ANNONSE

Min mening

Ja eller nei til søndagsåpent?

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Publisert: 20.12.2014

Personlig har jeg alltid tenkt at det var en god idé, at en dag i uken var anner­ledes, hvor det var mulig å gjøre litt andre ting. At butikkene er stengte, ­hjelper deg kanskje til det. Et like godt tiltak kunne være at TV eller internett var stengt en bestemt dag. Eller at alle må gå på tur, eller må besøke minst 2 familie­medlemmer eller venner. Slik går det an å fortsette med tiltak hvor staten ­presser deg som borger til å foreta valg som staten mener du bør gjøre. Og som er avhengig av det til enhver tid politiske flertallet i Stortinget. Men er det slik vi vil ha det?

Hva dreier dette seg egentlig om?

Har vi virkelig behov for at butikkene er åpne på søndager? Det tror jeg neppe mange vil hevde. Jeg ser ofte kjeder står fram og sier at de ikke ønsker søndags­åpent. Da jeg vokste opp, stengte butikkene stort sett kl 17 på hverdager og 
kl 13 på lørdager. Mye har endret seg siden den gang. Nå kan jeg handle mat­varer til kl 23 på kvelden, og i en radius av 5 minutter fra hvor jeg bor, er det 
15 daglig­varebutikker. Men hva er det som egentlig er spørsmålet? Mange vil si at spørsmålet ikke er om vi trenger søndagsåpne butikker, men heller om det er nødvendig å forby butikker som ønsker å holde åpent? Hvis en er for et ­samfunn, hvor en tror på at hvert enkelt menneske som hovedregel er istand til å ta kloke beslutninger for seg selv, er det like mye forbudene som må ­begrunnes. Og ikke tillatelsene. Det er mye jeg ikke liker, men det betyr ikke at jeg dermed bør forby andre å gjøre det. At noe er tillatt betyr ikke at det er påbudt.

Vi må i alle fall gjøre det skikkelig

Jeg greier ikke helt å bestemme meg for om mitt svar er ja eller nei. Men det jeg vet, er at slik vi har det i dag, kan vi ikke fortsette. Hvis en mener at vi trenger en kollektiv fridag, og det ser jeg mange fordeler med, så må vi gjøre det ­skikkelig. Men det trenger ikke være søndag. Overalt er det bygget såkalte «­Brustad-buer» som er på 100 m2, og derfor har lov til å holde åpent på ­søndager og helligdager. Mange har det i tilknytning til en større butikk, og dersom varen ikke er i den lille butikken, går betjeningen inn og henter varen du skal ha i den store ­butikken. Bensinstasjoner har for lengst blitt små dagligvarebutikker med prispåslag som er sykt irriterende. Dessuten selger planteutsalg som Plantasjen hagemøbler og annet utstyr til hjemmet på søndager, mens møbelforretninger ikke får lov til å holde åpent. I tillegg er det så mange unntak i loven at det fremstår som svært urettferdig at noen får holde åpent og andre ikke. Dersom du bor på et typisk turiststed, har du lov til å holde åpent på søndager. I dag er det ca 85 kommuner som defineres som turiststeder og hvor butikkene kan holde åpent som de vil. Umulig å forstå for meg. ­Løsningen må enten være å stenge søndagen fullstendig, eller å tillate alle å holde åpent. Uansett hva du mener, så er det i alle fall slik at et av unntakene er at det i desember er lovlig for alle å ha åpent på søndager, og det betyr at du i morgen har siste sjanse til søndagsshopping før jul. 
Ha en fin julehøytid.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no