakt etter gamle brukte dører, vinduer, beslag og dørvridere.

– Eldre entusiaster vil gjerne ha autentiske detaljer, mens unge huseiere vil tilbakeføre hele eller deler av huset til sitt opprinnelige uttrykk. Det er trenden nå, sier Løchen og humrer:

– Og om ti-femten år kommer vi kanskje og henter dørene igjen – da er det noe annet som er moderne!

Gammelt nytt

Hjemme hos interiørkonsulent og blogger Maria Rasmussen i Fevik, er det meste av interiøret gjenbrukt. Gamle bygningsdeler og godt brukt treverk er kommet til heder og verdighet – en kabeltrommel er for ­eksempel blitt til stuebord, mens gamle trekasser er forvandlet til dekorative hyller.

– Jeg har mer gjenbrukt enn nytt hjemme. Jeg liker nemlig å ha ting ingen andre har, sier forklarer Rasmussen.

Skribenten bak bloggen «Mias ­Interiør» finner inspirasjon i gamle hus og i ­naturen, hos Astrid Lindgren, i interiør­magasiner, samt hos andre bloggere og på Instagram når hun innreder hjemmet sitt.

– En av mine egne gjenbruksfavoritter er skyvedørene i stua. De har vi laget av gamle dørblader i tre, forteller hun, og røper:

– Og bak dem gjemmer vi både tv, ­anlegg og DVD-er.

Ferdig gjenbrukt

Hos Gjenbruket i Moss står også gjenbruk og redesign sentralt. Den opp­rinnelige ideen bak bedriften var å ha mottak og salg av brukte bygningsmaterialer. Siden er konseptet blitt utvidet, og nå sam­arbeider Gjenbruket med tradisjons­bevarende snekkerlag og andre miljø­bevisste bedrifter.

– Vi er både nysgjerrige og har skaper­trang, så vi har vridd en del av driften til å drive «upcycling» og redesign. Vi merker nemlig er at det er enklere for folk å forstå gjenbruksmulighetene når vi har noe «ferdiglaget» å vise til, sier daglig leder Nils T. Håmo.

I tillegg til å lage møbler og interiør på oppdrag, selger Gjenbruket fremdeles «vanlige» brukte bygningsdeler, alt fra gamle dører og vinduer til metall og takstein.

– De som er litt hendige, kjøper gjerne eldre ting for å renovere tilbake til riktig tidsepoke, men også for å redesigne og lage noe nytt selv. De handler kanskje sprossevinduer for å bygge drivhus, eller gamle dører for å lage bord eller senge­gavler. Med litt fantasi kan man jo lage det meste av disse tingene – mulighetene er uendelige, mener han og tilføyer:

– Bygningsdelene har dessuten allerede holdt seg godt i mange år, og det er jo ­ingen grunn til at de ikke skal holde i hundre år til!

Brukte bygnings­deler

• GamleTrehus.com (Oslo): 
www.gamletrehus.com

• Gjenbruket (Moss) 
www.gjenbruket.no

• Molo AS (Oslo) www.moloas.com

• Tradisjon Tro (Snertingdal): 
www.tradisjontro.no

www.gamletrehus.no 
(Hamar/nettbutikk)

www.skrotnissen.no 
(Stranda/nettbutikk)

www.finn.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no