ANNONSE

SPORT & FRITID

Hafrsfjord

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», 
Dreyer Forlag


Publisert: 06.12.2014

Turen rundt Hafrsfjord er lang. Det går rutebuss langs hele strekningen, om en synes det blir litt i lengste laget. Møllebukta er et greit utgangspunkt for turen. Fredsmonumentet «Sverd i fjell» minner oss om at vi er på historisk grunn. 
I 872 stod norgeshistoriens blodigste slag ute i Hafrsfjord. Det var opptakten til rikssamlingen.

Så er det gang- og sykkelsti ­sørover langs Madlalia og ­videre på sti fra ­Grannes langs Hafrsfjord. Grannes­bukta naturreservat er et meget viktig raste- og overvintrings­området for våtmarks­fugl, så ­fuglene må få være mest mulig i fred. Like etterpå ­ligger den kjempe­store flyttblokken ­Hundasteinen. Innen­for Grannes­holmen ligger Grannesvågen hvor en fort­setter ut på Belte­neset. På Ytraberget er deler av bygde­borgen ­synlig (folke­vandringstid 350-600 e.Kr.f.). ­Under 1100-års-­markeringen for slaget i ­Hafrsfjord avduket og signerte Kong Olav 5 en bautastein der.

I Sørnesvågen bukter «Ormen ­Lange» seg ut i vågen. På Sørnes begynner ­støyen fra flytrafikken å bli merkbar. Ved industri­området nær Solasplitten følger en veien rundt.

Innenfor flymuseet er det militært ­området, så her må en følge Sola Prestegårds­veg, eventuelt Rv-509 til ­Søndre Hogstadveg. Deretter første vei til høyre og ned til ­fjorden. En har nå ­passert Strandsnes­vågen naturreservat. Etter hvert kommer en til Haga­vågen naturreservat. På Haga kan en enten fortsette rundt Hagavågen eller en kan følge bilveien ned til Kråkeskjæret.

En avstikker ned under Hafrsfjordbroen viser ­utviklingen fra kilte steiners kunst (1923-1925) til betong (1966). Det lille skjæret på innsiden av broen har ­trolig gitt navnet til fjorden. Like etter broen ligger det gamle fergeleiet formet som en bred, steinsatt platting på skrå ut i sjøen. Fergedriften startet i 1878 og varte til boren sto ferdig.

Fra Hafrsfjord bru går turveien langs Sør Sunde ­mellom ene­boliger og naust fra forskjellig tidsepoker. 
På Aubebergjet er det helleristninger, og «Pallesen-­marka» har 3 bauta­steiner. Fra Hestnes snirkler turveien seg ­gjennom Karistø. Madlasandnes er navnet på det lille neset som stikker ut i Hafrsfjord. Fra Håhammarbrautene følger en Madlasandnes­veien, T-merket rute, som fort­setter ned Skytterlagsveien. Videre ned langs skytterlags­huset til fjorden. Det vil etterhvert komme turvei langs sjøen ved Skytebanen. På tomten der ­Hiorthhuset står i dag, lå ­Madla teglverk. Senere ble det produsert stømper og ­hermetikk her.

Ved Møllebukta passeres ­statuen av «­Fiskerens kone». Historien forteller om den unge fisker­konen fra Tananger. Hun gikk daglig for å selge fisk til offisers­messen i Madlaleiren og ble rodd over Hafrsfjord. Gikk så videre med fiskekjipa på ­ryggen, ofte sårbent med skoene i hånden.

Tid: 10 timer. Lengde ca: 34 km, alt etter rute. En fordel med støvler eller fjellstøvler.

Vanskelighetsgrad: 5 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no