ANNONSE

HUS & HAGE

Høstens lune tepper

Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


Publisert: 08.11.2014

IMPULS: Henriette Amlie Kalbekken er veldig glad i tepper og kjøper dem gjerne på impuls. (FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix) 


Et gulvteppe både luner og dekorerer. Og så er det lett å ommøblere.

– Et teppe kan forandre et helt rom. Stemningen, uttrykket – ja, alt egentlig, sier interiørdesigner ­Henriette Amlie Kalbekken, som driver bloggen Designlykke.

Under stuebordet i den lyse Oslo-leiligheten er det et hvitt teppe med svarte border som nå råder grunnen. Når du leser denne saken, kan det imidlertid hende at teppet er byttet ut. Eller at veggen har skiftet farge. Forandring skjer fort og ofte hos Kalbekken.

– Samboeren min blir nok litt smågal av å alltid komme hjem til noe nytt, smiler hun.

Teppedilla

Tepper er lette å bytte ut og lette ­flytte på. Og morsomme å kjøpe, ­synes Kalbekken.

– Det er ikke slik at jeg planlegger kjøpene lenge. Hvis jeg kommer hjem og finner ut at teppet ikke ­passer, kan jeg bare male veggen. Man får det til å passe på et vis, sier hun.

Det er ikke mange uker sidene Henriette, barna hennes og sam­boeren flyttet inn i ny leilighet. Og også den siste måneden har det blitt noen teppekjøp. Tre stykk har kommet i hus, forteller bloggeren, som gjerne innrømmer at hun har litt teppedilla. Kalbekken har vært ­interessert i interiør så lenge hun kan huske.

– Men nå har jeg blitt flinkere til å selge teppene etter hvert. Før var jeg litt dårlig til å kvitte meg med dem, og det ble tepper overalt, forteller hun.

Du får tepper i alle prisklasser, farger og fasonger. Du finner dem i spesialforretninger, møbel- og interiør­butikker og på diverse nett­butikker. For den teppeinteresserte er det nok av fristelser.

– Akkurat nå er jeg veldig glad i tynne tøytepper. De kan brettes sammen nesten som sengetøy og får plass i skapet hvis du vil legge dem vekk, sier Kalbekken.

Teppe eller ei?

– Det er mange flotte gulv nå, så mange velger å droppe tepper. I hvert fall i begynnelsen. Men etter hvert melder lysten seg til å få inn noe mykere, sier trendrådgiver og skribent Helle Tjaberg.

– Det er fremdeles mange som velger ganske nøytrale tepper i naturlige materialer. Det er lekkert og litt diskret, men tilfører noe rustikt og organisk til et rom. Samtidig passer det til alt, fortsetter Tjaberg, som skriver bloggen Eget Rom.

Men det er ikke bare nøytrale ­tepper på norske gulv. De siste åra har flere fått øynene opp for ­kelimteppene – om enn litt ­dusere varianter enn dem som var så ­populære på 1990-tallet.

Det finnes også en del tepper som er laget av resirkulerte materialer. Filleryer og såkalte patchwork-tepper – eller lappetepper – finner du i flere teppekolleksjoner, forteller Bjørg Owren, kreativ leder hos Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no. Noen av teppene er laget av gamle tepper eller andre ­tekstiler, andre bare ser slik ut.

– En annen trend er geometriske mønstre. Bunnen har ofte nøytral farge, mens mønsteret kanskje er i blått, grått eller en sterkere farge, sier Tjaberg.

Lunere hus

Et rom blir mykere og lunere av et teppe. At tepper demper støy og ekko er også noe mange setter pris på.

– Det er en viktig funksjon i alle hus, og ikke minst hvis man dropper å ha gardiner. Tepper demper romklangen og skaper en hyggeligere atmosfære, sier Owren.

Både Owren og Tjaberg trekker fram at man kan bruke tepper for å skape soner i et rom. Dette er spesielt nyttig hvis man har åpne ­løsninger.

– For å unngå at hjemmet blir som en stor hall med møbler, kan du markere soner, slik som spisestue, salong eller lekekrok, med tepper og belysning, sier Owren.

Helle Tjaberg liker godt kontraster i interiøret. Har du en gammel spisestue, kan du for eksempel prøve deg med et mer moderne, grafisk teppe. Det vil få fram møblementet på en annen måte.

– ­Kontraster er med på å skape personlighet og et interessant uttrykk. Mange har arvet persiske tepper, og er kanskje litt lei av dem. Men hvis du plasserer dem litt uventede steder, kan de ­absolutt våkne til liv igjen, sier hun.

Glatt trapp?

Glatte trapper er skumle for både store og små. Et fastmontert teppe kan forhindre uheldige fall. Teppet skaper friksjon og forhindrer at man sklir, skriver Ifi.no. Skulle uhellet likevel være ute, kan teppet også dempe fallet. Det er tre hovedmåter å legge trappetepper på: med halvmånetrinn (løse deler i ­halvmånefasong, som klistres direkte på ­trinnet), med løper og med heldekkende teppe. Trapper er bruksmøbler, og trappe­tepper bør derfor være av god kvalitet! 

(Kilde: Ifi.no)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no