ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Søvnapne og tungefett

Tekst: Merethe KvamPublisert: 08.11.2014

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Personer med søvnapne har ofte mer tungefett enn de som ikke lider av tilstanden. Kanskje kan dette være med på å forklare årsaken til søvnapne.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Sleep i ­oktober 2014.

Formålet med studien var å finne ut om mennesker med ­fedme som led av søvnapne, ­hadde mer tungefett enn mennesker med fedme som ikke hadde søvn­apne.

Obstruktivt søvnapne-­hypopné syndrom betegner en tilstand med anstrengt pusting under søvn (arter seg som ­snorking) som ofte fører til ­hyppige oppvåkninger og dårlig kvalitet på søvnen. ­Pasientene som lider av denne sykdommen, er ofte plaget med uttalt ­snorking. Selve pustepausene er typiske ved at man stopper å puste i det man er i ferd med å trekke pusten inn. Oppholdene i innpust kan vare i 10 sekunder eller lengre.

Ulik fettfordeling

Forfatterne undersøkte tungefett hos 31 personer i kontroll­gruppen, mot 90 personer som led av søvnapne. Begge grupper led av fedme. Funnene viser at etter å ha justert for KMI, kjønn og rase, var tungen hos personer med søvnapne betydelig større og hadde større fettmengde enn personer fra kontrollgruppen hadde. Funnene viser også at blant de som hadde søvnapne og normal tunge, var det ulik­heter på fettfordeling sammenlignet med kontrollgruppen, med større andel fett ved basis av tungen. Økt tungefett kan derfor være med på å forklare forholdet mellom fedme og obstruktiv søvn­apne.

Søvnapne er særlig utbredt blant overvektige menn med kort og kraftig nakke. Hos ­andre kan store mandler og slapp ­muskulatur i svelget gjøre at svelget «klapper sammen» under innpusting.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no