ANNONSE

HUS & HAGE

Asalea i adventstiden

Kilde: www. obp.no


Publisert: 22.11.2014

Den er vakker og eksklusiv, og passer perfekt inn i norske hjem i adventstiden. Asalea i fargene hvitt, rosa og lilla passer fint inn i førjuls­tidens fargespekter.

Asalea tilhører rhododendronslekta, og har sin opprinnelse i østre deler av Asia. Allerede på 1800-tallet kom det asalea til Europa med sjøfarerne, og ­særlig belgiske gartnerer be-gynte å dyrke og foredle planten. På slutten av samme århundre ble de første asaleaene tatt med til Norge, men det var først på 1900-tallet at blomsterforbruket fikk en oppsving, og asalea ble en viktig kultur gjennom hele dette århundret.

Det selges rundt 1,5 millioner asalea i Norge årlig. Tidligere var asalea en stor vinterkultur, men i de senere årene har praktisk talt all omsetning av asalea funnet sted i forbindelse med førjulssalget.

Stell av asalea

Selv om asalea trives best i ­kjølige og fuktige omgivelser, vil den i blomstringstida klare å stå i ­vanlig stuetemperatur. Det viktigste å tenke på er:

•Asalea må ikke tørke ut! Gi gjerne planten en skikkelig gjennombløting hver 2. eller 3. dag, avhengig av stuetempe-raturen. Potta kan dyppes i ei bøtte med vann eller i kummen på kjøkkenet. Når potta kjennes tung ut settes planten til avrenning på benken før den settes tilbake i potteskjuleren.

•Selv om den ikke skal tørke ut bør den heller ikke bli stående med vann i potteskjuleren over lengre tid.

•Plasser planten lyst. Asalea skal normalt ikke plasseres i direkte sollys, men norsk desembersol vil normalt ikke være noe problem. Det viktigste er å få nok lys.

•Unngå plassering over varme­kilde, og sett den gjerne på et kjølig sted om natten.

•Asaleaen kan dusjes, men ved full blomstring kan vannet gi flekker på blomstene.

•Visne blomster fjernes etter hvert, og når planten er avblomstret kan den flyttes på en kjøligere plass for overvintring.

Flerårig plante

Asalea er en flerårig plante, men til forskjell fra rhododendron vi kjenner fra hagen, vil stue­asalea ha problemer med å overvintre ute i vårt kjølige ­klima. ­Imidlertid er det fullt mulig å ha glede av asaleaplanten i flere år, ­dersom du gjør følgende:

•Etter avblomstring fjernes visne blomster og planten plasseres på en kjølig, lys plass. Unngå plassering i sterk vårsol.

•Eventuelle nye skudd ­knipes av frem til midten av april. ­Behold skudd som kommer ­etter dette tidspunktet.

•Når det ikke lenger er fare for nattefrost setter du den ut på et skyggefullt sted. Behold potta på, og plant den godt ned i jorda. Sørge for at planten ikke tørker ut.

•Asalea er en surjordsplante. Har du rhododendron i hagen er det lurt å plante asaleaen i skyggen av denne, i og med at de har samme krav til jord og gjødsling. Bruk surjords­gjødsel eller spesialgjødsel for rhododendron. Asaleaen skal kun ha forsiktig gjødsling om som­meren.

•Utpå høsten, når det igjen meldes om fare for nattefrost settes planten inn igjen, gjerne på en lys, kjølig plass. For å unngå at knoppene faller av er det lurt å dusje planten ofte.

•I løpet av sommeren har planten dannet nye blomsterknopper, og den vil blomstre igjen i løpet av høsten. Planten kan plasseres i stuetemperatur ved begynnende blomstring.

Det kan være vanskelig å styre blomstringstida til en over­vintret asalea, og det er stor sjanse for at planten er av­blomstret lenge før jul. Til gjengjeld er dette en flott plante som kan vokse seg større og større for hvert år, og som er ­utrolig frodig og fargerik i blomstrings­tida.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no