ANNONSE

HUS & HAGE

Innerom med ­utefølelse

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 22.11.2014

RO: Man blir mer harmonisk i grønne omgivelser, tror Truels Zeiner-Henriksen. Her kan han slappe av. (FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix) 


I en vinterhage kommer naturen nærmere – og hagesesongen blir lengre.

Det er en klar og kald høstmorgen. Hos Truels Zeiner-Henriksen og familien skinner dagens første solstråler inn gjennom glasstaket og de store vinduene i bygårdens øverste etasje.

– Dette er det beste rommet i leilig­heten. Jeg liker følelsen av inne og ute, det å ha begge deler. Det blir som en hage midt i byen. Men man slipper å klippe plen, sier Zeiner-Henriksen, som bor i Oslo.

Når vinduene skyves til siden, rykker utsiden liksom helt inn i sofakroken og til de mange plantene på glassverandaen.

– Jeg tror vi blir mer harmoniske av å ha det grønt rundt oss. Hit kan man komme hjem fra jobb og slappe av, fortsetter han.

Lang sesong

Begrepene «vinterhage», «hagestue» og «glassveranda» brukes ofte om hverandre.

Men vinterhager er gjerne fullisolert og kan brukes hele året. Hagestuer er oftest ikke isolert og egner seg ikke som oppholdsrom når det er som kaldest. En glassveranda er en innglasset veranda ­eller balkong. Felles for dem alle er at de har vinduer som slipper inn mye lys, og at de forlenger utesesongen.

Hos Zeiner-Henriksen har stikkelsbærbusken skjønt at det er høst. Vinranken har gått løs på sesongens andre omgang med druer. Litt forvirring blir det for plantene når temperaturen er høy mesteparten av året.

Varmekabler

Varmekablene i gulvet sørger for opp­varming når utetemperaturen faller. I tillegg er rommet utstyrt med en stråleovn.

– Det blir som en utvidet balkong, og vi bruker den åtte-ni måneder i året. Som en stue, en plass der vi kan lese, drikke kaffe og sole oss, sier Zeiner-Henriksen.

Glassverandaen har enkle vinduer og holder ikke så godt på varmen. Vinterstid bruker de derfor ikke strøm på å varme den opp som et oppholdsrom, men passer på at rommet har en liten lunk. Det kan like­vel være stemningsfullt å overnatte der på vinterstid, når snøen faller og ­legger seg som et teppe på glasstaket, forteller Zeiner-Henriksen.

Ekstra rom

Vinterhage er også noe for folk med større hus og hage. For Johanne Kvernstuen og familien var nettopp vinterhagen noe av det som fristet da de var på visning og skulle kjøpe nytt hus tidligere i år.

– Da sjuåringen så glasstaket, sa han: «Der vil jeg bo!» sier Kvernstuen.

Og slik ble det. På sen­sommeren flyttet de inn i sitt nye hjem i Fredrikstad. Vinterhagen bruker de flere ganger daglig. Her har de både spisestue og et lesehjørne. Ei dør i glassveggen leder ut til hagen utenfor.

– Vinterhagen er rene driv­huset – det kan bli veldig varmt når det er sol. Men da har vi ­mulighet til å lufte med gjennom­trekk, forteller hun.

Det fullisolerte glassrommet har sin sjarm også på denne ­tiden av året.

– Når det er mørkt og klart, kan det være fint å se opp på stjernehimmelen, sier Kvernstuen.

Glasskvalitet

Glasstak er noe de aller fleste kunder vil ha, forteller ­Steinar Thorsen, som er salgssjef for hage­stuer og vinterhager i Fasade­produkter AS. Firmaet selger flere uisolerte hagestuer enn isolerte vinterhager.

Daglig leder Birger Steffarud i Glasco Vinterhager mener full­isolerte vinterhager er det beste i norsk klima. I tillegg råder han folk til å ha varmekabler i ­gulvet.

Glasco anbefaler lav u-verdi på glassflatene, helst nede på 0,7. ­U-verdien angir hvor god varme­isolasjonen er. For hver ­tidel U-verdien reduseres, får man en årlig energisparing på 10 kWh per kvadratmeter vindus­areal, ifølge Enova.

Nytteplanter

Stikkelsbær, oliven, chili, bringe­bær og druer er blant det som vokser hos Zeiner-Henriksen. Han vil gjerne at det grønne skal være både variert, frodig og ­nyttig.

Snart går glassverandaen i vinter­modus, men han har allerede lagt planer for neste sesong.

– Jeg har ambisjoner om å ha litt mer tomat og agurk. Tomaten trives veldig godt her. Jeg liker å ha nyttevekster, at man kan spise ting fra egen hage, sier ­Zeiner-Henriksen.


Annonse

© 2018 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no