ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

De omsorgsfulle tannlegene

Tekst: Helene Stenhaug

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 06.12.2014

Tannlegene Ole Berntsen, Linh Bui og spesialist i oralkirurgi og oralmedisin, Dr. Peter Schleier ønsker velkommen.


Fakta:

Forus 
Tann- & Kjeveklinikk

HVA: 

Topp moderne tann- og kjeveklinikk


Aktuell med: 

Samarbeid med SUS ang. søvnapné 


Kontakt:

Sentralbord 51 96 99 99


Web:

www.forustann.no

Det er ingen grunn til å grue seg til tannlegebesøk lenger. Hos Forus Tann- & Kjeveklinikk får du førsteklasses tannhelsebehandlinger og omsorg. Den toppmoderne klinikken huser både tannleger, tannpleier og spesialist i oralkirurgi og oralmedisin.

– Vi har lang erfaring med pasienter, og setter spesielt av ekstra tid til de som er nervøse. Hos oss skal du føle deg ivaretatt og avslappet, forteller en av tannlegene, Ole Berntsen. Det er snart 5 år siden oppstart, og tilbakemeldinger til klinikken er veldig positive.

Tre smilende menn sitter ovenfor meg i det stilrene møterommet på Forus Tann- & Kjeveklinikk. Det er tannlegene Ole Berntsen og Linh Bui, sammen med spesialist i oralkirurgi og oralmedisin, Dr. Peter Schleier. Ole og Peter grunnla klinikken, og Linh ble med på laget for omtrent et år siden. Sammen med andre spesialister og en tannpleier, tilbyr de et bredt spekter av tannhelsetjenester, både allmennbehandlinger, oralkirurgi og implantatprotetikk. De har et direkte oppgjør med Helfo om trygderefusjon, og samarbeider med SUS om en søvnapné-skinne som skal hjelpe mot snorking og pusteproblemer om natten. Klinikken er svært moderne og innbydende, og ligger sentralt på Lura. Nærmere bestemt befinner vi oss bare noen hundre meter fra Kvadrat, så her er det enkelt å finne frem. Det er også gode parkeringsmuligheter.

Samarbeid med narkoseteam

Vi snakker litt om tannlegeskrekk, narkose og omsorg. Det er nemlig mange som gruer seg til å fikse problemer i munnen. Pasientene er gjerne engstelige på grunn av dårlige minner fra barndommen, tidligere tannlegeopplevelser, eller et stort behandlingsbehov, hvor de ønsker å få unna alt på en gang.

– Hos oss er det viktig at du føler deg trygg. Vi bruker god tid på å snakke med pasienten og forklarer om muligheter for behandling og kostnader av disse. Er det behov og ønskelig, har vi samarbeid med narkoselege som kan gi deg narkose i forkant av behandlingen. Noen velger dette, andre er roligere etter en prat, og da holder det med tålmodighet og lokalbedøvelse.

Mye på menyen

Forus Tann- & Kjeveklinikk er et kunnskapssenter. Her er det flere fagområder under samme tak, noe som utgjør en stor fordel for deg som pasient. Her går det raskere og pasienten får et bredt behandlingstilbud. – Vi benytter oss av hverandre. Om jeg har en pasient inne med en kirurgisk problemstilling, kan jeg få kirurgen vår til å komme inn og gjøre en vurdering med én gang, uten å måtte vente flere uker på henvisning til en annen klinikk, forteller Linh.

La oss høre hva klinikken kan tilby.

Allmenn tannlegepraksis:

Tannlegene kan tilby deg alt innen diagnostikk og behandling. Er du på jakt etter en ny tannlege, eller er det over et år siden forrige sjekk? Bestill time i dag. – Regelmessig kontroll hos tannlege er viktig for god tannhelse.Vi anbefaler en årlig kontroll med klinisk undersøkelse, nødvendige røntgenbilder og profesjonell tannrens. Dette kan også utføres i samarbeid med tannpleier, sier Linh.

Oralkirurgisk behandling:

Oralkirurgi omfatter ulike kirurgiske inngrep i munnen. Disse behandlingene utføres i hovedsak av oralkirurger (spesialister i munn- og tannkirurgi), men enklere inngrep kan også utføres av en allmenn tannlege. De vanligste inngrepene er kirurgisk fjerning av visdomstenner, men det er også et stort behov for å sette inn implantater for erstatning av manglende tenner. Du kan da bli henvist fra din private tannlege, eller etter en vurdering av tannlege hos Forus Tann- & Kjeve­klinikk. Flere sykdommer i munn og kjeve gir rett til trygderefusjon fra Helfo til tannbehandling. Ta kontakt med klinikken for spørsmål og sjekk nettsiden for info om trygderefusjon.

Protetikk:

Dette er som regel kroner og broer til å behandle ødelagte eller manglende tenner. Behandlingsplanlegging og restaurering ved hjelp av implantater, behandling av kjeveleddslidelser og rehabilitering av bittforhold med proteser hører også med i protetikken.

Godkjent for implantatprotetikk:

Implantatprotetikk er tannerstatninger som lages oppå implantater i kjeven. Dersom en pasient har rett til trygderefusjon fra Helfo og skal behandles med implantater, så stilles det to krav: 1. at implantatene settes inn av en oralkirurg (eller annen godkjent spesialist), og 2. at tennene oppå implantatene lages av en som har godkjenning fra Helfo til å gjøre nettopp dette. Begge tannlegene på Forus Tann- & Kjeveklinikk har godkjenning fra Helfo for utførelse av implantatprotetikk, og med oral kirurg under samme tak kan du få utført begge deler av behandlingen på ett sted.

Kosmetisk og estetisk tannbehandling:

Klinikken tilbyr tannbleking (hjemmebehandling), og porselensfasader. Sistnevnte er tynne porselensskall som tilpasses individuelt og limes på den synlige delen av tannen. Fargen og formen på porselensfasaden lages slik av den tilfredsstiller de ønskene pasienten har for behandlingen. Egenskapene til porselenet gjør at det estetiske resultatet blir veldig likt en naturlig tann. Før behandling må undersøkelse gjøres, da blant annet tannbleking ikke kan utføres på hull/tannråte og dårlige fyllinger.

Advarer mot tannreiser

Før en avgjørelse tas i forhold til en såkalt «tannreise», behandling i utlandet, bør en oppsøke egen tannlege for vurdering og kostnadoverslag. Det reklameres med billig behandling, men hvem kontrollerer omfang av behandling og nødvendighet av denne?

Vi ser desverre mange tilfeller av overbehandling. For eksempel at en behøver bare noen fyllinger, så blir det laget en masse unødige kroner. Du kan ende opp med å betale mye for noe du ikke trenger. Karolinska instituttet i Sverige har gjort undersøkelser på pasienter som er blitt behandlet i utlandet, de er i et urovekkende antall blitt infisert av bakterier og virus som skyldes dårligere hygiene­kontroller enn vi som helse­personell i Norge, er pålagt.

Andre problemstillinger er bruk av komponenter, materialer og legeringer som for oss er ukjent og som vi ikke har nødvendig redskap til å håndtere dersom det oppstår problemer etter at pasienten er tilbake i Norge.

Ole er spesielt engasjert i denne problemstillingen, og han legger ut om pasienter som har vært innom og bedt om å bli behandlet etter problemer oppstått i forbindelse med behandling i utlandet. De andre bekrefter at slike hendelser omtrent skjer på ukentlig basis.

En tannlege har et stort ansvar, men om noe feil skjer i utlandet har du ikke alltid de samme rettig­hetene som om behandlingen blir utført i Norge.

Snorking:

Nytt samarbeid med SUS gir hjelp mot søvnapné.

Visste du at snorking kan være symptom på sykdom? Obstruktiv søvnapné (OSA) er en søvn- og pusteforstyrrelse. Svelg- og tungemuskulatur blir slappe under søvn og faller bakover i svelget og kan blokkere luftveiene og gi gjentatte pustestanser i løpet av natten. Dette leder til tretthet, konsentrasjonsmangel og kan over tid føre til høyt blodtrykk, hjerteinfarkt eller slag. En søvnmåling kan fastslå hvor stort problemet er, og avdekker de alvorlige tilfellene som kan få laget en «snorkeskinne» med refusjon fra trygden, i lettere tilfeller må pasienten dekke kostnadene selv.

En slik søvnmåling utføres etter henvisning til SUS fra lege eller tannlege.

Løsningen på snorking og pustestans kan være en spesialtilpasset skinne til din munn. I alvorligere tilfeller må eventuell en såkalt CPAP-pustemaskin tas i bruk, men det er ikke alle som tolerer den og i de tilfeller er som regel en søvnapné-skinne aktuelt. Den holder underkjeven frem i en forhåndsbestemt, akseptabel posisjon. Dette åpner opp luftveiene i svelget og fjerner snorking og antall pustestopp.

Velkommen til et behagelig tannlegebesøk. Husk: Et pent smil er det fineste du kan ta på deg.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no