ANNONSE

Min mening

Bind renten på lånet i år

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Publisert: 10.01.2015

Tidligere har jeg i mange år jobbet innenfor finansnæringen, med rådgiving innen investeringer og lån. Var blant annet ansatt 5 år i SR-Bank. Selv om jeg ikke aktivt jobber med dette nå, følger jeg markedet daglig, og gjennom egne eiendoms­investeringer har renteutviklingen en stor betydning for meg. Vi er nå inne i en tid med unike muligheter, og nivåer vi nesten aldri har sett tidligere.

Vi har feber

Renten fungerer som et slags termometer, og er et uttrykk for hvordan det står til i en økonomi. Egentlig er det et svært komplisert bilde, men hvis jeg skal prøve å si det enkelt, så betyr lav rente at en økonomi er litt syk. De fleste land har definert at «lykken» er å ha en økonomisk vekst som minimum er på 2-3 %. Det sliter mange land med nå. Kina har i mange år vært unntaket og ligger på en årlig økonomisk vekst på ca 7,5 %, men for de aller fleste land i Eurosonen er det nesten ingen vekst. Tvert om. Flere land har økonomisk tilbakegang, og dette blir sett på som et svært stort problem. Da er renten som verktøy det viktigste redskapet en sentralbank har. Når rentene går ned, er det fordi sentralbanken ønsker å stimulere til vekst. Lav rente gir flere investeringer og økt aktivitet, som igjen skaper arbeidsplasser og vekst. Men akkurat nå er vi litt syke, og har lav vekst.

Lån i Norge

På mange vis er Norge annerledeslandet. Vi har hatt ekstrem flaks med oljen og de inntektene den har skapt. I tillegg eier 80 % av befolkningen sin egen bolig. Det er helt unikt i verdenssammenheng. Det som også er spesielt i Norge, er at de aller fleste har flytende rente. Siste rapporter i 2014 viser at 91 % av alle lån ligger med flytende rente. Det bør endre seg i 2015. Skal du binde renten, så er det etter mitt syn ikke noe poeng å gjøre det for tre eller fem år. Skal du først binde, bør de fleste tenke 10 år. Akkurat nå er det stor kamp om lånekundene. Bankene flyter over av rimelige penger, og forventingene fremover er at vi ikke får økonomisk vekst på en god stund. Da blir det billig å låne. På finansportalen.no kan du til enhver tid ­sjekke hvilke banker som har de beste vilkårene på ulike typer lån. I skrivende stund er det SR-Bank, Danske Bank og Eiendomskreditt som har de beste ­vilkårene. Alle ligger på ca 3,5 % effektiv rente med en binding på 10 år. Det er fantastiske vilkår. Er dette bunnen? Neppe. Jeg tror fremdeles at det kan være en halv prosent til i løpet av det neste halvåret, men jeg føler meg trygg på at vi er nær bunnen.

Fordeler og ulemper

Ved å binde renten i en så lang periode blir du selvfølgelig litt låst til banken, og det er en ulempe. Samtidig er det en stor fordel å sikre seg langsiktig gode ­betingelser i finansiering av sin egen bolig. Hvis renten har sunket i løpet av fastrente­perioden, vil du måtte betale en overkurs hvis du ønsker å innfri lånet. Og motsatt. Har renten steget, vil du få en underkurs, altså at lånet faktisk blir mindre. Du kan med andre ord tjene penger på lånet ditt, i tillegg til at du uansett sikrer deg gode langsiktige vilkår. 
Løp og kjøp i løpet av 2015. Det er 
i alle fall min mening. Lykke til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no