ANNONSE

KULTUR

Byprestenes julegave

Tekst og foto: Pål LarsenPublisert: 06.12.2014

Byprestene: Rune Skøyen (til venstre), Ingeborg Erikstein Krager og Øyvind Justnes Andersen.

Lodd til 1000 kroner stykket? Er du aldeles vill? 
Vanligvis kjøpes lodd som koster 2, 5 eller 10 kroner. Enkelte ganger kanskje 100. Men de færreste har noen gang kjøpt lodd som er dyrere enn det.

Andre er mer positive og kjøper. De fleste loddkjøperne er naturlig nok bedrifter, men det er også en god del private som kjøper. For alt dreier seg jo om HVORFOR en skal kjøpe disse. Vi spør oss jo alltid om HVA skal pengene gå til.

Viktig virksomhet

For dette lotteriet har et klart formål: De tre byprestene er ikke lønnet av staten men av gaver, innsamlinger, fond – og lotteri. Så inntektene sørger for at de tre byprestene kan drive oppsøkende og gatenært tilbud til de flere hundre rusavhengige i Sandnes. Det betyr at prestene er ute på gatene hvor de treffer brukerne, eller besøker dem i hjemmene og på institusjoner. De tilbys hjelp til mange gjøremål som transport, flytting, samtale, aktiviteter som volleyball, golf, turer sommer og vinter. En gang i uken er det også hverdagsmesse i Sandnes kirke, en halvtime til lystenning, bønn, sang og nattverd.

Viktig med ASFALT

Byprestene er opptatt av å gi positive og gode hverdagsopplevelser som kan være med å fremme god livskvalitet og bygge nye livshistorier. I tillegg har byprestene også ansvaret for oppfølging av selgerne til gatemagasinet ­ASFALT i Sandnes og på Jæren. Totalt har de 137 registrerte selgere hvorav ca. 30 er ­aktive og selger i en tomånedersperiode. ASFALT har betydd mye for mange og gitt nye muligheter og økt verdighet i hverdagen.

Flotte gevinster

Lotteriet som er i gang nå, er i salg frem til 5. januar og trekkes den 6. januar på Sandnes politistasjon.

Gevinstene er av ypperste kvalitet og gitt som gave fra hoteller, bedrifter, reisebyråer etc.

Så hvorfor ikke likegodt kjøpe et lodd til den eller de som har alt fra før og samtidig støtte en god sak? Julepresangene kan fort være i boks da. Og ikke minst har du da stor mulighet til å vinne virkelig flotte gevinster.

Byprestene gir oss noen korte, gode innblikk i arbeidet:

Vi traff en av våre på byen i fullt arbeidstøy. Han var i mange år i rusmiljøet men er altså nå i arbeid og hadde stiftet familie.

En som hadde slitt mye med livet, vært i fengsel og ruset seg, traff vi på en butikk. Og joda, også han var kommet i jobb og stortrivdes.

ASFALT-selgeren som traff en dame og kom i god drøs. Kunden hadde et stort problem og visste ikke hvordan hun skulle takle det. Så kom selgeren med et lite råd. Etter noen uker kom damen tilbake og strålende fortalte at hun hadde fulgt rådet til selgeren, og det hadde fungert så bra. Ja tenker vi, da har plutselig rollene snudd. Den som alle trodde vi «vanlige» folk måtte hjelpe, er plutselig blitt hjelperen, og kunden som kom for å hjelpe, er blitt den som har fått hjelp.

Vi ser også hvor mye en samtale kan bety. At de som sliter i livet, det være seg rus, psyke, familesituasjon, økonomi eller noe annet, blir lyttet til. Vi får stadig tilbakemeldinger på at det betyr veldig mye. Alle ­mennesker har et grunnleggende behov for å bli sett og hørt. Derfor har også byprestene tre mål­settinger i hverdagen. De sier at de har

Tid til å lytte

Vilje til å hjelpe

Tro på en endring

Gigantlotteriet

Siden byprestene ikke har noen fast statlig støtte, må det hvert år samles inn 2,5 millioner ­kroner. Den største enkeltinntekten kommer fra lotteriet. Da selges 1000-kroners lodd hoved­sakelig til bedrifter, men også til en del privatpersoner. Daglig leder Åge Gjesdal i ­Skjæveland Cement er en av de som i ­mange år har kjøpt flere lodd. Så derfor spørs­målet: Hvorfor kjøper du lodd hos ­Bypresten?

– Våre eiere, Skjæveland Cement­støperi og Multiblokk, er samfunnsbevisste mennesker, som ønsker å vise samfunns­ansvar i praksis.  Vi synes arbeidet byprestene gjør i sin hverdag, absolutt er verd å støtte. Og det er godt å vite at pengene kommer direkte til nytte blant de som sliter med rusproblemer i vårt nærområde, sier Gjesdal.

Hva er reaksjonene i bedriften på at dere gjør dette?

– Loddene deler vi ut til alle ansatte i forbindelse med den årlige juletilstelningen vi har. De siste årene har vi vært så heldig at den formelle trekningen er unnagjort før vi har juleavslutningen.  Dette innebærer at vi kan oppgi hvem som har vunnet, samme kveld. Reaksjonene på at vi gjør det på denne måten blir jo oppfattet ­positivt, avslutter Gjesdal.

Snakk med presten

Lurer du på noe i forbindelse med arbeidet eller lotteriet, så ta en telefon til byprest Øyvind ­Andersen på mobil 976 996 77 eller send en mail: oyvind.­andersen@sandnes.kirken.no

Se også byprestenes hjemmeside www.bypresten.no for ytterlige info.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no