ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Få magen du fortjener

Tekst: Helene Stenhaug

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 10.01.2015

Overflødig hud? Dr. Vanja Busic hos Kolibri Medical kan gi gode råd.


Fakta:

Kolibri 
Medical
HVA:

Offentlig godkjent privat sykehus med et bredt spekter av medisinske og kirurgiske tjenester for privatpersoner og bedrifter.


AKTUELL MED:

Tilbyr kosmetisk og medisinsk kirurgi mot overflødig hud.


HVOR:

Trim Towers, Larsamyrå 18 
(ved Kvadrat), Sandnes


ÅPNINGSTIDER

Mandag – fredag kl. 08.00 – 16.00


KONTAKT:

For timebestilling og andre ­forespørsler:

Telefon 52 69 69 69 

E-post: post@kolibrimedical.no


WEB:

www.kolibrimedical.no

Løshud på magen er ikke kun et estetisk problem. Sliter du med et irriterende «hudforkle» i nedre del av magen, kan du være plaget med både infeksjon, sopp, kløe og overfladiske sår. Mange opplever også vanskeligheter med å finne klær i riktig størrelse. Vi tok en prat med dyktige dr. Vanja Busic hos Kolibri Medical om mageplastikk.

Du har kanskje gått mye ned i vekt? Eller født flere barn? Å slite med løshud på magen er et vanlig problem. Spesielt etter graviditet og vekttap, og ofte en kombinasjon av begge to. Mageplastikk har hjulpet både kvinner og menn med ny mage og selvtillit helt siden 1960-årene, og metoden gir både praktiske og estetiske resultater.

– Pasientene opplever bedre selv­tillit når løshuden for­svinner. De kommer også inn i korrekte kles­størrelser, og spesielt damene er fornøyd med en «ny» navle ­etter graviditeten, sier Vanja ­Busic.

Umulig å trene bort

Desverre er overfladisk hud bortimot umulig å trene helt bort. Dette er ikke fett, det er hud som henger på grunn av ut­videlse av magen i form av overvekt eller graviditet. Heldig­vis er mageplastikk et meget bra ­alternativ som gir flotte resul­tater. Allikevel er det viktig å presisere at inngrepet ikke er en slankeoperasjon.

– Dette er en operasjon for normalvektige med hengende hud fra nedre mageregion. Har man ekstra fettlager, kan det tas ­supplerende fettsuging for et ­finere sluttresultat. Denne ­vurderingen tar jeg sammen med pasienten under konsultasjon, sier Busic.

Operasjonen anbefales for deg som har noe overskudd av fett på magen i kombinasjon med over­flødig hud. Ved operasjon fjernes den overflødige huden sammen med underhudsfettet. Mage­musklene i midtlinjen strammes også.

Ved gjennomføring av en mageplastikk vil en få en flatere mage, og en smalere midje. Planlegger du flere barn? Da bør du vente med operasjon til du er ­ferdig med siste svangerskap.

Hva er forskjell på full- og mini mageplastikk?

– Med full plastikk menes at all hud løsnes fra like over kjønnshårene, helt opp til kanten av ribbena og brystbenet i midten.

For å få strammet all denne huden nedover, løsnes navlen og nytt hull lages til den. Med mini-mageplastikk menes at huden løsnes bare opp til navlen. Denne operasjonen vil ikke stramme løs hud over navlenivå, sier Busic.

Dr. Vanja Busic forklarer videre at en også kan gjøre en minimageplastikk, kombinert med fettsuging av magens øvre del.

– Det vanligste alternativet er fettsuging på magen og ut mot hoftene, etterfulgt av mage­plastikk med «bikinisnitt» slik at huden løsnes fra bukveggen og navlen, for så å strammes nedover og fjerne den overflødige huden, sier Busic.

Ved konsultasjon vil du få vite hva som er det beste alternativet for deg.

Avtale med Helse Vest

Kolibri Medical har avtale med Helse Vest om mageplastikk ved medisinsk indikasjon. Da dekker du kun kompressjonstøy selv, det samme som du ville ha betalt på et offentlig sykehus. Du kan velge Kolbiri uavhengig av hvor i landet du bor, dette valget gjør du via fritt sykehus­valg. Her er ventetiden kort.

For å kvalifisere til grunnlaget for medisinsk indikasjon krever dette en normalvekt, med BMI under 28, samt hengende hud over 5 cm. Du kan heller ikke være slankeoperert fra før av.

Det er din lege som tar den første vurderingen, og for å bli operert under Helse Vest-­avtalen kreves det henvisning fra lege.

Hva kan jeg forvente?

– En flatere mage, finere navle og en lettere hverdag. Resultatene avhenger av hvor stort inngrepet er, men mageplastikk er en perma­nent endring av kroppen. For best mulig resultat bør du selvsagt vedlikeholde krop­pen med et balansert kost­hold og regel­messig mosjon. Mageplastikk, full ­eller mini, gir gode resultater der ­pasienter har svake mage­muskler, og overflødig hud og fett, forsikrer dr. Vanja Busic.

Gjør det vondt?

Bukplastikk er en forholdsvis stor operasjon, og det er normalt å ha smerter i såret etterpå. For å lette på smertene får du lokal­bedøvelse som gjør at du unslipper de verste smertene, som er det første døgnet. Det vil bli bedre for hver dag, og etter en ukes tid er smertene svært moderate til de gradvis forsvinner. Du får smertestillende etter avtale med legen.

Tiden etter operasjonen

– Jeg har pasienter som går herfra uten problem, og starter i jobb dagen etterpå, forteller Dr. Vanja Busic. Han under­streker at det er forskjell på mini- og full-­bukplastikk, og hvert ­enkelt tilfelle vil variere. Det er uansett viktig at du plan­legger ­operasjonen slik at du får mest mulig ro og hvile de første ­dagene.

På grunn av mulige blød­ninger er det noen som får innlagt dren i magen. Dette fjernes etter avtale med legen noen dager etter operasjonen

Sykemelding gis av Dr. Vanja Busic om inngrepet er basert på medisinsk indikasjon.

Du skal også bruke kompresjons­tøy dag og natt i 14 dager, deretter daglig i 4 uker. Det anbefales en kompresjonsbody, med ekstra støtte på magen. I tillegg skal du bruke elastiske strømper i 6 uker. For å minimere arrdannelse anbefales det at du bruker micropore-tape (hudtape) på arrene i 3-6 ­måneder. Det anbefaler også at det brukes Sunblock ved opphold i solen det første året. Dette for å få finest mulig arr.

 

Få ny mage til sommeren

Desto lengre tid før sommeren du gjør inngrepet, jo bedre er du ­bedre sikret til bikini­sesongen. Ved full-buk­plastikk bør du ­starte innen mai, og ønsker du bare mini-inngrepet, kan det tas inntil seks uker før ­sommeren. Har du flere spørsmål ved­rørende opera­sjonen, kan du ­kontakte dr. ­Vanja Busic ved Kolibri Medical for en uforpliktende ­konsultasjon.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no