ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

aleris – alene i rogaland om føflekkanalysen fotofinder og ­karlaseren vbeam candela


Hudlegene med den fremste teknologien

Tekst: Helene Stenhaug

Foto: Paolo Pagani


Publisert: 10.01.2015

Hudlegene Sheila Fevang og Katarina Zak Stangeland.


Fakta:

Aleris
Hva: 

Aleris Sykehus og ­Medisinske senter 

er eneste private helseaktør som tilbyr hele bredden i ­pasientforløpet; fra ­diagnostikk og utredning til ­behandling og oppfølging. Aleris er Norges største sykehus innen overvekts­kirurgi og har landets eneste private kreftsenter, dit ­pasienter kommer fra hele landet.


Aktuell med: 

Føflekk-kontroll med Fotofinder, og behandling av røde kinn med den best dokumenterte karlaseren.


Hvor: 

Jåttåvågveien 7, 4020 Stavanger, 

i Stadionparken


Kontakt: 

51 57 75 50 


Web:

www.aleris.no/stavanger


Facebook: 

Aleris Helse, Stavanger

Huden er vårt største organ, og problemer med den kan være både alvorlig, vondt og sjenerende. Vi tok en prat med de erfarne hudlegene hos Aleris Stavanger om diagnostisering, behandling og forebygging.

Sheila A. M. Fevang og Katarina Zak Stangeland er to meget dyktige og smilende hudleger med lang erfaring. Begge har bakgrunn som overleger fra SUS, og gikk over til privatsektor hos Aleris ved åpning i fjor. De ut­fører alt innen hudsykdommer.

– Fordelen hos oss på Aleris er kort ventetid, og ikke minst ­markedets fremste teknologi, sier de to.

De erfarne hudlegene tilbyr vurdering, diagnostisering og behandling av alle generelle hudsykdommer, som for eksempel: akne, rosacea, eksem, samt ­diagnostisering og behandling av solskader og hudkreft. De utfører også mindre kirurgiske inngrep.

Analyse av føflekker – 
viktig å sjekke hele kroppen

– Det er viktig å følge med på føflekker som endrer seg. ­Asymetriske forandringer er ­spesielt viktige, f.eks dersom de blir mørkere, klør, vokser eller blør. Enhver endring ­eller bekymring er årsak nok til å opp­søke hudlege. Det er viktig å påpeke at det er mange som venter for lenge med en slik under­søkelse, spesielt menn. Desto tidligere man oppdager celle­forandringer eller føflekkreft, desto bedre. En undersøkelse er helt ufarlig og smertefri. Det beste er å undersøke hele kroppen, ikke bare føflekken man lurer på om kan ha forandringer. Dette gjøres med dermatoskop.

For en grundigere under­søkelse bruker hudlegene en høyteknologisk scanner som ­heter Fotofinder. Denne er de for øvrig helt alene om i Rogaland. Den hjelper å sjekke hele kroppen og blir blant annet brukt til tidlig oppdagelse av hudkreft.

– Med Fotofinder tar vi digitale helkroppsbilder og digitale nærbilder, dermatoskopi, av føflekker. Scanneren lagrer en personlig mappe, som gjør det enkelt å følge med på endringer over tid. Flere pasienter ønsker jevnlig kontroll, og Fotofinder er ideell til dette.

Ved tidlig helkroppsundersøkelse har vi en mulighet til å oppdage forstadier til føflekkreft.

Dette er til god hjelp for ­pasienter med mange føflekker, spesielt ­aktuelt er dette for de som har lys hudtype og har vært mye solbrent tidligere, sier de erfarne hudlegene.

De advarer mot å kun undersøke enkeltføflekker, da det ikke alltid er føflekken ­pasientene er opptatt av som ­viser seg å ha ­endringer. Derfor er det ­viktig med en grundig helkropps­undersøkelse.

Solens skadelige stråler

Norge ligger på verdenstoppen i føflekkreft, grunnen til dette kan man ikke si helt sikkert. Ekspertene mener det er en sammenheng mellom solvaner og lyse hudtyper. Nordmenn liker å sole seg om sommeren, og reiser ofte til syden på vinteren i tillegg. Det har også blitt vanlig med jobb og studier i sydligere strøk. Det er viktig å kose seg, men hudlegene mener vi kan bli bedre i å forebygge både føflekkreft og andre typer hudkreft ved å forbedre solvanene våre.

–  Det er veldig viktig med høy faktor og solbeskyttelse i form av klær og hodeplagg. Det er også lurt å ta pauser i skyggen i løpet av en hel dag, spesielt i de timene der solen er sterkest. Vi kan lære av andre land. Australia var tid­ligere helt øverst på topplisten og iverksatte en god del kampanjer for å redusere forekomsten av føflekkreft. I dette arbeidet ble det lagt stor vekt på solbeskyttelse og jevnlig kontroll av føflekker.

Statistikken til Australia gikk ned, og det samme kan vi gjøre her i Norge. En internasjonal kampanje som fokuserer på forebygging og tidlig oppdagelse av føflekkreft er Euromelanoma. Aleris Stavanger er med i årets Euromelanoma-dagen, som er en europeisk kampanje for å under­søke huden før kreft. Denne er i år satt til 6. mai og er med på å sette fokus på tidlig oppdagelse av føflekkreft.

Vi må allikevel understreke at dersom man er i tvil om en føflekk anbefales det uansett at man undersøkes så snart som mulig, da tidlig oppdagelse og behandling er det viktigste for å bedre prognosen ved føflekkreft.

Behandling av solskader/hudkreft er avhengig av hvilken type det dreier seg om, og hvor på kroppen det gjelder.

Vi velger den metoden som er best egnet og gir best mulig kosmetisk resultat. Forskjellige behandlingsformer som brukes er kirurgi, fotodynamisk behandling (PDT), kryobehandling (frysing) og kremer, sier hud­legene.

Den beste karlaseren mot hudplager

Aleris har den best dokumenterte karlaseren på markedet, Vbeam Candela. Den kan behandle rødhet i ansiktet (f.eks pasienter med rosacea), synlige blodkar og små røde flekker (angi­omer). All behandling utføres av hudlege.

Rosacea er en vanlig hud­sykdom som både kvinner og menn plages av. De fleste får tilbakevendende rødflammet hud i ansiktet og et kviselignende utslett. Sollys forverrer ofte rødheten. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk, og mange plages av rødming. Har man hatt rosacea i flere år er det ikke uvanlig at det dukker opp mange synlige blodkar ytterst i huden. Behandlingen består i kremer, tabletter og laser etter vurdering av hudlege.

Andre hudplager som kan behandles av laseren er:

Røde kinn, rød nese, spindelvev­årer, senile angiomer/karnøster, hemangiomer, røde arr, pigmentflekker, tynne røde blodkar på lår og legger og røde aknearr som gjenstår etter man er medisinsk ferdigbehandlet.

– Beste tid for behandling med karlaser er om vinteren og ­høsten. Du kan nemlig ikke være solbrun i behandlingsperioden. Er du i tvil om ditt hudproblem kan forbedres av laser, så ta kontakt for en konsultasjon, sier hudlegene.

Kort ventetid og sentral beliggenhet

Hudlegene utreder og behandler alle kroniske og akutte hudsykdommer. Aleris i Stavanger holder til i Stadionparken. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig – det er bedre å sjekke tidlig enn å vente for lenge.

For mer informasjon se: 
www.aleris.no/hud

Hva er Aleris?

Aleris er et av ­Skandinavias ledende private helse- og omsorgs­foretak. ­Virksom­heten har stor bredde og omfatter sykehus og medisinske sentre, barnevern, psykisk omsorg, BPA, eldreomsorg og tilbud til funksjonshemmede.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no