ANNONSE

SPORT & FRITID

Mastra­varden

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», 
Dreyer Forlag


Publisert: 20.12.2014

Mastravarden er Mosterøys høyeste punkt.

Fra parkerings­plassen følger en merket traktorvei mot toppen. Et stykke oppe i lia kan en ta en annen rute til toppen. Traktorveien går oppover langs øst­siden av fjellet. Det siste stykket går ­gjennom kulturlandskap hvor det er lagt ut ­lemmer over de fuktige partiene. På sørsiden svinger stien opp mot varden på toppen av fjellet. Ved siden av varden har noen lokale entusiaster satt opp en værstasjon hvor en kan lese av det meste som har med været å gjøre. I tillegg er det et stort, flott kartbord med en «hemmelig» skuff under hvor det ligger store foto­grafier av fjellene en ser fra varden med navn på de forskjellige toppene. Toppen har også egen flaggstang hvor flagget vaier på grunnlovsdagen, samt en fastmontert kikkert. Soloppgangen er fin fra Mastra­varden, som har sin egen klubb: 4:45 klubb, med mappe hvor ­medlemmene registrerer sine besøk. Vi andre kan ­skrive oss inn i gjesteboka. Varden er stor og flott med en steinkant rundt til å sitte å spise nisten på. Mastravarden strekker seg bare 154 meter over havflaten men har en fantastisk utsikt i alle retninger. Ute i havgapet ser en blant annet Håstein og Kvitsøy. På en dag med god sikt kan en også skimte Skudesneshavn sør på ­Karmøy. Litt lenger inn i Boknafjorden ligger gassterminalen på Kårstø. På andre siden av Mastrafjorden ligger Rennesøy, mens Askje, Bru, Sokn og Åmøy ligger i sør. Langs Randaberg ligger ­Byfjorden som strekker seg inn til Stavanger.

På vei ned fra varden kan en følge ­merket sti ned på vestsiden. Litt nedenfor toppen har en flott utsikt til Kloster­hamn. Utstein Kloster ligger ved ­Klostervågen på Klosterøy. Kneberfjellet og Byre­fjellet er ganske ­markante på Klosterøy. På andre siden av Klosterhamn ligger Fjøløy med det nedlagte Fjøløy fort. ­Innerst i bukta ligger ­idylliske Finnesand med en liten kanal som binder sammen ­Klosterhamn og Finnesandbukta. Stien fortsetter nedover til Rondepytten før den dreier over kulturbeite og ned på traktorveien igjen. En følger så samme rute tilbake til parkerings­plassen.

I beitesesongen går det kyr på beite i dette kulturlandskapet. Vis respekt og hold litt avstand til dyrene.

Hvordan komme dit:

E-39 til Askje. Følg skiltet retning Utstein Kloster. 
På bakketoppen før Finnesand står det skilt til parkering. Turen er ca. 3 km og tar ca. 1 time. ­Vanskelighetsgrad: 2 støvler.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no