ANNONSE

REISE

En flodreise langs ­mektige Mekong

Tekst: Björn Schüberg


Publisert: 06.12.2014

STORSLÅTT: Naturen langs sideelven Nam Ou, nær Nong Khiaw, nytes aller best fra en elvebåt. (Foto: Björn Schüberg) 


Fredelig, vakkert og fortsatt fullt av hemmelig­heter. Tiden er inne til å oppdage Thailands naboland Laos.

Vår oppdagelsesferd går langs floden Mekong. På strendene langs floden ser vi spor av elvevannets krefter: Her og der har vannmassene ett seg inn i elvebankene, trær er revet over ende, og gamle, mye høyere vannlinjer er synlige på steinene.

Men på vår reise, som finner sted i begynnelsen av januar, er det tørkeperiode og lavvann. Den veldige flodens vann flyter fredfullt forbi byen Luang ­Prabang i Nord-Laos – på sin 450 mil lange reise fra kildene nord i ­Tibet, via Kina, Myanmar, Laos og ­Thailand til Sør-Kambodsja og Vietnam. Til slutt munner ­floden ut i Sør-Kinahavet gjennom et enormt delta.

Fargerik by

Luang Prabang, som siden 1995 har stått på Unescos liste over verdens kulturarv, ligger fint til på en halvøy ved sideelven Nam Khan. Byen preges av ­blandingen av fransk koloniarkitektur og ­laotiske trehus. Her er det rundt 30 templer, flere nattmarkeder, en vrimmel av farger og krydder, restauranter og kafeer.

Midt på halvøya reiser kalk­fjellet Phousi seg, og byr på en bedårende utsikt over Mekong. Ved fjellets fot ligger det konge­lige palasset som ble bygd for hundre år siden – altså lenge etter år 1560, da Luang Prabang overlot rollen som landets hovedstad til Vientiane som lå lengre fra den truende burmesiske armeen.

Turistmagnet

Luang Prabang er i dag Laos største turistmagnet. Allikevel er det rolig under palmene langs strandpromenaden og på byens markeder. Her er det ingen høylytte innkastere og ingen hysterisk ­pruting, som i nabolandet Thailand. I Laos går det meste lang­sommere, ­atmosfæren er ­fredeligere og menneskene fattigere.

Langs Mekongfloden ligger slitne fiskebåter tett i tett med flotte turistbåter. Vi leser tid­tabeller uten å bli så mye klokere. Det vanligste ser ut til å være at skipperen letter anker idet farkosten er tilstrekkelig full av passasjerer. Vi lykkes likevel med å booke en tur langs Mekong, og videre inn på sideelven Nam Ou, til byen Nong Khiaw cirka 15 mil oppstrøms.

Fra brunt til blått

Klokka sju neste morgen er det avgang. Å komme ut på Mekong er en stor opplevelse. Bak oss forsvinner Luang Prabangs sakte i morgendisen. Elvevannet er lysebrunt, som kaffe med mye melk. En drøy times reise senere får det en mer blågrønn nyanse, ettersom vi har kommet til stedet der Mekong møter den klarere Nam Ou-elven.

Nær munningen ligger de ­berømte Pak Ou-grottene som er et selvsagt stoppested for alle ­Mekongs turistbåter. Grottene har en mengde buddhafigurer i alle størrelser.

Etter behørig fotografering av statuer og utsikt tøffer vi videre oppover Nam Ou-elven. ­Strømmen blir sterkere og landskapet mer dramatisk. Elve­bredden er nærmest øde, men nå og da passerer vi fiskere i skrøpelige farkoster.

Silkelarver

Vi legger til ved Ban Vang Lae, en landsbyidyll på toppen av en lang rad trapper. Turismen har begynt å sette sine spor, men suvenir og T-skjorteselgerne er rolige på en måte som er typisk for Laos.

I flere hus sitter kvinner og vever silke, et urgammelt laotisk håndverk. Vår guide Thay for­teller at innbyggerne dyrker silke­ormer på senger av melbærløv. Larvenes silkekokonger has i kokende vann for at de skal bli lettere å nøste opp.

Deretter havnet silketrådene i kvinnenes vevstoler.

– Og larven spiser man opp, den er veldig god, sier Thay.

Villere flod

Etter Ban Vang Lae blir floden villere, med enkelte små fosser. Men den unge styrmannen krysser rolig og sikkert fram mellom steinene.

Langs floden pågår det lao­tiske hverdagslivet. Vi ser en flokk ­bøfler som gjetes omkring, kvinner som vasker, barn som leker.

Når vi nærmer oss reisens slutt, Nong Khiaw, blir elvebredden brattere og landet mer kupert. Vel fremme faller vi pladask for den nydelige lille byen.

Fjellene står som store ­kulisser rundt de små husene som klamrer seg fast på breddene ved hjelp av høye stolper. Broen fra den franske kolonitiden hvelver seg høyt over floden, små holmer og strandbanker pynter opp, og til tross for tørkeperioden er det meste grønt.

Nong Khiaw er et perfekt sted å nyte vakker natur, lese bøker, ta lange vandreturer og filosofere. Rett og slett ta livet med ro – slik man skal gjøre i Laos.

Reisefakta

• Reise dit: Fly Oslo– Vientiane (Laos hovedstad), én vei, fra rundt kr 4500 i september (minst én mellomlanding). Legg til kr 650 for å fly hele veien til Luang Prabang. Alternativt kan man fly til Bangkok og reise videre med buss eller tog til grensebyen Nong Khai. Flere reiseselskaper har rundreiser i Laos, blant annet AsiaTours, KinaReiser, Orkidéekspressen, Star Tour.

• Bo: Gode, rimelige rom på turiststedene, fra kr 30 og oppover. For kr 150 får du et meget bra dobbeltrom. Utenom allfarvei kan hotellene være primitive.

• Hotelltips, Luang Prabang:
Dyrt: Burasari Heritage, bekvemme rom med laotisk karakter. Dobbeltrom fra kr 600. www.burasariheritage.com
Mellomklasse: Sopha Guest House, i ett av byens gamle kvartaler. Dobbeltrom fra kr 200. www.sophahouse.com
Rimelig: Jaliya Guest House, sentralt og hyggelig, fra kr 35 per rom.
www.jaliyaguesthouse.onestophoteldeals.com

• Reise rundt: Utbedrede veier har gjort elvebåtene mindre viktige på Mekong­floden. Men småveiene kan fortsatt være dårlige, og billige busser og minibusser er ofte ubekvemme, samtidig som fjellandskapet gir lange reisetider. Men de spesielle turistbussene mange backpackere bruker, er et godt alternativ.

• Valuta: 1 NOK = cirka 1310 kip. Den lokale valutaen kip brukes til mindre ­transaksjoner, dollar eller baht brukes til større.

• Prisnivå: Billig. Både overnatting, mat og transport er rimeligere enn i Thailand.

• Mat: Ris står sentralt, som i resten av Sørøst-Asia. Ferske grønnsaker til alle måltider. Langs elvene er fisk vanlig, og kjøttet kan være fra vannbøffel. Laap er en salat med malt kjøtt og fisk, sitron, stekt ris, løk og chili. Kan være en ­delikatesse, men be om å få den «non-spicy». Nudelsuppe får du overalt, ofte med salat. Tam som er en kryddersterk salat laget i gryte, med blant annet papaya, chili og hvitløk.

• Shopping: Nattmarkedet i Luang Prabang er en opplevelse. Tekstiler (særlig silke), kunsthåndverk og klær kan fortsatt være rimelig etter en pruterunde.

• Klima: Tørkesesong fra midt i november til og med mai. Den beste tiden å ­besøke Laos er i den svale perioden november– februar.

• Generelt: Laos har 5,7 millioner innbyggere. I hovedstaden Vientiane bor det rundt 800.000 mennesker, i Luang Prabang ca. 55.000. Språket er Lao, men folk som har med turister å gjøre kan ofte engelsk.

• Visum: Turistvisum for 30 dager koster 31 dollar og kan fås på Laos' inter­nasjonale flyplasser og de fleste grenseoverganger. 

• Mer info: www.tourismlaos.com,www.laotourism.org


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no