ANNONSE

KULTUR

De nye malerne

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 08.11.2014

FUGL LANGS VEIEN: Fugl på en gammel bygning i nærheten av Skarnes. Også den er malt av Peacetu, 
med tillatelse fra både Statens vegvesen og eieren av bygningen. FOTO: Bjørn Hugo Pettersen


Stadig mer av verden fargelegges av kreative gatekunstnere. En av dem, Peacetu, er en brasilianer som har bosatt seg på Skarnes.

Hundre­vis av spraybokser er plassert i esker rundt omkring i Peacetus lager, som befinner seg i første etasje i et omgjort stabbur hjemme på gårdsplassen. Andre etasje er street art-kunstnerens kontor – og atelier når han ikke maler låvevegger, garasjeporter og endevegger i bygårder.

– Hei, jeg er her oppe, kunngjør han med smil fra stabburets veranda i toppetasjen.

– Kom inn. Trappa er her ute til venstre, anviser han.

Street art for barn og unge

En god del av stabburets yttervegger er utsmykket med gate­kunst. Ikke alt er spraymalt av ham selv. Et sultent ekorn er signert MrDheo, en portugisisk kunstner. To ansikter – med til sammen åtte øyne – er blitt malt på hver sin side av verandaen av Kashink fra Paris.

– De var her for noen uker siden i forbindelse med QR 2014, forteller Rodrigo Vitorio Lisboa, som Peacetu egentlig heter.

QR er et internasjonalt street art-prosjekt på Kongsvinger. Det ble arrangert for første gang i år, nærmere bestemt i slutten av ­august, blant annet fordi innlandsbyen for noen kan framstå som litt kjedelig og grå.

Det ville kommunens kulturrådgiver gjøre noe med. Han inviterte fem gatekunstnere, den ene av dem Peacetu. Naturlig nok, så nær som han bor.

– Vi hadde kurs i street art for barn og ungdom, og en workshop med street art-kunstnerne. Jeg håper vi får nok midler til et QR 2015, og drømmen er at dette skal bli et årlig ­arrangement her i ­Kongsvinger, forteller Alf Mathias ­Lilleengen, kultur­rådgiveren som gjerne ser at byen ved Glomma blir festlig og fargerik.

Fra Salvador til Skarnes

Rodrigo Lisboa var med på å male flere yttervegger i ­Kongsvinger. Den ene veggen hjelper til med å holde Rådhus-Teatret oppe. Den fredede bygningen i hvitmalt ­betong huser kino og konsert- og teaterlokale. I dag har den fått én side med fire store malerier – med vel­signelse fra fylkesantikvaren i Hedmark.

Ellers lærte street art-kunstnerne unge hedmarkinger noen knep med sprayboksen. ­Metervis med fortau ble malt i glade farger.

– QR var bra. Jeg håper det blir noe lignende til neste år, sier Rodrigo, som i oktober er ­invitert til Drammen for å fargelegge litt der også.

Han begynner å få god erfaring med sprayboksen. Han startet gatekunstkarrieren med å ­dekorere benker og vegger da han var 14 år. Da bodde han i Salvador, Brasils tredje største by. I dag er Salvador fylt opp med gatekunst, noe som var en ønsket utvikling fra byens myndigheter.

– Jeg har malt mye der sammen med mange andre ­flinke street art-kunstnere. ­Ellers har jeg malt noen vegger i ­Spania, ­Frankrike, Berlin, New York, Malmö, ­Roskilde, ­Amsterdam og Oslo. Og litt i nabokommunen Nord-Odal, forteller 37-åringen, som har studert produktdesign i ­Norge.

Kua og høna på låven

Rodrigo traff kona, Karen ­Gjermundrød, for over åtte år ­siden da hun jobbet i Salvador. Da de ventet sønnen Victor i 2010, lengtet hun hjem. Dermed flyttet de til Norge.

– Han kan gjerne flislegge hele denne stabbursveggen, sier ­Karen, mens Rodrigo sprayer den røde veggen med en grønn­maling gjennom en selv­komponert sjablong. Resultatet minner om orientalske fliser.

– Det blir fint. Jeg liker at det tradisjonelle stabburet får et ­eksotisk uttrykk, legger hun til.

Rodrigo Lisboa holder også på med andre prosjekter. Han lager eksempelvis kunst av ­gammelt treverk, og han bruker også ­konvensjonelle underlag som lerret, treplater og klær. Men det er ikke til å unngå at han får mer oppmerksomhet for sine store kunstverk i det åpne rom.

Kanskje har du sett kua og høna på en låve ved Vormsund? På veien fra Kløfta på Romerike til Skarnes kan man knapt unngå å legge merke til den gamle Maarud-logoen.

– Når du kjører tilbake, ser du en fugl på en gammel garasje på høyresiden av veien. Den malte jeg for noen år siden, opplyser Peacetu.

Street art før og nå

• Street art har røtter tilbake til da menneskene startet med bilder og skrift for tusenvis av år siden. Graffiti (vegg­skriblerier i form av ord eller tegninger) ble brukt i antikken, og det er antatt at det var svensker som på 1000-tallet risset inn runer på Pireusløven i Pireus, Hellas. (Løvestatuen ble rundt 1690 flyttet til Venezia, der den fortsatt står.)

• Da moderne street art vokste fram, ble gatekunst ofte satt i samme bås som plagsom tagging. Det er, eller har vært, forbud mot gatekunst i mange byer. I dag er street art blitt en langt mer akseptert kunstretning, som også har fått innpass på museer for samtidskunst. I 2008 var det eksempelvis en street art-utstilling på ytterveggene til Tate Modern i London.

• Norske gatekunstnere som Dolk og Pøbel har gjort oss nordmenn oppmerksomme på fenomenet street art.

• Siden 2001 har Stavanger huset gatekunstfestivalen Nuart, ett av Europas ledende arrangementer i sin sjanger.

• En rekke forlatte bygninger ble dekorert med gatekunst da Komafest ble avholdt i Vardø i 2012. Pøbel var prosjektets initiativtaker og kurator.

• Mange vegger i urbane miljøer er i dag utsmykket med gatekunst, og det finnes også eksempler i Norge på gatekunst i landlige omgivelser. Dolk og Pøbel har blant annet dekorert vegger på avsidesliggende bygninger i Lofoten.

• Noen nettsider: http://en.wikipedia.org/wiki/Street_art, www.nuartfestival.no, https://nb-no.facebook.com/urbansamtidskunst, www.qasirandom.no, www.peacetu.com


Glad for gatekunst

Ifølge kulturrådgiver Alf Mathias Lilleengen har Kongsvinger-folk, både unge og eldre, reagert positivt etter at de fem gate­kunstnerne malte vegger og fortau i byen i august.

– Jeg så for meg at jeg skulle bli kjeppjaget fra byen i Donald-stil, altså innrullet i fjær og tjære. Men det viser seg jo at innbyggerne liker den nye gatekunsten godt, sier Lilleengen, prosjektleder for QR 2014.

Tom Arne Leer heter han som eier låven med kua og høna – det vil si den fargerike Maarud-logoen ved Vormsund.

– Jeg var litt skeptisk til å begynne med. Men da det sto ferdig i 2012, syntes jeg det ble veldig bra. Det synes tydeligvis andre også. Mange har kjørt inn på gårdsplassen for å ta bilder av veggkunsten, forteller han.

(Peacetu har laget et tilsvarende verk i sentrum av ­Skarnes, samt ett på låveveggen til en potetbonde på Kirkenær i ­Hedmark.)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no