ANNONSE

MOTOR

Håndbrekket forsvinner

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 08.11.2014

RULLER IKKE: Elektriske håndbrekk gir ikke bare enklere betjening. De kan også hindre bilen fra å rulle ­bakover ved en bakkestart. (FOTO: Produsent)


Økte krav til sikkerhet – og komfort – er dårlige nyheter for det tradisjonelle håndbrekket.

Elektrisk håndbrekk er ikke noe nytt. Lenge har det vært tilgjengelig på biler i luksusklassen, og i enkelte biler i mellomklassen. Men til småbilene har systemet ikke vært levert, fordi dagens systemer krever at bilen har skive­bremser bak for å ­fungere. Noe system for biler med trommel­bremser har ikke vært på ­markedet.

Men nå kommer systemet også til de minste bilene.

Økt sikkerhet

Fordelene med et elektrisk håndbrekk er flere, ikke minst øker komforten og sikkerheten. Ved bakkestart hindrer det bilen i å rulle bakover, og det løser seg selv ut når man har tatt på seg sikkerhetsbeltet og begynner å kjøre.

– Ved å kunne tilby dette på småbiler med trommel­bremser, gir vi også de minste bilene den økte komforten det er å ha et håndbrekk som kun betjenes med et knappetrykk, sier ­Matthias Matic, som er leder for hydrauliske bremsesystemer hos Continental.

Forsvinner

– Vi tror at det tradisjonelle håndbrekket vil forsvinne helt i løpet av de neste 10 årene. I ­løpet av 2015 vil hver fjerde nye bil ha elektrisk håndbrems, og det er mer en fem ganger så mange som i 2008, forteller Matic.

Han understreker også at de elektriske håndbrekkene frigjør plass i bilens midtkonsoll.

– En knapp tar mindre plass enn en tradisjonell håndbrems, og den plassen kan fint brukes til andre ting, forteller han.

Ifølge produsenten skal ­systemet være produksjonsklart i 2017.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no