ANNONSE

REISE

I postkort­paradiset

Tekst og foto: Jennie Larsson


Publisert: 20.12.2014

GODT FISKE: Langs strendene står lokale fiskere med sine kastestenger.


Hvordan er livet i paradis? Noen mener det kan sammenlignes med å være turist på Mauritius.

Turkis hav, kritthvite strender og luksushoteller har gitt ­Mauritius rykte som et av verdens mest romantiske reisemål. Der man ligger i en hengekøye mellom to palmer, er man ikke direkte uenig. Palmebladene fungerer som naturlige parasoller, og en lett bris fra havet, som kommer som bestilt i varmen, bidrar til velværet.

Men en badeengel lar seg så klart ikke lure så lett! Mauritius' strender viser seg nemlig ikke fra sin forventede side da jeg ­besøker øya. Vannet er ­grumsete, og ­steiner og sjøgress gjør ­bunnen ruskete.

Svømmebassengene ­holder desto høyere nivå. Mange ­hoteller har flere basseng som til sammen utgjør hele badeland der man kan plaske rundt i time­vis. Så satses det også stort på hotellene på Mauritius. En del av dem bygges om for å få seks i stedet for fem stjerner. Samtidig bygges det mange nye, og ingen med færre enn fire stjerner.

– Vi vil ikke ha masseturisme, sier guiden Parween Sacamui.

I hotellets favn

Turismen på Mauritius består for det meste av påkostede pakketurer med halvpensjon eller «all inclusive». På hotellene ­dekkes ­buffeene opp tre ganger daglig, fra barene serveres drikke ­dagen og kvelden lang. Mojitoen er umåtelig populær. I og rundt svømmebassengene slurper ­gjestene også ivrig i seg miksen av de to lokale spesialitetene: rom og sukker.

Solsenger med parasoller står høyt i kurs. Fram mot lunsj er det ofte umulig å få tak i slike i behendig avstand til basseng, strand og bar. Men det finnes alternativer for de solsengløse. Hengekøya er nevnt, og en annen formiddag setter jeg kursen mot et basseng med paviljongtak der sitteplassene vender ut mot horisonten. I bassenget sørger vanngymnastikk i grupper for dagens trim.

Bruset av bølger som slår mot rev, er et behagelig akkompagnement til formiddagstimene under paviljongtaket. Revet, er 34 mil langt og går rundt nesten hele Mauritius. Det er bare en liten del på sørsiden av øya som ikke skjermes av det, og bortsett fra dette stykket kan alt hav rundt øya betegnes som lagune.

Ute på sjøen

For dem som vil forlate hotellets trygge, altinkluderende favn, er en dag om bord på en katamaran et godt tips. Byen Trou d'Eau Douce er utgangspunkt for mange båtturer langs østkysten. Underveis serveres grillet fisk, og man kan snorkle i badepausene.

En tur til et fossefall og besiktigelse av aper i trær inngår også i formiddagscruiset jeg velger. Dessuten får vi en ilandstigning på den lille øya Ile aux Cerfs, der det er mulig med litt aktiv ­feriering ved å forsere eventyr­baner mellom trærne.

Som mange andre tester jeg også aktiviteter som paraseiling og undervannsspasertur. Like lett som jeg kjenner meg i en sele et titalls meter oppe i luften, bak en motorbåt, like forvirrende er det å forsøke å spasere med vektbelte og 30-kiloshjelm på havets bunn.

– Det er viktig å gå rett. Ellers kan det fort komme inn vann i hjelmen, instruerer Eddie som kjører båten. Han lærer oss tre tegn: Ok, ikke ok, opp.

Tre av gangen drar vi ned på bunnen sammen med Cindy og Kewin, som holder orden på slangene som kobler oksygenbeholdere til hjelmene. Jeg prøver å balansere med tunge steg. En stim med blåstripete fisker passerer. Vi gir dem brød som de napper til seg fra hendene våre.

Midt i salaten

Mauritius kan beskrives som en hybrid mellom Afrika og Asia. Og selv om det er tett befolket i de omkring 200 byene, er det ­aldri snakk om noen ville kultur­kollisjoner. Guiden Parween Sacamui bruker meta­foren «herlig fruktsalat» når hun skal skildre øyas innbyggere og språk.

Store deler av Mauritius' 1,2 millioner innbyggere stammer fra India. Kinesere og afrikanere treffer man også. 50 prosent på øya regnes som hinduer, 25 prosent som kristne og 18 prosent som muslimer.

– Med denne miksen er vi så heldige å ha 50-60 helgedager per år, sier Parween med et smil.

«Fruktsalaten» kan med fordel utforskes på markeder, for eksempel på søndagsmarkedet i den indiskinspirerte byen Flacq (som ikke må forveksles med vestkystbyen Flic en Flac). Ingen maser på kundene, og du kan i fred og ro kikke på utvalget av fargesterke sjal, vesker og plass som gjerne koster rundt en femtilapp stykket. Et annet kupp er den ferske ananasen, med eller uten chili.

Etter at jeg har nytt alle Mauritius' tilbud, er roen sent på kvelden en deilig kontrast. Når musikken har stilnet og solsengene er tomme, er havet forvandlet fra synsopplevelse til lyd og duft. Jeg vender blikket mot stjernehimmelen, og en stund kjennes illusjonen om et postkort­paradis, uten forstyrrende sjøgress på strendene, som virkelighet.

Tips til ­utflukter

• Port Louis: Hovedstaden Port Louis, med 200.000 innbyggere, er Mauritius' største by. Her er det store markeder og shoppingsentre. Flott utsikt fra borgen på høyden over byen har

• L'Aventure du Sucre: Sukker har vært, og er fortsatt, enormt viktig for Mauritius. Mer om sukkeret og øyas øvrige historie finner du på museet L'Aventure du Sucre.

• Sir Seewoosagur Ramgoolam ­Botanical Garden: Den botaniske hagen i Pamplemousse har over 500 vekster, derav 80 arter ­palmer. 

• Katamaran-cruise: En hel dag på en katamaran, inklusive lunsj, snacks, drikke og snorkelutstyr, koster cirka 550 kroner. 

• Undervannsspasertur: For ca. kr 380 kan du gå på havets bunn i 10-15 minutter, med hjelm koblet til oksygenbeholder.

• Paraseiling: Ca kr 380 koster det også å «fly» ca. 100 meter over havoverflaten, med fallskjerm og festet i en sele, mens man dras ­etter en båt. Paraseiling er populært på flere av Mauritius' strender. 


Reisefakta

• Republikken Mauritius er en øystat i det sørvestlige Indiahavet.

• Du kan reise på egen hånd med flybytte. Fly fra Paris til Mauritius ­koster ca. kr 9.700 én vei (priseksempel med Air Mauritius i januar, med én mellomlanding underveis. Du kan spare rundt kr 4000 ved å reise med to mellomlandinger). Du kan også reise med flere charter­selskaper (ofte lang ventetid ved mellomlandingen i Dubai), og kan få fly t/r pluss 15 dager i enkel leilighet, uten mål­tider, for rundt 12.300 per person og oppover (pris­eksempel fra Star Tour). Pakketurer til 20-30.000 per person (for to uker på et godt hotell) er likevel mer typisk. 

• Reise rundt: Taxier kjører i faste ruter på den cirka 4,5 mil brede og 6 mil lange øya. Det går også fint å leie bil og kjøre selv, selv om skiltingen langs veiene kan være ­dårlig. Å leie bil med guide koster cirka 1200 kroner per dag. Mange hoteller leier ut ­sykler, et utmerket ­alternativ for utforskning av nærområdet.

• Bo: De fleste hotellene som brukes av charter­selskapene, ligger i nærheten av enten Grand Baie i nord eller Belle Mare på østkysten. Grand Baie har et større tilbud av restauranter, natteliv og shopping. Belle Mare er veldig rolig og har bedre strender. 

• Mat og drikke: Ingen ­utpregede nasjonalretter, men mye ferske grønn­saker, frukt og fisk. ­Dessuten er den indiske innflytelsen påtakelig. ­Lokal rom og det lokale ølet Phoenix er populært.

• Språk: Det offisielle ­språket er engelsk, mens de fleste snakker et kreol­språk der fransk mikses med enkelte engelske ord og mange ord fra ­afrikanske og asiatiske språk.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no