ANNONSE

KULTUR

Morsomme ­historier – kjekk julegave!

Tekst: Pål Larsen

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 06.12.2014

Rolf Schreiner har samlet morsomheter fra sitt begivenhetsrike liv i boken «Sett & Hørt» som er å finne hos distriktets bokhandlere.

Rolf Schreiners petit­artikler er blitt bok.

Vår kollega i Lokalavisen, Rolf Schreiner, er kommet ut med bok på forlaget Dreyer Bok. ­Boken heter «Sett og hørt» med undertittel «Folk e løgne – og ­någen e steingalne!» Vi spurte Rolf om dette er hans debut på bokmarkedet.

«For så vidt ja. Det er første gang jeg har skrevet en bok helt alene. Tidligere har jeg vært medforfatter ved et par anledninger. Erik Thorstvedt, John Skien og jeg har skrevet en bok om rogalandshumoren, og jeg sto bak håndballstoffet da ­Stavanger Idrettsforening (SIF) for noen år siden fylte 100 år og ga ut en ­jubileumsbok.»

– Hva slags bok er det du gir ut nå?

«Jeg begynte som skribent i Lokalavisen i august 2010. I tillegg til å skrive artikler innen musikk, historie, billedkunst, hjernetrim og bedriftsprofiler fra næringslivet har jeg fra første avis bidratt med en petitartikkel der jeg står helt fritt mht innhold. Nå har jeg akkurat skrevet petit nummer 100. Jeg har fått såpass positive kommentarer på stil og innhold i disse skriveriene, at jeg nå ­våger meg ut på bokmarkedet med 68 petitartikler hentet fra Lokalavisen de siste fire årene. Rent ­litterært er det mulig du kan kalle det en samling essays. Jeg hadde opplesing på Sting ­under Humor­festivalen i fjor, og da var det en avis­kritiker som kalte det ­kåserier. Gjerne det. Jeg har i hvert fall prøvd å skrive underholdende ved å trekke frem historier som har en humor­istisk undertone og gjerne et godt sluttpoeng.»

– Er historiene selvopplevd? Er boken en selvbiografi?

«Nei, en biografi hadde jeg aldri turt å gå ut med – det er litt for pretensiøst for meg. Jeg er verken kongelig, politiker, idrettshelt eller skuespiller med et oppblåst selvbilde. Dette er ikke historien om mitt liv – ­trøste og bære – det er en samling av episoder og hendelser som jeg opp gjennom årene har fortalt i sosial sammenheng. Det meste er selvopplevd, men jeg har også funnet plass til noen historier jeg har lest eller hørt av andre.

Her er glimt fra en oppvekst i skuespillermiljø, fra familiære forhold i voksen alder, fra SIF Håndball sine turer ut i Europa og egne turer til utlandet i reklame­sammenheng. Jeg har spesielle meninger om Facebook, Radio Norge og Roald ­Amundsen, jeg har tatt med mine møter med Bob Dylan, Leonard Cohen og Ray Davies i The Kinks – og jeg beviser at sprinteren Bjørn ­Nilsen fra Skjalg sprang 100-­meteren på 10,2 flere tiår før andre i Norge. Og gjennomgående er boken full av diverse pussige episoder som bare har dukket opp gjennom et langt og innholdsrikt liv med besøk i mange land. Dette er ren underholdning – så jeg håper boken vil spre glede i romjulen og fremover. Den ligger hos ­bokhandleren.»


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no