ANNONSE

Du store verden

Wembley Stadium

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 06.12.2014

Wembley er et flerbruksstadion i Wembley, et stykke nord i ­London, England. Stadionet er blant ­verdens mest kjente, og har vært det engelske nasjonalstadion for fotball fra det ble offisielt åpnet 28. april 1923 til det ble stengt i 2000 – og ­etter nyåpningen i 2007. Eieren av stadionanlegget er 
The Football Association (FA), det engelske fotballforbundet, og det brukes til flere typer sports­arrangementer og til konserter.

Gamle Wembley med tvilling­tårnene

Det første stadionet ble gitt det ­offisielle navnet British Empire ­Exhibition ­Stadium, og ble bygd for British ­Empire Exhibition i 1924 der Watkins’ Tower tidligere lå. Sir John Simpson og ­Maxwell Ayerton var arkitektene, og Sir Owen Williams overingeniør. Publikums­kapasiteten var 80.000 ­tilskuere.

Det gamle stadionets tvillingtårn ble dets varemerke, mens det nåværende stadionet har en gigantisk bue som ­blikkfang.

Den legendariske 
cupfinalen i 1923

På den offisielle åpningen av Wembley skal det ha vært 126.947 personer innenfor portene under cupfinalen i fotball 28. april 1923 mellom Bolton og West Ham.

Den gang var hooligans et fremmed­ord, telleapparater var ikke ­oppfunnet, og den generelle kontrollen over publikum var lik null. Dette førte til at horder av fans med og uten billetter strømmet inn på stadion. Til slutt var det selvfølgelig ikke mer plass på tribunen, og folkemengden ble presset ned og ut på banen. Finalekampen så ut til å være over før den i det hele tatt hadde begynt.

Slik gikk det imidlertid ikke. En gruppe politimenn, med politikonstabel George Scorey i spissen, ryddet banen uten større protester, og Scorey fikk sammen med sin hvite hest Billy, hovedæren for at finalen i det hele tatt kunne spilles. Finalen har siden vært kjent som «The White Horse Cup Final». (Nyt bildene på nettet.) Bolton vant 2 – 0.

Først og fremst fotball

med cupfinaler i mai hvert år

Wembley var arena for de fleste cup­finalene i engelsk fotball i perioden 1923 til 2000, i tillegg ble flere semifinaler og playoff-kamper spilt her. Det er også blitt spilt fem finaler i Europacupen i fotball på Wembley, og det er flere enn på noe annet stadion.

Andre idretter

Wembley var også hovedarena for Sommer-OL i 1948, VM i fotball 1966 og EM i fotball 1996. Andre idretter som friidrett, rugby, boksing, speedway, hundeveddeløp og hestesport hadde flere av sine viktigste arrangementer på gamle Wembley – i tillegg har flere av verdens største artister på 1980- og 1990-tallet holdt holdt konserter her. Live Aid-konserten ble også arrangert på Wembley.

Flest sitteplasser i verden

Det gamle stadionet ble stengt i 2000 og revet i 2003, og det nye stadionet ble bygd på samme sted. Med en kapasitet på 90.000 tilskuere er Wembley det stadionet i Europa med nest høyeste totale tilskuerkapasitet etter Camp Nou i Barcelona, og det er verdens største stadion når det gjelder antall sitteplasser.

Dyrest i verden

Etter flere forsinkelser ble nybygget offisielt avsluttet den 9. april 2007, og med byggekostnader på 798 millioner pund er Wembley det dyreste stadionet som noen gang er bygget. Arkitektfirmaene bak det nye stadionanlegget er Populous (tidligere HOK Sport) og Foster and Partners ved arkitekt Sir Norman Foster og ingeniør Mott MacDonald.

Champions League-finale

Det første pop-arrangementet på det nye anlegget var en konsert med George Michael den 9. juni samme år. Den 28. mai 2011 arrangerte Wembley finalen i UEFA Champions League.

Neste gang: Rotorua, New Zealand


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no