ANNONSE

HUS & HAGE

Når to blir til én

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 06.12.2014

TO ETASJER: Magnus Knutsen Bjørke og Kristina Jullum Hagen slo til da leiligheten i andre etasje skulle selges. (FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix) 


De ville beholde nabolaget, men bo større. Løsningen var drastisk og effektiv.

Når familien vokser, er det ikke uvanlig å ønske seg større plass å bo på. Men hva hvis nabo­laget er helt perfekt, og du egentlig ikke har lyst til å flytte? For Magnus Knutsen Bjørke og ­Kristina ­Jullum Hagen åpen­barte ­løsningen seg da leiligheten i ­etasjen over skulle selges.

– Magnus sa det først på spøk: «Vi kan jo kjøpe den og slå hull i taket?» forteller Kristina.

Men ganske snart var den luftige ideen satt ut i livet.

– Jeg tror vi er del av en trend der småbarnsfamilier ønsker å bo i by.

Kompishjelp

Familien Bjørke-Hagen har én kortsiktig og én langsiktig plan for boligen, som arkitekten beskriver som en totrinns­rakett. Den første perioden leier ­familien ut en liten hybeldel de har bygget i andre etasje. Halvparten av denne etasjen har de beholdt selv. Trinn to innebærer at de kan ta i bruk hele leiligheten – når barna blir større og ­lånet mindre.

– En utleiedel kunne forsvare kjøpet. Men det var viktig å finne løsninger som kan bygges om og i størst mulig grad brukes om igjen når det blir aktuelt, sier ­arkitekt Hallstein Guthu i MMW arkitekter.

Guthu ble hyret inn som ­arkitekt på prosjektet, men er også Hagens barndomskompis. Vennskapet gjorde det ­ekstra nervepirrende å presentere de første tegningene, minnes ­arkitekten.

– Når du jobber med noen du kjenner, vil du virkelig at det skal gå bra. Noe annet hadde ikke vært morsomt, sier Guthu.

Men vennene fant ut av det også på det profesjonelle plan, og første trinn av prosjektet er straks i boks.

Høy pris

– Når min datter nylig har vært på visninger i jakten på bolig i barnevennlige byområder, har det flere steder vært en nabo som har tenkt på å slå sammen flere enheter til en større bolig, sier president Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Men slike leiligheter blir fort dyre, forteller arkitekten og nevner et eksempel: En person kjøpte en leilighet til 7 millioner kroner. Fra før eide han naboleiligheten i samme prisklasse, og ble sittende med en bolig som i teorien var verdt 14 millioner kroner.

– Jeg tror han endte med å leie ut den ene mens han sparer til å realisere drømmen om å slå sammen enhetene, sier Skaara.

– Men hvis man lager en ­liten hybel til utleie, kan man ­begynne å snakke om lønnsomme ­prosjekter. Dette kan se ut til å bli en trend også for større leiligheter, en fleksibel løsning der utleiedelen enkelt kan innlemmes i leiligheten når man trenger mer plass, fortsetter NAL-presidenten.

Trappefest

De gode naboene, hagen, ­garasjen, barnehagen, beliggenheten. Summen av mange gode ting gjorde at Magnus og Kristina kviet seg for å flytte fra Vålerenga i Oslo. Men å bestemme seg for å gyve løs på et stort og kostbart boligprosjekt i eget hjem var ikke bare lett.

– Jeg var veldig i tvil. Det var da vi fant ut det med hybelen, vi skjønte at vi kunne klare det ­økonomisk, sier Kristina.

– Og det var en fordel at vi hadde bodd her i fem år allerede. Huset er bare ti år gammelt, og vi ­visste hva vi fikk – på godt og vondt, sier Magnus.

Så fort de nødvendige god­kjennelsene var på plass, kunne den omfattende ombyggingen starte. Paret vet ennå ikke hva ­totalprisen blir.

– Det skal sies at vi mistenker at vi taper penger på prosjektet. Men alt kokte ned til at vi ville bo her, vi ønsket oss en plass der vi kunne vokse og bli, sier Kristina.

De gode naboene har også måttet leve med en del byggestøy det siste året. Nå kan de se fram til festen de ble lovet så fort trappa mellom etasjene kommer skikkelig på plass.

Drømmer du om større ­leilighet?

• Undersøk om boretts­laget har restriksjoner på maksstørrelse på boliger, og om det er mulig å eie eller slå sammen flere enheter. Kanskje kreves det en vedtekts­ending du kan foreslå for general­forsamlingen?

• Undersøk det praktiske, slik som konstruksjon, bæring og brannskiller. Hvor lett er det å «koble» to enheter og samtidig få en god og effektiv plan­løsning? 

• En arkitekt vil kunne hjelpe deg med å finne ut hva som er mulig å gjøre, og også bistå arbeidet med papirer og søknader.

• Når man slår sammen leiligheter, bør løsningen være teknisk reversibel. Da kan man velge hvilket marked man vil være i ved et salg: én eller to små boliger, eller én stor. 

• Spør deg selv: «Må jeg ha så mye plass?» Den mest bærekraftige holdningen er å klare seg med mindre og heller effektivisere boligen man har. 

(Kilder: Kim Skaara, sivil­arkitekt mnal og president i NAL / ­Hallstein Guthu, sivilarkitekt mnal i MMW arkitekter)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no