ANNONSE

Du store verden

Rotorua

Tekst: Rolf Schreiner
Foto: Colourbox
Publisert: 19.12.2014

Rotorua er en by som ligger ved sørbredden til innsjøen Lake ­Rotorua i regionen Bay of Plenty på Nordøya på New Zealand.
Byen har et folketall på 55.600 og er kjent for geotermisk aktivitet. Her fins en rekke geysirer – den mest kjente er Pohutu geysir i Whakarewarewa, og det er også varme mudderdammer i byen. Rotorua vant prisen som «New Zealand’s Most Beautiful City»
i 2002 og 2006.

Navnet Rotorua er avledet frå maori – roto betyr «sjø» og rua betyr «to» – så Rotorua betyr «den andre sjøen» siden det var den andre sjøen som ble oppdaget av maorihøvdingen Ihenga av Te Arawa-stammen. 

Den første europeeren i området var trolig Phillip Tapsell, som drev handelsvirksomhet fra kysten til Bay of Plenty ved Maketu fra 1828. Han giftet seg senere inn i Te Arawa og ble høyt aktet av stammen.

Misjonærene Henry Williams og Thomas Chapman kom til Rotorua i 1831, og fire år senere åpnet Chapman og hans kone en misjonsstasjon som ble nedlagt på under ett år. Men Chapman kom tilbake i 1838 og bygde en ny misjonsstasjon på øya Mokoia.

De varme kildene ved Rotorua har tiltrukket seg turister i mange år, og maorilandsbyen og maorienes kunsthåndverksenter har vært ytterligere attraksjoner – ikke minst fordi de gir innsikt i stammeskikkene til det folket som var landets tidligste innbyggere. Maoriene har tradisjonelt brukt de varme kildene til matlaging, men kildene skal etter sigende også ha helbredende effekt, spesielt for leddgikt og revmatisme. Queen Elizabeth Hospital bruker fremdeles det svovelholdige vannet i sitt behandlingsopplegg.

 

Aktive geysirer

I utkanten av byen ligger Whakarewarewa--området med varme kilder, og her kan man besøke Geysir Flat – der Pohutu, landets største geysir, er en attraksjon. Vanligvis sender Pohutu en 30 meter høy stråle i været hvert 20. minutt.

Som oftest vil den mindre geysiren, Prince of Wales Feathers, vise seg frem like før Pohutu har utbrudd, som et -preludium til hovedforestillingen. I nærheten er det boblende dammer med svovelholdig gytje, og klippene er varme.

 

Behandling og spa

Ikke noe sted i Rotorua er langt fra en eller annen form for termisk aktivitet. Byens mange behandlingsinstitusjoner omfatter et tidligere badehus som ble gunnlagt i 1908, og som nå er museum. En populær båttur bringer besøkende til Mokoia Island i midten av Lake Rotorua, der de kan ta seg et bad i Hinemoas varme dam.

Rotorua byr på botaniske hager og interessant historisk arkitektur. Byen er også blitt kjent for sine mange spa-tilbud.

Rotorua har fått tilnavnet «Svovelbyen» på grunn av den termiske aktiviteten. Svoveldampene sørger for en karakteristisk lukt som kan kjennes langt fra byen.

 

På sjø og fjell

Med sine 17 innsjøer sine er Rotoruaområdet et akvatisk paradis. Fiske, vannski, svømming og andre aktiviteter i tilknyting til vann er populært om sommeren. Sjøene står også for store arrangement – i 2007 ble her avholdt VM i vannskisport. Lake Rotorua blir også brukt som start- og landingsplass for sjøfly.

En annen attraksjon i Rotorua er mountain biking. Whakarewarewa Forest er blitt omtalt som «Disneyland for mountain biking», og her ligger noen av de beste mountain bike-banene på New Zealand. Rotorua arangerte VM i mountain bike (UCI Mountain Bike and Trials World Championships) i august 2006.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no