ANNONSE

SPORT & FRITID

O-jakt med kajakk

Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix


Publisert: 08.11.2014

PAUSE: En sosial rast hører med på gruppetur. Nestleder Aase Richter i DKK serverer banankake. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix) 


Kajakk, kart og kompass er utgangspunktet for en vellykket orienteringstur til havs.

Du har helt sikkert hørt om tur­orientering i skogen. Kanskje kjenner du også til sykkel­orientering og skiorientering. Men vet du at det finnes noe som kalles kajakkorientering? Oslofjorden er ett av områdene i Norge der padlere kan finne ­orienteringsposter.

– Vi har lyst til å gi padlere noen nye mål – at folk skal komme seg ut på tur også på egen hånd. Og så er det fint at de får prøvd seg litt med kart og ­kompass, sier Aase Richter, nestleder i Drøbak Kajakklubb (DKK).

Dette er fjerde gang DKK har satt ut orienteringsposter i Oslofjorden – ti i tallet. Nå går sesongen mot slutten, og det ryktes at noen har funnet alle.

Kveldstur

En hel armada av kajakker har krysset Drøbaksundet. Det er torsdag og ukentlig fellestur i klubben. Nå smyger de smale båtene seg langs øyer og holmer nordover i fjorden. Kveldens tur skal gi deltakerne en smakebit på orientering til sjøs.

– Er det noen som ser den?

Gjengen nærmer seg posten som ifølge beskrivelsen er festet til et lite oretre nær flatt fjell i vannkanten på øya de har kommet til. Like nord for posten skal det være en sivstrand. Er posten borte? Nei da, der er den: hvit og oransje med en tang til klippekortet.

– Alle postene har en detaljert beskrivelse og er godt synlige når de blir satt ut, så de skal ikke være vanskelige å finne, sier Richter.

Mens noen orienteringsposter er plassert i passe kveldstur­avstand fra klubbens hjemmehavn, egner andre seg bedre for en heldagstur eller overnattingstur. Men avstanden bestemmer du egentlig selv, siden du kan sette ut kajakken andre steder også.

– Alle poster kan nås på en kort tur. Det kommer bare an på hvor du starter, sier styremedlem Tom Willy Thomassen.

Ti på skjæret

Ideen om å starte med orientering fikk DKK fra Harstad Padle­klubb, som arrangerer noe de kaller «Ti på skjæret». Lignende turopplegg finnes også flere andre steder i landet. Er du interessert, kan det lønne seg å sjekke med din lokale klubb. Kanskje finnes det også poster som egner seg for kano eller båt?

Kajakkorientering minner mye om turgåernes «Ti på topp». ­Poster i naturen kan inspirere både erfarne og ferske padlere – eller turgåere – til å besøke nye steder. Interessen har likevel ikke tatt helt av i Drøbak, medgir Richter. Men kanskje turer som denne gjør at flere får øynene opp for hobbyen? Ting tyder på det.

Hanne Skulstad har kommet seg i land og tar tak i tangen ved post 8. Hun stikker klippekortet inn under piggene og trykker til. Nå er det bare ni igjen.

– Jeg visste ikke om at det fantes orienteringsposter før i dag. Men jeg synes det virker bra! Det frister å dra på egne turer også, sier Skulstad, som til nå har holdt seg til fellesturene.

På orienteringstur kan man plutselig møte kjentfolk på en avsidesliggende holme, forteller Richard Meadow. Han er leder i klubben og blant dem som har padlet seg til fullt klippekort i år.

– Jeg har dratt på turer jeg ­ellers aldri ville hatt motivasjon til, sier Meadow.

Godt padlevett

• Husk padlevest – det er en selvfølgelig del av bekledningen.

• Gjør deg synlig, men ikke stol på at du blir sett. Gjør deg kjent med båttrafikken og hold avstand til store fartøy. Vær oppmerksom.

• Vær bevisst på egne ferdigheter. Du må selv vite hva du mestrer.

• Les værmeldingen og respekter vær og farvann. Du er utsatt i en kajakk, og turen kan bli mer krevende enn planlagt hvis det blåser opp.

• Kle deg etter vanntemperaturen. Spør deg selv hva ­konsekvensen blir om du havner i vannet eller må padle med våte klær.

• Vær godt rustet selv på korte turer. Ha alltid med rednings­utstyr som pumpe og årepose. Ta med deg ekstra klær og mat i en vanntett pose.

• Informer andre om turplanene dine. Spar andre for bekymring ved å holde deg til planen.

• Vær sosial. Det er tryggest å padle sammen med andre. Sjekk regelmessig at alle er med og har det bra.

• Hjelp til med å holde gruppa samlet. Hold deg nær nok til å kunne kommunisere med de andre, og vær lojal mot tur­lederne.

• Vær et godt forbilde. Jo mer erfaring du har, dess viktigere er det å gå foran som et godt eksempel. 

(Kilde: Drøbak Kajakklubb)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no