ANNONSE

HUS & HAGE

Lune flammer

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 08.11.2014

FYRER: Anine von Krogh er veldig fornøyd med peisen på kjøkkenet. Hun har tegnet den selv. 
(FOTO: Berit Roald / NTB scanpix) 


Når det kommer til god stemning, er det lite som slår levende flammer.

Hos Anine von Krogh er kjøk­kenet husets samlingsrom. Om det er peiskos eller god mat som lokker, vites ikke. Men den egendesignede peisen i teglstein har en sentral plass rommet.

– Vi bruker peisen mye om høsten og vinteren. Den skaper en veldig lun stemning. Lyset den gir, og knitringen – det får du ikke med en gassovn, sier von Krogh.

Gammel stein

Da familien bygget nytt hus for noen år siden, ønsket de seg også noen eldre interiørmessige innslag. Det fant de på Finn – i form av murstein fra en revet sørlandsbygård. Anines far er gammel murmester, og sammen realiserte de peisdrømmen med teglstein fra 1898.

En åpen peis trenger mer tid for å bli varm enn et lukket ildsted. Men når peissteinene hos von Krogh først har blitt varme, merkes det godt på inne­temperaturen, forteller Anine, som ­driver bloggen Villa von Krogh. Det nye huset er godt ­isolert, så peisstunden blir av og til etterfulgt av litt avkjølende lufting.

– Jeg liker å fyre! Det er nesten så huset skulle vært litt dårligere isolert, smiler hun.

Det er lovlig å mure sin egen peis, men det finnes en rekke forskrifter som må følges for å få den godkjent, opplyses det hos SINTEF Energi.

Synlig flamme

Von Krogh er ikke alene om å nyte varmen og synet av levende flammer. Når nordmenn kjøper peis eller ovn, velger de gjerne modeller med store glass­flater, ifølge peis- og ovnskjeden Varme­fag. Dette gjelder for både innbygde peisinnsatser og frittstående ovner.

– Mye glass er i skuddet. Vi går tilbake til røttene og koser oss foran bålet, sier fagsjef Rolf Christian Hansen i Varmefag.

Noen peisinnsatser har glass som kan heises opp, slik at du kommer nærmere flammen. Virknings­graden blir lavere når du fyrer på denne måten. Men så fort du lukker glasset, har du en moderne, rentbrennende peisinnsats.

Også leverandøren Nordpeis' bestselger gir innsyn til flammene fra flere kanter. Trendelementer som design med hvit marmor, dekor i eikepanel og spesialbetong blir stadig viktigere for kundene, ifølge markedskoordinator Christine Hagen Pettersen.

Kjenn din bolig

Det er det en del ting du bør tenke på før du løper og kjøper peis eller vedovn, forteller forsker Morten Seljeskog i SINTEF. Aller først bør du finne ut hva slags varmebehov du har. Hvor stort er rommet der ildstedet skal stå? Og hvor godt isolert er boligen?

– Man kan risikere å kjøpe ovn og oppdage at det blir altfor varmt når den er i bruk, sier ­Seljeskog.

Hvis noen først har bestemt seg for hva de vil ha, er det ikke alltid fagforhandleren når gjennom med sine råd, tror Seljeskog. Men med et godt utvalg av peiser i mange kategorier, bør det likevel være mulig å finne en egnet variant som også faller i smak.

– Det finnes en rekke forskjellige modeller som har ulik varmeeffekt og er tilpasset ulike boliger. Med tanke på at man kanskje ikke kjøper så mange ildsted i sitt liv, er det viktig at man er trygg på kjøpet, sier Pettersen i Nordpeis.

Sikker montering

På 1990-tallet kom det strengere miljøkrav til norske vedovner, og alle nye peisinsatser og vedovner på markedet skal tilfredsstille kravene. Moderne, rentbrennende ovner har lavere utslipp og mer effektiv for­brenning enn gamle. Eier du en eldre modell, kan det derfor være gode miljømessige grunner til å bytte den ut.

Det mange ikke tenker på, er at også pipa kan trenge en oppgradering. Det finnes mange gamle piper i norske hus, ifølge Seljeskog i SINTEF. Er pipa skranten, kan man oppleve at den nye ovnen fungerer ­dårligere enn den gamle. ­Trekken er kanskje ikke god nok for den moderne ovnen, og røyk kan slå inn i rommet.

SINTEF anbefaler at man bruker fagfolk til å montere nye ildsted. Hos forhandleren kan du be om en pakkepris for både peis og installasjon. Når peisen er på plass, må den godkjennes av en kvalifisert kontrollør.

– Du skal tenne bål i huset ditt, så sikkerheten må stå i høysetet, sier Hansen i Varmefag.

Ved og miljø


I 1998 kom det nye regler for ­godkjenning av vedovner i Norge. Ordningen skal sikre at ovnene utnytter energien i veden godt, og at utslippene av gass og partikler reduseres.


God effekt og lite utslipp oppnås ved hjelp av et dobbelt forbrennings­system, noe du finner i rent­brennende ovner. Systemet sørger for at mer av gassen og partiklene i røyken blir til varme.


Åpen peis gir liten varmeutnyttelse. Peisen gir strålevarme, men trekker til seg luft fra rommet, og denne lufta må erstattes med kald uteluft. En peis har lang slukningstid, og fungerer i denne perioden som en avtrekkskanal som gir varmetap.


(Kilde: Enova, Norsk Varme)


Riktig fyring


Riktig vedfyring gir mindre lokal luftforurensning og reduserer de negative klimaeffektene. Energien i veden utnyttes bedre, og du skåner ildstedet for unødvendig påkjenning. Nedenfor finner du noen generelle fyringstips, men husk at du først og fremst bør lese bruksanvisningen fra produsenten. 


• Bålet: Bruk tørre vedkubber i ­bunnen og en blanding av opp­tenningsved og opptennings­briketter øverst. Bruker du fuktig ved (mer enn 20 prosent ­fuktighet), blir utslippene 10– 30 ganger større.


• Opptenning: Opptenning fra ­toppen gir raskere oppvarming av ­brennkammeret. Det gir god trekk, mer oksygen og høyere ­temperatur. Langsom opptenning og lav ­temperatur mangedobler mengden svevestøv.


• Luft: Pass på at det er nok luft i huset til at også forbrenningen får nok luft. Åpne alle ventiler i ovnen, og sett gjerne døra på gløtt i 5 ­minutter – til det brenner godt. Etter cirka et kvarter ­reguleres ­ventilene ned. Veden skal brenne med synlig flamme. Bål uten ­flamme fordobler utslippene av kullos og partikler. Struper du trekken, dannes det mer sot og tjærestoffer som setter seg fast i røykrør og skorstein. Dette øker faren for pipebrann.


(Kilde: Miljødirektoratet, Enova)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no