ANNONSE

SPORT & FRITID

Bynuten

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», 
Dreyer ForlagPublisert: 22.11.2014

Det er sjeldent parkeringsplassen på Seldalsheia er tom for biler. Dette fjellområdet lengst øst i Sandnes kommune er populært for mennesker i alle aldre. 
I dette området ligger flere av de høyeste toppene i Sandnes kommune hvorav Bynuten er høyest med sine 671 m.o.h.

Turen følger den gamle anleggs­veien, Lyseveien, som ble bygget under kraftutbygningen i ­området. På toppen av Allmannskaret står skilt til Bynuten, og en fortsetter på merket sti vest for Blommetjørna. ­Etter å ha passert gjennom bjørkeskogen langs østsiden av Trodlaberg­tjørna åpner landskapet seg. Til venstre reiser den stupbratte vestveggen på Bynuten seg i det en når fram til Storatjørn. Varden skimtes på toppen, men en må rundt på sør­siden for å komme opp. Det er fiske- og bademuligheter i Trodlaberg­tjørna og ­Storatjørn. Stien fortsetter oppover den steinete Svartadalen. En må rundt tjernet og opp skaret før litt lett klatring fører en opp til Bynutens platå. Men det er fortsatt et stykke igjen før en står ved siden av varden. Når varden på Bynuten viser seg, åpner også landskapet seg i sør. Nedenfor fjellet Kvelvane ligger ­øverste del av bygda Oltedal og litt ­lengre ut Oltedals­vatnet. Varden på Bynuten er stor og flott, som den bør være på Sandnes kommune sitt høyeste fjell. Gjeste­boka ligger i postkassen på varden. Litt for mange mindre nuter ­hindrer fri sikt til Sandnes, mens Stavanger kan en skimte i klarvær. Toppen av Bynuten ­ligger for langt inne på fjellmassivet til at en kan se Høgsfjorden. Det er her de fleste snur og går ned igjen samme vei. En lengre tur tilbake til Seldalsheia får en ved å følge merket sti nedover østsiden av fjellet. Høgsfjorden blir nå mer og mer synlig, og en ser også innover Espedalen. Det markante fjellet Selvigstakken er også tydelig nå. En må langt østover i lyngheia før stien dreier nedover til Rasmustjørna. Langs sørsiden av Rasmus­tjørna til stidelet hvor en kan følge merket rute over Serifjellet og videre opp på Selvigstakken. Da bør en ha bra med krefter igjen og brukbare knær. Turen fortsetter gjennom lauvskog til den kommer inn på den andre stien fra Selvigstakken. Videre i kanten av de fuktige partiene oppover dalføret mellom Flatafjellet og Buløy­fjellet. Langs sørsiden av Aurelitjørn er stien mer kronglete og en fortsetter så over høyde­draget under høyspentmastene. Til slutt er en kommet opp på Lyseveien, som en følger tilbake til parkerings­plassen.

Hvordan komme dit:

Fra Sandnes kjører en Fv-316 Høleveien til Hommeland. Ta så til høyre og følg Fv-508 opp på fjellet. Parkerings­plassen ligger ved veien på bakketoppen.

Avstand: Bynuten ca 9 km Bynuten rundtur ca 11 km

Tid: 5 timer Rundtur: 7 timer

Vanskelighetsgrad: 3 ­støvler (samme vei tilbake) 
4 støvler (rundturen)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no