ANNONSE

HUS & HAGE

Rødhette – ­første Älvsbyhus i Sokndal

Tekst og foto: Solveig Brommeland


Publisert: 06.12.2014

Gro Moi ved inngangspartiet til det nye huset.


Kun 1 kilometer fra verneverdige Cittaslow bygda Sogndalstrand i Sokndal, på Øyno, finnes nå det første Älvsbyhuset i Hauge i Dalane.

 

For ekteparet Gro og Aslak Moi var det å kunne ha alt på ett plan viktig, ved valg av hustype. I tillegg var det viktig å ha nok sove­rom – selv om de 3 døtrene har flyttet ut og bor innen en radius på 1 kilometer fra deres nye hus, Rødhette levert av Älvsbyhus. Hele 5 barnebarn skal også ha en god «besteheim» å komme til, med egne soverom og plass til lek og moro.

Gro er egentlig fra Jørpeland, mens Aslak er født og oppvokst i Sokndal. Til daglig jobber ekteparet henholdsvis offshore, innen forpleining, og som lensmann i Bjerkrheim kommune. Gro skulle gjerne bodd nærmere Jørpeland, men da nytt byggefelt ble etablert i Sokndal, og det ble tilgjengelig store nok tomter til å bygge huset de ønsket seg, var valget enkelt. De ble i Sokndal. På Øyno, like utenfor Sokndal sentrum, etablerte kommunen nytt boligfeltet i fjor, bare en snau kilometer fra verneverdige ­Cittaslow tettstedet, Sogndalstrand. Her ble det tilgjengelig tomter som er store nok til å kunne bygge hustypen Rødhette fra Älvsbyhus, og ekteparet fikk kjøpt tomt på ­nesten 1 mål i fjor høst.

 

Fredelig

Lokalavisen sin utsendte skribent kjører inn på tunet til familien Moi, og blir møtt av Gro Moi som stråler fra øre til øre. «E det ikkje flott?» spør hun og beklager samtidig at det ligger litt byggematerialer rundt om på utsiden. Byggeplast, paller og maling­helligdager til tross – boligen ligger utrolig flott og fredelig til. Ei doven elv renner like nedenfor veien inn til huset. Utsikten er mot elva, Sogndalstrand og havet. På andre siden av elven forteller Gro at et likt Älvsbyhus skal bygges om kort tid, og på forsiden av huset går en liten sti opp til en lekeplass. Arbeid med omgivelsene rundt huset gjenstår, men det er ryddig, pent planert og gruset utenfor. Når våren kommer, skal steiner på plass for å avgrense tomten mot friarealer og offentlig parkeringsplass. Platting og inngangstrapp skal støpes, i tillegg skal siste malingsstrøk utvendig bli gjort,

Bevisste valg

Ekteparet Moi er etablert i sine liv og har vært gift i snart 30 år. Ved valg av hustype var det viktig for dem å tenke fremover. Det å ha alt på ett plan, med tanke på pensjonisttilværelsen, var et viktig moment ved valg av hustype. Hustypen Rødhette fra Älvsbyhus hadde de sett da de var i Larvik, og hustypen fremsto som attraktiv og riktig for deres behov. I september i fjor ble hustomt kjøpt, og i mai i år kom de første moduler rullende inn på familien Moi sitt nye gårdsrom. Ekteparet har opplevd samarbeidet med Älvsbyhus fra begynnelse til slutt som utrolig godt og ­effektivt. Ikke minst gikk alt veldig raskt, forteller Gro. Fra valg av ekstra finesser ble gjort ut ifra behov for mer lys inn i boligen i form av ekstra­vindu på kjøkkenet, husmorvindu og glass i hele døren i stuene, større fokus på finish av listverk og baderomsdetaljer – til huset sto klar for innflytting, gikk alt utrolig raskt.

 

Et godt hjem

Til tross for noen få skjær i sjøen under oppføringen av boligen som bidro til at innflyttingen ble noe utsatt, er Gro og Aslak Moi fulle av lovord om huset de nå har flyttet inn i. Interiøret er velvalgt og vitner om god smak. Den åpne løsningen er en stor overgang fra deres 21 år i en vertikaldelt bolig med 3 jenter hvor stua huset de fleste funksjoner for familien. Nå sitter Gro og hennes Aslak i et hus de nok kunne tenke seg å ha eid for 21 år siden. 
– Men bedre seint enn aldri, når sluttresultatet er blitt så flott, sier Gro i det Lokalavisen takker for seg.

Om få dager drar hun på siste tur offshore og krysser fingrene for at vær og vind og alt annet går etter planen, og at hun kan komme seg hjem lille julaften – slik at familien med barn og barnebarn kan feire jul sammen i deres nye hus. Et godt hjem, rett og slett, takket være bevisste boligbyggere og godt samspill med Älvsbyhus.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no