ANNONSE

MAT & DRIKKE

Eplekjekk pannekakePublisert: 22.11.2014

VARMT, KALDT OG SØTT: Nystekt, varm pannekake med iskald rømme og søt honning beviser at kontraster er et lurt matlagingsprinsipp.


Er det eplekaker i panne? Eller pannekaker med epler? Lag, smak og gjør deg opp din egen mening.

Noen ganger skjer det at en oppskrift blir til underveis. Da jeg startet opp med ­denne hyllesten til ­verdens beste ­norske epler, var målet i utgangspunktet å lage myke, ­luftige, saftige amerikanske panne­kaker med deilig varm eplemost oppå, toppet med ­rennende varm honning og iskald ­rømme.

Planen hørtes jo god ut. Men under varmebehandlingen av eplene snek ideen om en hybrid seg inn. Hvorfor ikke bare steke eplene hardere, til de får litt ­karamellisert skorpe, og blande dem inn i den tykke amerikanske pannekake­røren for å steke en fiks ferdig eple­pannekake? Det måtte prøves. Og resultatet ble bra nok til å gjentas hver eplehøst framover!

Alle norske epler fungerer i denne oppskriften. De smaker forskjellige alle sammen, men det er bare hyggelig. Det eneste man skal passe på, er at eplene er relativt faste. En fast konsistens gjør at ­bitene går i oppløsning i munnen – i ­stedet for i røra før steking.

Forskjellen på amerikanske og ­norske pannekaker er ganske stor. De amerikanske er mindre i omkrets, lubnere, luftigere, søtere og saftigere enn de ­norske. Selve røren er atskillig tykkere, og inneholder bakepulver, smeltet smør og ­sukker. Absolutt verdt et forsøk som en avveksling fra standardpannekaka – som også er god.

Samspillet mellom en nystekt kake og et kaldt meieriprodukt – for eksempel varm pannekake og kald rømme – er ­magisk. Liker du is bedre enn en god rømme, må du gjerne bruke det, men nå er det så mange gode rømmer i salg at en av dem fikk æren av å toppe kaka i dag. Tradisjonelt brukes det en god lønne­sirup over amerikanske pannekaker, men noen skjeer lun norsk honning gjør ­jammen susen det også.

Eple­pannekaker

Ingredienser (10 kaker, ca. 5 personer)


Røre:

130 g mel

80 g melk

25 g smør

2 egg

2 ss sukker

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

1 klype karde­momme


Epler:

2-3 epler

2 ss smør

2 ss sukker

1/2 ts malt kanel


Topping:

1 boks rømme

1 ss melis

4 ss rennende ­honning

Framgangsmåte


Pannekakerøre: Smelt smøret. Ta fram visp og bolle, og rør sammen alle ­ingrediensene til en tykk røre.


Stekte epler: Skyll eplene og tørk av dem. Du trenger ikke skrelle dem. Skjær eplene i 1 cm skiver og deretter i terninger. Kjernen kaster du.


La en stor stekepanne bli god og varm. Ha smør og epleterninger i panna. La epleterningene ligge i ro til de har fått en brun stekeskorpe (ca. 30– 60 ­sekunder) før du vipper dem forsiktig rundt i panna. Ha på en spiseskje ­sukker slik at de karamelliseres lett. Hell epleterningene over på en tallerken og la dem avkjøle seg litt før du blander dem i pannekakerøra. 


Pannekakesteking: Start med en moderat varm panne. Ha en liten klikk smør i panna, deretter en halv øse røre (ca. 70 g). Pannekake skal være 10-12 cm i diameter. Det er som regel plass til minst to i panna samtidig. La pannekaka steke til den har stivnet nesten gjennom hele kaka og skorpen har blitt gyllenbrun. Snu pannekaka og tilsett en liten klikk smør til. Når den begynner å bli ferdig, kan du drysse på et par teskjeer sukker som du «ruller» pannekaka rundt i. Nå får pannekaka en tynn karamellskorpe. (Denne siste øvelsen med sukkeret gjør du bare hvis du føler for det.)


Topping: På toppen strør du melis, legger på en skje kald rømme eller is, og heller over varm, rennende honning.


Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no