ANNONSE

MOTOR

Ikke slurv 
med dette!

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 20.12.2014

IKKE GODT NOK: Slurver du med å skrape rutene på bilen din kan du straffes med bot og du kan miste førerkortet. Blir du innblandet i en ulykke kan resultatet være avkorting av forsikringsutbetalingen. (Foto: Frende)

Skraper du frontruten for dårlig kan du miste førerkortet. Og enda verre: Du kan forårsake en alvorlig ulykke.

Loven er krystallklar. Is, snø eller dugg skal ikke hindre eller redusere sikten og dermed reduserer trafikksikkerheten. Likevel er det mange som slurver med å skrape rutene eller å fjerne snøen som falt.

Reagerer

– Det spiller ikke noen rolle om du bare skal en tur til butikken. En bil som er full av snø og is kan koste deg lappen, og du kan samtidig sette andres liv i fare, sier bilskadesjef Anne Therese Vonheim i Frende Forsikring.

Hun reagerer på at ikke flere tar seg tid til å skrape ruten skikkelig.

– Det tar tross alt ikke mer enn ett par minutter. Ingenting haster så mye at man ikke kan ta seg tid til å skrape ordentlig, sier hun.

– Skrap skikkelig

Ifølge utrykningspolitiet er minstekravet at feltet som dekkes av vindusviskerne skal være isfritt, men det er også viktig at sikten ut til sidene, bakover og i speilene er tilstrekkelig – og at ruten ikke er dekket av dugg på innsiden.

– Det hjelper lite å skrape frontruten for is om den samtidig er dekket på innsiden av dugg, sier UP-sjef Gunnar Karlsen.

Store konsekvenser

Dersom du ikke er nøye med å skrape is og å fjerne snø fra vinduene på bilen din kan konsekvensene bli alvorlige.

– Krasjer du, og det er sammenheng mellom ulykken og slurv med skraping, vil det selvfølgelig kunne gi redusert forsikringsutbetaling, forteller Vonheim.

Også politiet reagerer strengt på trafikanter som ikke har tilstrekkelig sikt.

– Den vanligste reaksjonen er et forenklet forelegg, men du risikerer også å miste lappen på stedet. I særlig alvorlige tilfeller blir du anmeldt, forteller Karlsen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no