ANNONSE

HUS & HAGE

En riktig god retrojul

Tekst: Lisa Wallström


Publisert: 20.12.2014

STILVALG: Hjemme hos svenske Stina Johansson er det retrostil hele året – også til jul. I julegrana henger flagg og glasskuler fra forgangne tiår. (Foto: Ola Torkelsson)


Når Stina Johanssons hjem skal julepyntes, skjer det med nisser fra 1960-tallet, tekstiler fra farmors tid – og en gammel julestjerne i oransje papir.

– Uten stjerner blir det ingen jul. Jeg har en i hvert vindu, sier Stina Johansson.

Allerede i midten av november begynte samleren og bloggeren Stina Johansson å lengte etter jula, og samtidig startet hun så smått å julepynte hjemmet. Etter som dagene gikk kom flere og flere jule­dekorasjoner fram: juleduker og andre juletekstiler, lysestaker og nisser.

– Den mørke årstiden er så lang her i Norden, da er det stemningsfullt å ta fram julesakene, sier hun.

Hele Stinas toromsleilighet er innredet i retrostil, de fleste møblene kommer fra 1950-tallet, og julepynten er selvsagt ikke noe unntak. Men veggene er hvite og ­møbleringen luftig, noe som gir et friskt og tidløst inntrykk.

Farmors kjeller

Kanskje begynte alt hjemme i farmors kjeller. Å få gå ned der var litt som å komme til en helt annen verden. Legge den moderne samtiden bak seg, kjenne duftene og den nesten magiske til­trekningskraften i tingene. Å kikke på alt det gamle var morsomt og spennende.

– Jeg har alltid hatt en dragning mot gamle ting. Det er vanskelig å forklare hvorfor, sier Stina Johansson.

En del av det som lokker, er selve ­samlingen. Da hun var liten, sparte hun på alt – fra steiner til dukkehusmøbler – ja, det meste som det var mulig å ­supplere.

– Selve jakten, å gå på loppemarked og finne den spesielle vasen eller lampen, er en stor del av gleden, sier hun.

På loppis er rotekassene aller best. Hun kjenner alltid hvordan pulsen stiger mens hun leter blant kopper med skår, gamle Penny-blader og lysmansjetter av plast:

– Rett som det er, ligger det en håndmalt nisse i porselen eller en juletrekule av glass på bunnen av en sånn kasse. Da er lykken total!

Etterkrigsperioden

Hun liker all design fra etterkrigstiden, men fokuserer på skandinavisk form fra 1950-tallet – ting gjennomsyret av ­optimisme og framtidstro. Kvaliteten var god, og pynten ofte tilvirket i gedigne materialer som messing eller tre. Det var også vanlig å lage egen julepynt av papir og halm, som man tok vare på og over­leverte til neste generasjon.

Porselensnissene, noe av juletre­pynten og adventsstjernene er blant Stinas ­kjæreste skatter. Så redd er hun for dem at hun ikke tør å sette dem i kjeller- eller loftsboden, men har de to kassene inne i leiligheten hele året.

– Dette er ikke kostbare ting rent prismessig, men de er følelsesmessig ­uvurderlige for meg.

Hun nevner spesielt de vakre håndmalte tyske 1960-tallsnissene i porselen, de skjøre julekulene i glass og adventsstjernene i oransje papir.

– For meg er de synonyme med jul – jeg har fem stykker, en i hvert vindu.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no