ANNONSE

REISE

25 år uten mur

Tekst: Anders Pihl


Publisert: 06.12.2014

GALLERI: East Side Gallery, en over én kilometer lang del av muren, er i dag et utendørsgalleri med ­underholdende veggkunst. (Foto: Anders Pihl)


En høyst visuell feiring preget Berlin 9. november, 25 år etter Berlinmurens fall. Men også ellers lokker murhistorien turister.

– Denne byen har alltid vært i forandring, og den er fortsatt i konstant endring, sier Christina Benedict.

Hun har pekefingeren rettet mot en modell av Berlinmuren ved Bernauer Strasse i det ­sentrale Berlin, der vi nå står. Benedict har nettopp fortalt om bygge­planene for de tomme områdene der ­muren gikk. Utbyggingen av murstrekket er et gigantisk ­prosjekt som vil pågå i Berlin langt inn i framtiden, sier hun.

Christina Benedict er guide på ambisiøse Context Tours, som bare bruker utdannede ­historikere som guider og holder gruppene små.

Plassen der vi befinner oss, er velvalgt. Langs Bernauer Strasse finnes et stykke av muren som er bevart i sin originaltilstand – ved siden av en minnepark, en utsikts­plattform og to museer.

Ballong-mur

Høstens store jubileum var et av temaene guiden tok opp. Den 9. november var det nøyaktig 25 år siden muren falt, noe som ble feiret med pomp og prakt og ­rikelig med aktiviteter. Sentralt i byen, langs et strekk der muren tidligere gikk, skapte man en 15 kilometer lang imaginær «mur» av 8000 opplyste ballonger. Hver ballong ble holdt av en frivillig. På et gitt signal ble ballongene sluppet, steg til værs og ble oppløst – som symbol på en mur som forsvinner.

Den faktiske muren er i dag stort sett fjernet. Bortsett fra markeringer på bakken – og på Berlin-kartene – av hvor den gikk, står det bare igjen tre strekk som hver er lengre enn noen få meter. Den lengste bevarte biten, East Side Gallery, er over en kilometer lang.

Likevel lokker fortsatt den forsvunne muren turisthorder fra hele verden. Turistene kan velge mellom mange flotte, guidede ­turer som forklarer og levendegjør den spesielle historien.

36 døde under flukt

Det er ikke vanskelig å forstå den enorme interessen Berlin­muren omfattes med. Muren, som ­delte en europeisk hovedstad i to ­atskilte deler, var på flere måter et unikt byggverk. Den første versjonen, med piggtråd, ble oppført på én natt i 1961 – bare en måned etter at DDR-lederen Walter Ulbrichts hevdet at «­ingen vil bygge en mur i Berlin».

Berlinmuren er den eneste ­riktig lange muren i menneskehetens historie som ikke ble til for å hindre inntrengere utenfra, men for å stenge eget folk inne. 5000 mennesker klarte å rømme over og under muren i de årene den delte Berlin. I parken langs Bernauer Strasse er det opprettet et minnested med fotografier av de 136 menneskene som døde i forbindelse med fluktforsøk.

Barndom i Øst

Christina Benedict vokste opp i Øst-Berlin og var 11 år da ­muren falt. Hun husker godt kvelden den 9. november, da ryktene gikk om at grense­overgangene skulle åpnes. ­Benedict forteller at ­hennes far ikke trodde på ­ryktene og ble hjemme mens ­resten av familien gikk ned til muren. Da familien kom tilbake og fortalte at de akkurat hadde vandret omkring på Vest-Berlins gater, ristet faren bare på hodet og sa:

– Dere vet at det ikke er mulig.

Christina Benedicts øst­tyske bakgrunn gir oss en annen ­vinkling på tiden etter murens fall. Hun er kritisk til at gjenforeningen gikk så raskt og kun på Vest-Tysklands vilkår. Dagens fremstilling av livet i henholdsvis Øst og Vest tror hun plager ­mange tidligere østtyskere.

– Jeg hadde en veldig fin og fargesterk barndom i DDR. Men åpner jeg en tysk historiebok i dag, leser jag at den var grå og innholdsløs. Det opplever jeg som merkelig. Selv om det så klart var bra at muren falt.

Berlinmuren

• Berlinmuren ble i sin grunnform reist på kort tid 13. august 1961. Den sto fram til 9. november 1989.

• Muren skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin og resten av DDR.

• Den var 155 kilometer lang og knappe fire meter høy. Den sperret 193 gateløp, samt 12 linjer på by- og undergrunnsbanene

• Det fantes åtte grense­overganger mellom Vest- og Øst-Berlin. I tillegg kom seks overganger til Vest-Berlin fra andre deler av den østtyske staten DDR.

• Muren ble overvåket av 11.500 soldater, og den hadde 302 utkikkstårn.

• Mer enn 100.000 innbyggere i DDR forsøkte i årene 1961 til 1989 å flykte over grensen til Vest-­Tyskland. Mer enn 600 av dem døde under flukt­forsøkene, og av disse omkom minst 136 ved Berlinmuren.

(Kilder: Berlins offisielle nettsider, nyhetsbyrået DPA, NTB)


Reisefakta

• Generelt: Berlin er både hovedstad og delstat i Tyskland. Byen har ­omkring 3,4 millioner innbyggere. Elven Spree renner gjennom byen. Brandenburger Tor, TV-tårnet på Alexanderplatz, Riksdagsbygningen, Berlinmuren og holocaust-minnesmerket er blant Berlins kjente byggverk.

• Reise dit: Berlin har to inter­nasjonale fly­plasser: Tegel og Schönefeld. Flytiden fra Oslo til Berlin er cirka 1 time og 35 minutter.

• Reise rundt: Vel­fungerende nett av U-bahn (tunnelbane), busser, trikker og S-bahn (lokaltog) som gjør det enkelt å komme seg rundt. Berlin ­Welcome Card (pris ­avhengig av antall dager) gjelder for alle kommunikasjons­midlene. Husk å stemple i kontrollautomaten første gang du bruker kortet. taxi er lett tilgjengelig og rimelig .


Tre steder å oppleve ­Berlinmuren


East Side Gallery

Langs elven Spree står over en kilometer igjen av muren – ­dekket av fargesterke og morsomme veggmalerier. Nå trues dessverre East Side Gallery, som delen av muren kalles, av ­planer om luksusboliger. At en av Berlins mest besøkte turistattraksjoner skal rives, er vanskelig å tro – men det er det de styrende lokalpolitikerne ønsker. Saken er ikke endelig avgjort ennå. www.eastsidegallery-berlin.de


Bernauer Strasse

Gaten er et «must» for den som vil sette seg inn i Berlin­murens fascinerende historie. Muren gikk langs denne gaten, og et stykke står fortsatt igjen i sin originale utforming – med ­vakttårn, doble murer og «the Death Strip», det nøye bevoktede og lys­kasteropplyste feltet langs muren. Her finnes man også en ­minnepark og museet Dokumentationszentrum Berliner Mauer, der murens og Bernauer Strasses historie skildres.

www.berliner-mauer-gedenkstaette.de


The Wall – Asisi panorama

Rund bygning med et kjempestort, 360-graders panoramabilde som rekonstruerer muren en vinterdag på 1980-tallet. Verdt et besøk – man kan se hvordan muren, med sin skremmende mektighet og tristesse, faktisk framsto midt i hverdagens Berlin. En suksess som nå er forlenget til 31 mars 2015.

www.asisi.de


Tre gode guidede turer


Berlin on Bike: The Wall Tour

Berlin on Bike, Bob, arrangerer populære sykkelturer i gruppe. På «The Wall Tour» sykler man strekningen muren gikk, og ved de mange stoppene deler guidene sin kunnskap om både muren og Berlins historie, fra nazitiden og fremover. Turene starter ved kultursenteret Kulturbrauerei, der et nytt DDR-museum nettopp har åpnet.

Pris: 14 euro + 5 euro for sykkelleie.

www.berlinonbike.de


Berliner Unterwelten: The Tour M

Foreningen Berlin Underwelten arrangerer turer som fokuserer på Berlin under jorden. «The Tour M» handler først og fremst om de 70 flukttunnelene som ble gravd under muren, pluss de fluktrutene som gikk gjennom tunnelbanetunneler og avløpsrør. Gruppen vandrer i miljøer under jorden som gjør det lettere å leve seg inn i emnet. Pris: 13 euro.

www.berliner-unterwelten.de


Context Travel: Walking the Wall

Kunnskapsmessig er dette den mest imponerende turen. Med utdannede historikere som guider går man i små grupper i tre timer, og får et mer utførlig bilde av muren, samt forhistorien og ettervirkningene. Her kan man spørre om hva som helst i Berlins historie, og regne med å få interessante svar. Pris: 70 euro.

www.contexttravel.com


Alle de tre guideturene er på engelsk.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no