ANNONSE

Du store verden

Tivoli i København

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 22.11.2014

Tivoli er en fornøyelsespark i det sentrale København, like over gaten for jernbanestasjonen og det sky­skraper-aktige SAS-hotellet. Parken dekker totalt et areal på 82.717 m².

Parken ble grunnlagt i 1843 av ­journalisten Georg Carstensen (1812–1857), og er anlagt på en del av det området som utgjorde vollene og vollgravene rundt Københavns gamle festnings­anlegg. Den gang var ­området som anlegget ligger på, utenfor ­Københavns vesterport. Fornøyelsesparken ble stiftet som et aksjeselskap, og mange av aksjonærene var håndverkere som selv hadde vært med på byggingen.

Tivoli og Vauxhall

Tivolis blanding av parkmiljø, konsertsal, restauranttilbud, 25 kjøreattraksjoner og opptredener er blitt brukt som forbilde for flere andre fornøyelsesparker. Med over tre millioner besøkende i året utgjør Tivoli et av Nordens fremste turistmål.

Da Tivoli åpnet første gang, het det Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall, ­oppkalt etter fornøyelsesparkene Jardin de Tivoli i Paris (som tok navn etter Tivoli utenfor Roma) og Vauxhall Gardens i London.

Konsertsalen bombet

15. august 1943 feiret Tivoli sin hundreårs­dag, og satte samtidig besøks­rekord med 112.802 gjester på én og samme dag.

25. juni 1944 ble Tivoli ­bombet. ­Tyskerne hevdet at en dansk motstands­gruppe stod bak, men københavnerne visste at det var en gruppe fra Schalburgkorpset, kjent som Peter-gruppen, som hadde ­ødelagt Tivoli som hevn for bombingen av et dansk firma som produserte våpen til tyskerne. Tivoli fikk omfattende skader, blant annet brant konsertsalen og Glassalen ned. Den nye konsertsalen stod ferdig i 1956.

Berømt pantomime

Friluftsteatret ble bygd i datidens ­historisme, inspirert av kinesiske ­bygninger, i 1874 – arkitekt var V. Dalerup. Bygningen har inskripsjonen «Glæder fælles med folket» utført med kinesiske skrifttegn. Sceneteppet er utformet som en påfuglhale, og det oppføres pantomimer av italiensk type som ble introdusert i Danmark av italieneren Giuseppe Casorti. Denne tradisjonen, som kan føres tilbake til den italienske Commedia dell’Arte, holdes ved like i pantomimer med skikkelsene Cassander (den gamle faren), Columbine (hans vakre datter), Harlequin (hennes elsker) og – særlig populær blant de yngste i publikum – den dumme tjeneren Pierrot.

Fire berg-og-dalbaner

Den eldste og fremdeles mest kjørte ­attraksjoner på Tivoli er «Rutschebanen», en av verdens eldste ennå fungerende berg-og-dalbaner, bygd i 1914. Over en million passasjerer får hvert år oppleve denne klassiske turen. Rutschebanen stod opprinnelig i Pildammsparken i Malmö under den ­baltiske utstillingen tidligere samme år, men ble så montert ned og flyttet til København. Tivoli har fire berg-og-dalbaner – de tre andre er Dæmonen (uten gulv), Karavanen (familievennlig) og Odinekspressen.

Tivoli fikk sine første radiobiler i 1926. Tivoli har også verdens høyeste karusell, Himmelskibet, som er 80 meter høy og ble innviet i 2006. Fornøyelsesparken har ca 115.000 elektriske pærer i mange farger. De opplyser anlegget etter mørkets ­frembrudd.

Mye Strauss-musikk

Komponisten Hans Christian Lumbye (født 1810 – død 1874) var ­Tivolis musikkdirektør fra 1843 til 1872. Lumbye var inspirert av Wiener­valsens komponister som Johann Strauss d.e. og hans sønner, og ble selv kjent som Nordens Strauss. Mange av hans ­komposisjoner er inspirert av Tivoli, som Tivoli Gondol Galop, Tivoli Skydebane Galop, Tivoli Damp Carousselbane Galop, Tivoli Bazar Tsching-Tsching Polka og mange flere. Tivoliorkesteret fremfører fortsatt mange av hans verker.

Tivoli har også sitt eget paradeorkester, Tivoligarden, som ble stiftet i 1844.

Nå også juleåpent

Tivoli har tradisjonelt hatt åpent i sommerperioden, fra midten av april til slutten av september. I 1994 åpnet Tivoli også i en periode rundt jul. Hvert år siden da har det vært jul i Tivoli med juleutsmykninger og enkelte ekstra forlystelser – fra midten av november til 30. desember.

I 2006 holdt Tivoli for første gang Halloween-åpent i ti dager i skolenes høstferie.

Neste gang: Wembley Stadion


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no