ANNONSE

KULTUR

Blir elevene i Rogaland med på Norges viktigste julekalender?


En julekalender for barns rettigheter

Tekst: Randi Sørensen


Publisert: 22.11.2014

Et rekordhøyt antall elever har meldt seg på SOS-barnebyers Omvendt julekalender idet vi nærmer oss adventstid. I år er barneombud Anne Lindboe invitert til å ta del i kalenderen, for å minne oss om viktigheten av barns rettigheter i anledning Barnekonvensjonens 25 årsdag. Retten til et trygt hjem og en familie er universell, men dessverre er det mange barn i Norge som ikke vet at rettighetene i Barnekonvensjonen også gjelder dem.

SOS-barnebyer jobber hver dag med å gi barn over hele verden et trygt hjem. Omvendt jule­kalender arrangeres for syvende gang, med stadig økende deltagelse. Det er en flott anledning til å minne barn om deres rettig­heter, og gi gode samtaler om ­temaer som handler om og angår barn. Det er en fantastisk oppslutning i skolene i år, sier Lene Moen Vik i SOS-barnebyer.

FNs barnekonvensjon har 25-årsjubileum i år, og derfor ­inviterer SOS-barnebyer barneombud Anne Lindboe inn til å åpne årets Omvendt julekalender. Hun er svært opptatt av at alle barn skal få sine rettigheter oppfylt, og legger i årets første kalenderluke vekt på at Barnekonvensjonen også gjelder for norske barn.

– Det er dessverre mange barn i Norge som ikke vet at rettig­hetene i Barne­konvensjonen også gjelder dem. Hver dag opplever barn i Norge brudd på rettig­heter, de blir utsatt for vold, de blir ikke hørt i saker som ­angår dem og de får ikke den hjelpen de har krav på, sier Lindboe.

Hjemme og ute

Omvendt julekalender vil som vanlig ta elever fra hele Norge «med på tur ut i verden» hver morgen. Hver skoledag i advent åpner elever en ny luke i ­Omvendt julekalender. I fjor deltok 50 000 elever over hele landet.

Omvendt Julekalender har hatt god oppslutning i Rogaland ­tidligere år, i 2013 var 1809 elever med. Fylkesleder for Frivillige i SOS-barnebyer Rogaland tror noe av grunnen er at innholdet i filmene gir mulighet for gode samtaler om temaer som handler om og angår barn.

– Lukene viser likheter og ulikheter i barns hverdag ­verden over, og handler om tema som blant annet vennskap, rett til skolegang, hvordan fattigdom påvirker barns oppvekst og ­betydningen av trygge voksne. Underliggende er barns grunnleggende rett til å vokse opp i et trygt og stabilt hjem med god omsorg. Og siste luken i år er det bare å glede seg til, den blir en garantert god start på dagen, lover fylkesleder Ragne Rødstøl.

En av grunntankene bak ­Omvendt julekalender er at ­elevene kan bidra til at andre barn får det bedre ved å gjøre en liten «julejobb» hjemme, som de får penger for. Jobbene og ­summene varierer, det viktigste er uansett at barna ser at deres innsats gir resultater.

- Det er helt naturlig at barn i Norge er opptatt av kalender­gaver og ønskelister. Samtidig ser vi i møte med elever som er med på Omvendt julekalender at de også synes det er fint å kjenne at de er med på å gjøre noe for andre, og at deres innsats kan gjøre livet bedre for andre barn, avslutter fylkes­leder for frivillige for SOS-barnebyer Rogaland, Ragne Rødstøl.

I fjor samlet norske elever inn 2,4 millioner kroner i Omvendt julekalender, og var med på gjenoppbyggingen etter tyfonen som rammet Filippinene. I år vil deler av midlene som blir samlet inn gå til traumebehandling og støtte til barn som opplevde krigen på Gaza i sommer.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no