ANNONSE

SPORT & FRITID

En bryte­klubb av de sjeldne

Tekst og foto: Evy Thorbjørnsen


Publisert: 06.12.2014

Thomas og Tiril øver på brytegrep mens trener Britt Eli veileder.


Bryting er en idrett som har dype røtter i historien, men liten utbredelse her på Vestlandet. I Møre og Romsdal er det et aktivt brytemiljø, men for øvrig er faktisk Stavanger Bryteklubb den eneste på Vestlandet.

 

 

I roklubben Terje Vigens lokaler i enden av Hillevågsvannet har Stavanger Bryteklubb hatt opphold de siste årene. Klubben ble etablert i 2007 av Britt Eli Pedersen fra Kristiansund. Britt Eli har selv vært bryter og hadde lyst til å begynne å bryte igjen, men da det ikke hadde vært registrert en velfungerende bryteklubb i Stavanger siden 1935, bestemte hun seg for å starte sin egen klubb. Hun startet opp med kun sine egne 3 barn som medlemmer. Siden har flere kommet til, og de siste årene har klubben hatt 20-30 medlemmer fra 6-40 år.

Britt Eli har konkurrert på internasjonalt nivå, vært landslagsbryter i en år­rekke og har deltatt i VM. Hun er en svært dyktig og engasjert trener som viser stor omsorg for utøverne sine.

 

To kvinnelige trenere

Kristine Melbye er en bryter fra Båtsfjord som har vært medlem av lands­laget og har konkurrert på internasjonalt nivå. Da hun flyttet til ­Stavanger for å studere tok hun kontakt med Britt Eli for å høre om hun kunne bidra i klubben. Dette førte til at klubben i dag har to svært flinke og engasjerte kvinnelige ­trenere.

 

God lagbygging

Klubben har trening tre ganger i uka. Den ene av disse er forbeholdt de litt eldre utøverne og inneholder noe mer styrketrening, mens de øvrige treningene er for alle. Da møter store og små, jenter og gutter, til fellestrening på de store brytemattene. Denne blandingen av kjønn og alder blir det godt miljø av, forteller medlemmer og foreldre. Bryting er en individuell idrett, men fokus på treningene er å gjøre hverandre gode og bygge hverandre opp. På den måten skal alle i klubben bli ­flinkere brytere.

Allsidig trening

Bryting er en krevende idrett, og foruten brytegrep og teknikk trener utøverne en stor andel styrke, akrobatikk, smidighet og spenst, og en stor andel av det er godt forkledt som lek. Bæring og løfting, hopping og rulling, slå stift og hjul, gå på hender samt lek og ballspill er noen av innslagene på trening hos Stavanger Bryteklubb.

 

Flere medlemmer ønskes

– Klubben ønsker seg flere medlemmer, sier flere av de unge utøverne, og oppfordrer de som er nysgjerrige til å bli med på trening tirsdag eller torsdag kl 18 for å prøve hva bryting er. Det kreves ingen ferdigheter på forhånd. Man kan bli med fra man er 6 år, og nye medlemmer tas opp gjennom hele året. Selv begynte hun å bryte da hun var 13, forteller trener Britt Eli, og sier videre at klubben har medlemmer på ulike nivå, med ulike forutsetninger og ambisjoner, og utøverne trener på det nivået de befinner seg. Noen vil bare ha gleden ved aktiviteten, og den fysiske utfoldelsen ved å trene bryting. Andre har oppnådd gode plasseringer i nasjonale stevner. – Vi fokuserer mye på å skape et godt miljø, ha det gøy på trening og lære utøverne våre gode holdninger. Klubben er en trygg og god plass for ungdommer å tilbringe tiden sin, sier Britt Eli.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no